Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandalozan zakon

Mijenjaju zakon da spase Opatiju, a zapravo tjeraju ulagače

slavko linić
Foto: Jurica Galoić/ PIXSELL
1/3
08.06.2012.
u 10:00

Trgovački sud u Rijeci donio je 10 presuda kojima je Grad Opatija izgubio spor s malim dioničarima LRH

Klubovi zastupnika vladajuće koalicije – SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a – predložili su skandalozan Zakon o preuzimanju dioničkih društava kojim retroaktivno ukidaju sudske presude i odluke te Grad Opatiju stavljaju u povlašteni položaj u odnosu na ostale dioničare na tržištu.

Po dionici 6000 kuna

Povod za izmjene kojima lokalna samouprava postaje povlaštena je deset presuda koje Grad Opatiju obvezuju da malim dioničarima plati 6000 kuna po dionici jer 2007. godine nije objavio obvezujuću ponudu, što je bio dužan po Zakonu. Prije pet godina Hrvatski fond za privatizaciju dao je Opatiji 25 posto plus jednu dionicu na ime nekretnina koje je Opatija za vrijeme bivše države imala u posjedu, a u privatizacijskom procesu prepisala ih je Liburnia Riviera Hotelima. Jedna dionica više od dva posto obvezala je Grad da malim dioničarima LRH ponudi otkup dionica po prosječnoj cijeni koja je tada bila 6000 kuna. Od Grada je to zatražila i Hanfa te je Opatiji ukinula pravo glasa u Skupštini LRH dok ne ispuni svoju obvezu. To se nije dogodilo i stotinjak malih dioničara, od njih 1500, tužilo je Opatiju. Trgovački sud u Rijeci zasad je donio deset presuda kojima je Grad izgubio spor. Procjenjuje se da bi svim dioničarima koji su ga tužili, Grad u konačnici trebao isplatiti 160 milijuna kuna, što bi Opatiju dovelo u bankrot.

– Mi smo se prije željeli nagoditi, no reakcije od gradonačelnika nije bilo. Ne želimo upropastiti Opatiju, uvijek se možemo nagoditi. Nominalna vrijednost njihovih dionica je 260 milijuna kuna – kaže Dražen Nikolić, predsjednik Udruge malih dioničara LRH. No nagodba, očito, ne dolazi u obzir jer se po hitnom postupku mijenja Zakon kojim se mijenjaju pravila igre na tržištu dionica, a navodno iza toga stoji Slavko Linić, ministar financija. Izmjenama lokalna samouprava dobiva prava i gubi obveze, izmjene se retroaktivno primjenjuju, a ulagači posluju na nesigurnom terenu, što će ih odvratiti od ulaganja. Istodobno gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić na gradskoj internetskoj stranici objavljuje da će nakon stupanja zakona na snagu tražiti poništenje presuda i odluke Hanfe.

– Ovo je snažan poticaj daljeg razvoja Opatije. O retroaktivnosti neka raspravljaju teoretičari – kaže Dujmić.

Isti je prijedlog SDP poslao u Sabor prije dvije godine, no Odbor za financije odbio ga je jer “nije u skladu s odredbama pravne stečevine Europske unije te je neprihvatljiv jer bi djelovao retroaktivno, što bi prouzročilo pravnu nesigurnost za sve sudionike na tržištu kapitala koji su postupali s povjerenjem u važeće zakonske odredbe.”

Leko: Neće to ići...

– To je sve i sada istina. Prijedlog je problematičan. Doći ćemo na udar Ustavnog suda i EU. Ne bih htio napadati kolege, ali ću se zalagati za povlačenje prijedloga. Predstavnik sam predlagača, no na to sam pristao prije nego što sam vidio izmjene. Za dva dana imamo sjednicu Kluba i vidjet ćemo što će biti – kazao je Josip Leko, šef Odbora za zakonodavstvo.

Komentara 4

DU
Deleted user
15:43 08.06.2012.

U banana državama je sve moguće pa tako i da se zakoni mijenjaju retroaktivno kao i da država ne poštuje zakone koje je sama donijela (kao taj o preuzimanju dioničkih društava). Srećom zahvaljujući monitoringu EU nisam siguran da će to proći... Za RH bi EU trebala izglasati trajni monitoring nad pravnim i političkim sustavom!

BA
BandaZG
16:16 08.06.2012.

Nikom normalnom ne bi palo na pamet da ulaže u Hrvatskoj.

DU
Deleted user
19:35 08.06.2012.

Ovoga ima samo u Hrvatskoj!!!!! Ali dozvolite mi da se malo pozabavim NESPOSOBNOM upravom Liburnije. Zasto su im hoteli cijelu zimu PRAZNI? Zasto je u zimi otvoren samo "Ambasador"? Prije je Opatija bila prejanica zimskog turizma, a sada turisti cak i ako zele doci nemaju gdje odsjesti. Osim u Ambasadoru za vrtoglavih 55 eura na dan u sijecnju i veljaci!!! Dok nasi direktni konkurenti u to doba traze izmedju 20 i 25 eura na dan. Racunica je jednostavna: neto cijena u zimi po sadasnjim cijenama u RH, znaci cijena grijanja, jela, vode, troskovi osoblja, iznosila je 12 eura po osobi u dvokrevetnoj sobi. Zasto se ne nudi u Njemackoj i Austriji cijena od 25 eura po osobi pa da im hoteli budu puni cijelu zimu? I da zarade MILIJUNE u sijecnju, veljaci i ozujku? I tako dalje, i tako dalje....... Neka se radije o tome brine......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije