Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kome je naklonjenija

Mijenja li Crkva svoj odnos prema strankama

28.09.2013., Pula - Istarski svecenik i mucenik Miroslav Bulesic proglasen je blazenim na velikom euharistijskom slavlju beatifikacije sluge Bozjega u Areni, koje je predvodio Papin izaslanik, prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato. Ok
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
12.09.2014.
u 14:15

U HDZ-u tvrde da su uvijek bili u simbiozi s Katoličkom crkvom

Što se to dogodilo kada je Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, procijenio da je potrebno objaviti komentar pod naslovom "Kleveta naše Crkve na međunarodnom kongresu"? Novinarka Hrvatskog radija Lidija Lacko Vidulić izjavila je u Njemačkoj da je Katolička crkva u Hrvatskoj često, u najmanju ruku u javnoj percepciji, tijesno povezana s desnim stranačkim spektrom. Još je dodala kako Crkva ne poduzima ništa da bi se od toga u dovoljnoj mjeri ogradila.

Tuđman i Kuharić

U žestokom odgovoru Miklenić tvrdi da novinarkine izjave ne samo da ne odgovaraju povijesnoj istini, nego ih opisuje objektivnim ocrnjivanjem i krivotvorenjem stvarne slike Crkve u Hrvatskoj. Iako Miklenić pokušava pobiti novinarkine navode, ona je u pravu kada kaže da je Crkva u Hrvatskoj povezana s desnim strankama. Čak i površan promatrač odnosa politike i Crkve u proteklih 25 godina može zaključiti da je ta veza bila intenzivna te kako je Crkva podupirala HDZ. Poznato je da su kardinal Franjo Kuharić i predsjednik Franjo Tuđman izgradili dobre odnose.

To ne znači da je Kuharić uvijek podržavao HDZ, jer se, primjerice, protivio njegovoj politici u BiH, ali je u načelu prije izbora na ovaj ili onaj način dao signale kleru i vjernicima da glasuju za HDZ. Dolaskom kardinala Josipa Bozanića Crkva se malo distancirala od HDZ-a, pogotovo nakon njegove izjave o grijehu struktura, ali je većina biskupa i nižeg klera uglavnom ostala na HDZ-ovoj strani.

To ne znači da su se HDZ i Crkva uvijek slagali u svemu, ali to je uvijek bila očinska kritika nekog bliskog. Crkva je kritizirala Stipu Mesića i Ivicu Račana jer su vodili politiku koju je ona smatrala pogrešnom. Podržavala je i Ivu Sanadera, koji je i njezino najveće razočaranje. Možda je nakon tog bolnog iskustva zaključila da je katkada bolje imati koliko-toliko poštenog ateista ili agnostika nego korumpiranog HDZ-ovca s besprijekornom "katoličkom" biografijom. Na primjeru Ive Sanadera pokazalo se da je on svoj katolički pedigre samo koristio da bi prikrio stvarne, nečasne namjere. Crkva je procijenila da zauzimanjem samo jedne strane ne može malo dobiti, ali zato može puno izgubiti. Recimo, što ako podrži Kolindu Grabar Kitarović, a onda na izborima uvjerljivo pobijedi Josipović.

Današnja je desnica puno širi pojam od onoga što trenutačno zahvaća HDZ. Pojavio se Savez za Hrvatsku, ali i brojne nevladine udruge od kojih je najpoznatija ona U ime obitelji, kojoj je zaštitni znak Željka Markić. Osim toga, na čelo Katoličke crkve došao je i papa Franjo, koji je donio neka nova pravila ponašanja u Vatikanu, a koja se sada polako preslikavaju i na Hrvatsku. Crkva i danas ima neusporedivo bolje odnose s HDZ-om nego s ljevicom.

– HDZ ima dobre odnose s Crkvom, a osobno znam da Karamarko ima odlične odnose s nekolicinom biskupa. HDZ je od svog osnutka i od osnutka Hrvatske u simbiozi s Katoličkom crkvom – rekao nam je naš sugovornik iz HDZ-a.

Papa i hrvatski kler

Sociolog Zoran Malenica smatra da je Crkva uvijek do sada podržavala desnicu. Bila je na ratnoj nozi s ljevicom jer nije prihvaćala odnos ljevice prema Titu i Drugom svjetskom ratu. Malenica je uvjeren da Crkva nije realno procjenjivala prošlost, a onda nije mogla objektivno procjenjivati što je opće dobro. Smatra da se Crkva previše bavi dnevnom politikom. Uočio je i to da postoji velika razlika između onog što naučavaju papa Franjo i hrvatski kler. Dok se papa zalaže za skromnost i univerzalne katoličke vrijednosti, Crkva je u Hrvatskoj još uvijek nacionalno obojena

>>Komentar Darka Pavičića: Vatikan želi depolitizirane biskupe

>> Kako Vatikan kažnjava prijestupe crkvenih velikodostojnika

Komentara 96

OX
oxymoron
15:00 12.09.2014.

Problem je taj sto je Crkva jedina institucija u Hrvatskoj koja funkcionira i koja je komunizam na ovim prostorima vec jednom porazila. Povijest se ponavlja pa smo u situaciji da ce komunisticka vlast po drugi put biti porazena. Zato i ovolika zestina u napadima. Josipovic to jako dobro zna i zato je poceo hodocastiti u zadnje vrijeme, no trud mu je uzaludan.

CR
CroHR123
14:36 12.09.2014.

Opet pišete članak o Crkvi, a da ne pitate ništa nekoga iz Crkve ili tko stvarno ima veze s Crkvom, nego za komentar pitate ljude koji očito imaju animozitet prema Crkvi. Vrhunsko novinarstvo, nema što. Crkva ima svoj nauk koji je vrlo jasan već jaaaako dugo. U taj nauk se sada uklapa ono što neki zovu desnica, dok su na drugoj strani oni koji su praktički u svemu na suprotnim stranama od Crkve i koji je na Zapadu već više ili manje otvoreno proganjaju. Da, stvarno je teško zaključiti zašto Crkva više simpatizira "desnicu".

DU
Deleted user
15:04 12.09.2014.

ovaj članak je napisan rekla-kazala, Crkva je uvijek kroz povijest bila bliža konzervativizmu nego liberalizmu i progresivizmu zato što je po tradiciji i sama takva, monsinjor (počasni kapelan Svetog Oca) je prikazan kao obični novinar Miklenić je javno kritizirao SDPP i HDZ tj. njihovo protivljenje referendumu UiO a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije