Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O NAPADIMA NA SRBE

Milaković: Hrvatske institucije često zabijaju glavu u pijesak, ovakvo je stanje njihova krivica

Srđan Milaković
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
25.08.2019.
u 11:59

I hrvatsko društvo i država se sa tim trebaju najozbiljnije suočiti, zaključuje Milaković.

Nakon fizičkih napada na Srbe u Dalmaciji priopćenjem za javnost oglasio se i predsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković koji je i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine. Kako navodi Milaković napad na Srbe u Dalmaciji sasvim se prirodno uklapa u društvene prilike u kojima živimo iako su mnogi, bez pokrića,vjerovali da se tako nešto u hrvatskom društvu ne može dogoditi.

-Živimo u vremenu u kojem je fašistički pozdrav „za dom spremni“ stekao pravo građanstva na zidovima mnogih hrvatskih naselja, na skupovima, koncertima, grbovima braniteljskih udruga. Pojedine desne grupacije počele su da zabranjuju određene izvođače i događaje u Hrvatskoj – Bajagu, Festival Ojkače. Ide se dotle da se čak i Tesli odriče srpsko porijeklo, da se u Splitu nasrće na vrhunske sportaše zbog nacionalnosti. U Vukovaru se na ulici i prosvjedima određuje tko će od Srba i kada biti procesuiran za ratne zločine. Vukovarski gradonačelnik u trenucima velike inspiracije pronalazi znake puzajuće velikosrpske agresije, a kao njene učesnike označava čak i srednjoškolsku djecu. Ćirilica i srpski jezik u ekavskom izgovoru stavljaju se u negativni kontekst i proglašavaju neprijateljskim i nepoželjnim kao i oni koji ih koriste, navodi se u priopćenju.

Milaković dalje navodi kako su u kontekstu rata Srbi proglašeni zločincima i agresorima koji još uvijek nekažnjeno šeću u Hrvatskom, a stanje neprijateljstva prema njima održava se i u miru. Prema njegovim riječima o tome se podučavaju i djeca koja iz cijele Hrvatske dolaze u Vukovar na „sate mržnje“ dok se u javnom prostoru o Srbima često govori kao onima koji imaju ogromne privilegije i prava ali da im niti to nije dosta nego i dalje rade protiv hrvatske države.

-Sudionici ovakvog stanja i ovih pojava su i institucije hrvatskog društva i države. Često na način da su zabijale glavu u pijesak i nisu nikako reagirale ili jesu, ali neadekvatno. Kako drugačije komentirati činjenicu da je hrvatska javnost ove 2019. godine poslije brojnih oslobađajućih presuda zaokupljena prvom presudom Visokog prekršajnog suda o kažnjivosti pozdrava „Za dom spremni“ u izvođenju sveprisutnih Thompsonovih „Čavoglava“. Ili da protiv vukovarskog gradonačelnika neće biti poveden postupak što je srednjoškolsku djecu srpske nacionalnosti zbog neustajanja na hrvatsku himnu stavio u kontekst velikosrpstva i objavio njihove slike, nakon čega je jedno dijete i napadnuto. I tako redom.

Napad na Srbe, u okolici Knina i Kistanja nije slučajan incident nego je posljedica dugo izgrađivane atmosfere, nastale nečinjenjem državnih institucija i najviših tijela vlasti. I hrvatsko društvo i država se sa tim trebaju najozbiljnije suočiti, zaključuje Milaković.

VIDEO Vlasnik napadnutog kafića u Uzdolju

Komentara 27

DU
Deleted user
12:18 25.08.2019.

U pravi je faca, trpaju glavu u pjesak na srpske provokacije iz beograda i po Hrvatskoj umjesto da jednom rjese s ratohuskackom gamadi i posalju ih di treba.

Avatar Denis Plamenac
Denis Plamenac
12:22 25.08.2019.

Poraženi srpski pobunjenici svoje su protuhrvatsko djelovanje nakon Oluje preselili u Srbiju i zajedno sa svojim velikosrpskim kolegama konstatno optužuju hrvatsku državu za koješta. Oni jako dobro znaju za slabosti hrvatskog društva natisnutih oko spornih simbola iz prošlosti. Forsiranjem te problematike podjarmljuju naivne domaće ljevičare stvarajući od njih petokolonaše.

MS
mala_sova
12:09 25.08.2019.

Milakoviću, a što ćemo s onim kad je tvoj ugroženo-napaćeni Srbin u Vojniću prije par godina zaklao dvojicu Hrvata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije