Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI PREDSJEDNIKOVI LJUDI

Mike Pompeo potvrđen za novog američkog državnog tajnika

Mike Pompeo
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
27.04.2018.
u 07:42

Pompeu se protive demokrati navodeći zabrinutost zbog njegove reputacije jastreba i stajališta o homoseksualnosti i islamu

Američki Senat potvrdio je u četvrtak Mikea Pompea za novog državnog tajnika, čime je dosadašnji ravnatelj CIA-e dobio ključnu ulogu u rješavanju vanjskopolitičkih izazova kao što su Sjeverna Koreja i Iran.

Pompea, bivšeg vojnog časnika i republikanskog kongresnika, smatra se odanim Trumpovim kadrom i jastrebom.

Već je jako angažiran u diplomaciji. Trump ga je prije tri tjedna poslao u Sjevernu Koreju na sastanak s Kim Jong Unom, pred summit s njime posvećen sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Senatori su podržali njegovu kandidaturu s 57 glasova za i 42 protiv.

Pompeu se protive demokrati navodeći zabrinutost zbog njegove reputacije jastreba i stajališta o homoseksualnosti i islamu.

Pompea čeka niz vrućih vanjskopolitičkih pitanja, od sukoba u Siriji, Iraku i Afganistanu, kineske ekspanzije u Aziji i Rusije.

Dok je bio u Kongresu, Pompeo se otvoreno protivio međunarodnom sporazumu s Iranom o njegovu nuklearnom programu. No tijekom saslušanja pred potvrdu kazao je da je otvoren prema izmjeni, a ne raskidu tog sporazuma.

Već u petak očekuje ga sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu.

Njegovi pristaše kažu da je dobro odradio svojih 15 mjeseci na čelu CIA-e i ističu da zemlji treba lider u State Departmentu gdje su mnogi dužnosnici smijenjeni, a mnoga mjesta nisu popunjena otkako je Trump preuzeo dužnost u siječnju 2017.

Pompea će na čelu CIA-e zamijeniti njegova zamjenica, Gina Haspel. Ako je potvrdi Senat, ona će biti prva žena na toj dužnosti.

Pompeo zamalo nije dobio potvrdu senatskog Vanjskopolitičkog odbora, što bi bilo prvi put da se to dogodilo jednom kandidatu za državnog tajnika.

Republikanski senator Rand Paul prijetio je da će glasati protiv njega, no zbog pritiska stranke predomislio se pred samo glasanje u ponedjeljak. Nijedan od 10 demokrata u tom odboru koji ima 21 člana nije ga podržao.

Komentara 1

DU
Deleted user
16:46 27.04.2018.

Akoliće on biti tajnik TRUMPETI a zna se što tajnici rade, znači da će Mikea Trump guziti a on će TAJITI....? Pogledajte malo kako se žvalio sa MAKARONOM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije