Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTAJA POREZA

Mikić igrao za 3700 kn, a pozajmio 2 milijuna kn od Dinama

12.01.2009.
u 18:01

ZAGREB – Svjedočenjima nogometaša i trenera o plaćama i “zajmovima” koje su u NK Croatiji dobivali prije desetak godina, a kojih se danas slabo sjećaju, nastavljeno je suđenje Mirku Novoselu, Tomi Horvatinčiću, Damiru Vrbanoviću te Borisu Ordulju zbog zlouporaba u poslovanju od oko 120 milijuna kuna. Tužiteljstvo tereti trojicu bivših Croatijinih čelnika da su davali fiktivne zajmove igračima i trenerima kako bi izbjegli plaćanje poreza i prireza, dok je Ordulj optužen za zlouporabe vezane za radove na sjevernoj tribini.

Mihael Mikić prisjetio se pred sutkinjom Anom Kovačević da je imao plaću od 3700 kn, ali ne i koliko je novca dobio zajmovima.

– Ne znam koliko sam novca primio, mislim da sam četiri-pet puta tražio pozajmice. Ne znam... Moglo ih je biti između pet i deset. Je li bilo riječ o tadašnjih 200 ili 300 tisuća maraka? Ne znam. Ne, nisam dobivao pojedinačne zajmove u tom iznosu. Da je bar bilo toliko... – smušeno je svjedočio Mikić.


Damir Vrbanović

Kada mu je tužiteljica rekla da je po analitičkoj kartici dobio oko dva milijuna kuna, složio se da je to moguće. Kada je 2004. odlazio iz kluba, dobio je dokument da ništa ne duguje Dinamu pa pretpostavlja da su pozajmice riješene od njegova transfera u Njemačku jer on sam od transfera, kaže, nije dobio ništa, tek plaću koju je ugovorio s njemačkim klubom.

Kazao je da nogometaši više ne uzimaju zajmove otkako su izmjenama zakona postali samostalni obrtnici, a malo poslije dodao da je ipak uzeo jedan zajam od Dinama na koji plaća klubu kamate i koji će vratiti. Damir Krznar kao i Mikić nije znao jesu li na pozajmice plaćani porezi i doprinosi, no zna da su zajmovi igračima trebali biti vraćeni iz transfera do kojeg u njegovu slučaju zbog peha nije ni došlo.

Kada su ga dva kluba tražila, Dinamo ga nije htio dati jer se nadao boljoj ponudi, a poslije su zaredale teže ozljede zbog kojih je pet puta bio operiran. Kako se Dinamo smatrao odgovornim što nije došlo do transfera u njegovu slučaju, zajmove mu je otpisao.


Marijan Vlak: Nitko me nije tražio da vratim kredit

Ivan Bedi, bivši sportski direktor NK Croatije, kaže da je prema Dinamu imao posebno emotian odnos pa ga financijski aspekt poslovanja nije zanimao, niti je vodio računa o tome tko plaća poreze i doprinose. Dodao je da se puno toga potpisivalo, pa se nije mogao sjetiti da je dobio oko 175.000 kn zajma, na što ga je tužiteljica podsjetila. Kada je otišao iz Dinama, klub nije imao nikakva potraživanja prema njemu. I Marijan Vlak je svjedočio da je 3-4 puta uzeo “kredit” od Dinama te da je bio svjestan da kredit treba vratiti. Kada ga je tužiteljica upitala zašto ga nije vratio, uzvratio je: “Zato što to nitko nije tražio”!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije