Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOVATIVNO LIJEČENJE

“MILA za SVE” za novu dijagnostiku i genomsku analizu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
29.08.2019.
u 21:17

Predstavljena zaklada nastala iz humanitarne akcije za Milu Rončević

Pet mjeseci nakon što je malena Mila Rončević otišla u SAD na liječenje zahvaljujući golemom odzivu građana u humanitarnoj akciji predstavljena je novoosnovana Zaklada “MILA za SVE” za pomoć teško bolesnoj djeci. Po uzoru na najveće američke zaklade, usmjerena je na inovativna liječenja i novu dijagnostiku koja podrazumijeva ranu genotipizaciju.

Vrhunski stručnjaci

– Jedan od glavnih fokusa ove zaklade ide prema personaliziranoj medicini jer duboko vjerujemo da promjene unutar genoma i promjene na molekularnoj razini ne samo da će genotipizirati tumor nego i osigurati najbolji tretman. Dio sredstava ići će i u znanstvena istraživanja, pogotovo u razvoju imunoterapije – rekao je prof. Dragan Primorac, genetičar sa Sveučilišta Penn State u SAD-u i iz Specijalne bolnice Sveta Katarina, predsjednik savjetodavnog odbora Zaklade “MILA za SVE”, koji okuplja velik broj naših uglednih liječnika pedijatara, ginekologa, onkologa, radiologa, internista...

– U savjetu su vrhunski hrvatski liječnici koji surađuju s velikim brojem liječnika iz inozemstva. Osobno sam uključio i hrvatska društva za humanu genetiku i personaliziranu medicinu te Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti, u čijem je rodovima pet dobitnika Nobelove nagrade – rekao je Primorac i dodao da je najpoznatija zaklada s kojom surađuje od 40 novih odobrenih protokola u liječenju karcinoma sudjelovala u njih više od 30 sa svojim sredstvima.

Dr. Mario Ćuk, pedijatar sa Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb i predsjednik upravnog odbora ove zaklade, objasnio je da će osim pojedinoj zaklada pomoći većem broju djece. – Pokrenut ćemo ranu tipizaciju iz kapi krvi, tako se mogu prevenirati i rano liječiti bolesti – kazao je dr. Ćuk i naveo neke svjetske podatke s tog područja. Tako je kod 11% nasumično odabrane djece otkriveno da će imati neku tešku bolest, a pokazalo se da ih 88% nosi recesivni gen i sklonost bolesti.

Treći je projekt zaklade liječenje djeteta koje će vjerojatno trebati liječenje mezenhimskim matičnim stanicama i transplantaciju pluća, zatim dijete s mišićnom distrofijom te edukacija udruge koja okuplja djecu oboljelu od rijetke bolesti fenilketonurije.

Mila čeka transplantaciju

Djed male Mile Vladimir Rončević prenio je riječi svog sina i oca malene Mile rekavši da je ona stabilno, da je došlo do neočekivanog zastoja u liječenju i da još čeka transplantaciju. Objavio je precizne podatke o prikupljenom novcu. Skupljeno je puno više nego što je za Milu trebalo, ukupno 38,150.304,69 kn od čega 32,5 na računu Milina oca Marina Rončevića i 5,1 na računu Zaklade Nora Šitum, odakle je za 11 raznih humanitarnih akcija otišlo 4,7 milijuna kuna. Sada je na računu M. Rončevića 16,5 milijuna, a na računu Zaklade Nora Šitum 837 tisuća kuna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije