Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadoknada nakon štrajka

Mihalinec: Štrajk nije toliko omeo učenike da bi polugodište bilo izgubljeno

Branimir Mihalinec
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
02.12.2019.
u 22:37

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić rekao je da je odrastao u Francuskoj, koja je "svjetski šampion štrajka", ali da se nikad nije probila školska godina

Nastavnici će sve napraviti da učenici ne budu oštećeni, neka se roditelji ne brinu, poručio je večeras predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec komentirajući štrajk u školama koji je danas završen nakon što su predstavnici sindikata postigli dogovor s Vladom.

Mihalinec je, gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, rekao da se ne slaže da je štrajk toliko omeo učenike da je polugodište praktički izgubljeno. Rekao je da će učenicima sutra sve biti novo, ali da će se u srijedu već naviknuti te da će sve uskoro opet ući u kolotečinu.

- Vjerujem da neće biti nikakvih velikih šteta. Nastavnici će sve napraviti da učenici ne budu oštećeni. Neka se roditelji ne brinu - rekao je Mihalinec koji smatra kako je  postignut dobar kompromis i zadovoljan je kako su pregovori završili. 

Branimir Mihalinec
1/16

Na pitanje što je s nenastavnim osobljem za kojeg su isto tražili povećanje koeficijenta kaže kako nikada nije bilo riječ o koeficijentima za njih jer bi to bilo prekomplicirano: - Nismo ih iznevjerili jer to nije bilo moguće postići takav dogovor. Tada bi se otvorila mogućnost za povećanje koeficijenta svima za što Vlada nema novca. Za njih smo postigli jednako povećanje plaće i nismo tražili jednak koeficijent nego smo tražili koeficijente za nastavno osoblje. Nismo nikog iznevjerili postigli smo ono što smo tražili i još smo dogovorili povećanje koeficijenata za računovođe i tajništvo. Oni imaju veće povećanje koeficijenata nego učitelji. Kroz ovu dinamku će biti povećanje plaće od 9 posto ta računovođe i tajništvo.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, na pitanje kako će nastava biti nadoknađena odgovorila je da će se to vidjeti prema preporukama iministarstva te da se radi o autonomnom pravu svake škole.

- U ovom momentu sa sigurnošću možemo reći da nastava sutra počinje. Na koji način će škola modificirati rad, koji će biti oblik nadoknade, to ćemo tek vidjeti - rekla je Šprem.

Savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košiček napomenuo je da bi upisi na visoka učilišta trebali ostati kao što je planirano. Rekao je da još nemaju podatak o financijskom učinku.

- Dozvolite da si uzmemo još nekoliko dana da možemo dati konkretan odgovor na to pitanje - rekao je Košiček.

Kako je svaka škola imala drugačiji pristup štrajku, postoje četiri opcije za koje se škole mogu odlučiti kako će nadoknaditi nastavu: Nenastavni dani, primjerice dan škole kada nema nastave. Svaka škola ima barem tri nenastavna dana koja sada može iskoristi za nadoknadu;  Zimski praznici ne bi trebali trajati duže od dva tjedna; Proljetni praznici se mogu skratiti: Rad subotom koji nije njiihova preporuka no postoji opcija da se i tako nadoknadi jedan dio nastave.

S tim su se složili i Šprem i Mihalinec. 

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić rekao je da je odrastao u Francuskoj, koja je "svjetski šampion štrajka" koji znaju trajati puno duže nego ovaj.

- Nikad se nije probila školska godina, sve se stigne u godini malo bržim ritmom i nikada se nije otvorila tema kako će se nadoknaditi godina - rekao je Frka Petešić.

Upitan je i očekuje li Vlada sada zahtjeve drugih državnih i javnih zaposlenika poput carinika, liječnika...

- Razgovara se i traži se rješenja, a upravo je to bio cilj Vlade, da se izbjegne situacija gdje bi došlo do nekontroliranih i prekomjernih zahtjeva koji fiskalno nisu održivi, koji bi poništili sve što je omogućeno protekle tri godine, a to je zdrav rast - rekao je Frka Petešić, dodajući da je svima u interesu da plaće rastu postupno, a ne skokovito.

Komentara 36

Avatar Mican999
Mican999
23:10 02.12.2019.

Da vama ništa ne smeta. Niti izgubljeno vrijeme, niti problemi roditeljima oko prošlih dana, niti budući problemi oko zimskih i ljetnih praznika i dogovorenih i plaćenih aranžmana oko praznika, niti nervozni profesori koji budu sad nadoknađivali pošto poto gradivo, nitii kvaliteta gradiva koje ce se predavati. Vama su samo važne vaše guzice gospodo sindikati. Vi morate opravdati svoje postojanje i skupe plaće koje dobivate. Sada bi gospodo sindikalisti trebalo pričekati PISA testove pa ako oni podbace svima vama skinuti i te koeficijente i sve dodatke na plaću jer vi za ništa niste odgovorni a samo tražite svoja prava. PRAVI SOCIJALISTIČKI LICEMJERI.

ST
stefj
23:11 02.12.2019.

Ma je, sad odjednom uhljebi pokazuju veliku brigu za djecu, onu istu djecu koju su bez imalo empatije ili grižnje savjesti koristili u svrhu ucjene. A roditelji? Ko da imaju Stocholmski sindrom podržavaju ucjenjivače... Ma ovo je dno dna, pokazuje koliko je ta državna i javna služba odvojena od realnosti, taj nadrealni sektor. Baš me zanima koliko će to opteretiti i dodatno devastirati realni sektor... Baš me zanima koliko će ti uhljebi pokazati empatije za radnike u realnom sektoru koji imaju manju plaću od njih, rade, ovise o rezultatima, a još k tome moraju i njima plaćati plaću... Jako dobra je usporedba realnog sektora kod nas sa žabama u loncu. Najbolja. Nadrealni sektor i političari kuhaju, a realni sektor kad skuži da je kuhan već je kasno... Marić i Plenković bulazne o nekakvim poreznim rasterećenjima, a sve ekstra prihode (i više od toga) odmah uzme država. Porezna rasterećenja su tolika da smo po udjelu poreza u proizvodnji došli na sam vrh EU-a, a udjel poreza u BDP-u uvjerljivo raste, došli smo i tu na vrh tranzicijskih zemalja... Porezna rasterećenja, baš. Parafiskalnih nameta nikada nije bilo više, a porezna presija je svakim danom sve veća. Uhljebistan, ništa drugo, država gdje se ništa ne isplati raditi, samo se isplati biti uhljeb...

ZA
zarko815
23:21 02.12.2019.

Ova sramota od štrajka i maltretiranje nacije najviše je naštetilo učiteljima koji su izgubili i ono malo ugleda i dostojanstva koje su imali. Postali su ruglo i sprdnja nacije koje su sindikati vodili kao male majmune.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije