Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Macan: Ovo što se događa je politička nekultura. Mijić: Plenković bi pokazao dobre namjere ako ponovi poziv

Foto: Večernji TV
1/4
14.07.2020.
u 16:09

Krešimir Macan dodao je i kako sigurno ima i tehničkih detalja o kojima se može razgovarati.

U studiju Večernjeg lista gostovali su politički analitičari Mate Mijić i Krešimir Macan. Novinarka Petra Maretić Žonja razgovarala je s analitičarima zašto nitko iz oporbe nije prihvatio sastanak s Plenkovićem. 

Macan: Ovo što se događa je politička nekultura. Prije svega, situacija u zemlji je ozbiljna, i ne samo zbog korone. Imamo zemlju u kojoj turizam visi. Imamo posljedice s kojima se moramo nositi. Ako je pružena prilika, trebali su poslušati koji su planovi. To bi bio razgovor o tome što će se raditi i koje su mjere. 

Mijić: Andrej Plenković nije tu od jučer. Mislim da i njegovi oponetni su se spustili na osobnu razinu, što je vrlo loše za politički prostor. Imamo problem ako ne možemo sjesti za isti stol. Stvorena je klima koju koriste svi, sve se svelo na 'ja sam bolji čovjek od tebe'. Pojedini akteri sami sebe prozivaju svecima. Mi nemamo ujedinjenu opozociju, imamo desnu i lijevu. Treba otopljavati odnose, a ne zahlađivati. 

Macan: Vjerujem da većina čelnika opozicije ne razumije kako će ići pomoć iz Europe. U prinicipu neće biti novaca za neke stvari, pitanje je što će biti s mirovinama i plaćama. Previše je ozbiljnih tema. Ima sto pitanja koje bi i običan građanin postavio. Neposredno nakon izbora opet se junače. 

Mijić: Ispada da imamo ujedinjenu opoziciju, a nemamo. Imali su određeno razumijevanje, ali kako u našoj politici biva...Nama je uvijek izborna kampanja, sada treba nešto izvršiti od tih obećanja. Mi nemamo tip projektne suradnje, stvar se svodi na osobnu razinu 'ja tebe ne volim, ti nisi bio dobar'.

Macan: Euro je velika tema, o tome bi se trebalo razgovarati. Vidjet ćemo Zakon o obnovi, to je prilika za konsenzus. 

Mijić: Velike stvari moraju se donositi konsenzusom. Kod obnove Zagreba mora postojati konsenzus. Nije opozicijska uloga toliko problematična u smislu ostvarivanja obećanja. Opozicija treba realizirati projekte koje su obećali. 

Macan: Da, oni su se jako pobunili oko okoliša i gospodarstva. Birači HDZ će ignorirati ovaj potez i reći će i da nisu mogli drugačije proći. Ispadne da su zasluženo izgubili.

Zašto baš nitko iz oporbe nije prihvatio sastanak s Plenkovićem?

Mijić: Treba doći sa stajalištima za stol, a ne piti kavu. 

Možda su ipak trebali ranije poslati poziv?

Macan: Sigurno tu ima i nekih tehničkih detalja. 

Mijić: Definitivno je tu i pitanje tajminga. 

Treba li premijer ponoviti poziv?

Macan: On ga nije dužan ponoviti. 

Mijić: Mislim da bi Plenković pokazao da ima dobre namjere ako bi ponovio poziv.

Kako Vam se čini sastavljanje Vlade?

Macan: Ako je zasjedanje Vlade 22., za vikend će se prelomiti. Mislim da postoji tendencija da ostanu svi ministri, ali da ih se prerazmjesti. Tu je već jasna kombinatorika. Dakle, Ćorić u gospodarstvo koje je mega ministarstvo. Nina Obuljen turizam i kultura koji je novi spoj, a Malenica pravosuđe u uprava. Ostaje pitanje tko će biti ministar graditeljstva i obrane. Problem je ako netko misli da svatko može biti na svakom mjestu. 

Mijić: Nećemo previše toga spojiti, ali to je tako kada se moraju spojiti interesi. Država mora biti brža, jeftinija... 

U SDP-u traje proces za novog šefa. Mislite li da će Peđa Grbin biti jedini kandidat?

Macan: Ako su prava demokratska stranka imat će više. Uvijek se pojavi netko tko ima ambiciju biti šef stranke. SDP je u Dalmaciji uvijek bio jako. A sada su to prepustili HDZ-u i MOST-u. Situacija izbacuje nove lidere, probaju pa vide dokle ide. 

Mijić: Ne vidim tamo nekog karizmatičnog vođu, temeljna ideja modernog SDP-a će biti ono što će definirati u kojem smjeru ide stranka. Treba vidjeti tko je najbolji lider, a to je teško izabrati. Treba se dogovoriti što oni jesu. 

Ključne riječi

Komentara 212

NE
Neo001
16:54 14.07.2020.

Plenković je pružio ruku i dao priliku jadnoj i sramotnoj oporbi da iznese svoje i da se pokuša naći koncenzus za bitne stvari za Hrvatsku, no bagra je pokazala da im je samo do predstave, fotelja a ne za doborobit naroda.

DU
Deleted user
17:28 14.07.2020.

Tomasevic i Peovic danas se bore se za svojusudski(nepravomoćno ) osuđenu rektoricu FF . Njima je Hrvatska jako daleko.Nemaju oni vremena za takve sitnice kao sto je borba ta očuvanje radnih mjesta ,standard građana Itd Oni priznaju samo sud partijeje kako god se ona zvala . Ova oporba nema čak ni ucjenjivački potencijal. Ostaju samo performansi o kojim očito birači imaju svoje mišljenje (Maras,Bero )

Avatar Asterix
Asterix
17:11 14.07.2020.

Kome je stalo do dobrobiti Hrvatske razgovarat će i s crnim vragom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije