Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pješčara Jerovec

'Mihalića baš briga za sve, bahat je i nema vremena za razgovore'

'14.06.2013., Jerovec - Mjestani Jerovca u blizini Ivanca zale se na Pjescaru Jerovec vlasnika Josipa Mihalica koji ne zeli podici zastitnu ogradu kako vjetar ne bi po selu raznosio pijesak. Slavko Vu
Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
1/3
17.06.2013.
u 12:00

Nekad je bilo drugačije, s bivšim šefovima susjedi su prije uvijek nekako postizali dogovore

Nakon što je regionalni Sindikat graditeljstva Hrvatske prijavio Državnom inspektoratu Josipa Mihalića, vlasnika i direktora krapinskog Jedinstva, zbog kršenja radničkih prava u Pješčari Jerovec, u redakciju su se javili i prvi susjedi, mještani ovog naselja kraj Ivanca. Kako se Pješčara nalazi na cesti u centru uz koju je 15-tak kuća, a tik do upravne zgrade je i područna škola, stanovnicima ona godinama radi probleme. Kuće s nekad bijelim fasadama, sada su požutjele, a pijeska ima i na cesti, u vrtovima, na krovovima... Kada se u Pješčari radi u više smjena, strojevi buče već od 5.30 sati, i subotom, a ponekad i nedjeljom.

No, muke mještana ne počinju od prije godinu dana kada je Mihalić kupilo Pješčaru u stečaju. Uostalom, novog vlasnika, osim prvog susjeda Slavka Vusića koji ga je posjetio u Krapini, nitko dosad nije niti vidio.

Desetljetne muke

U Jerovcu se pijesak vadi i prerađuje od ranih 60-ih godina, a većina ljudi je u ovom pogonu nekadašnjeg IGM-a iz Lepoglave bila i zaposlena. Jedan od susjeda Stjepan Stančić govori da je tu radio 22 godine i uoči stečaja 2008. dobio otkaz. U to vrijeme vlasnik Pješčare bio je njemački poduzetnik Mihael Renz koji je najbližim susjedima plaćao rentu, odnosno naknadu štete koju su morali trpjeti zbog prekomjernih imisija uzrokovanih radom pogona. Ovu praksu nije Renz prvi uveo već se renta plaćala redovito od 1993. godine na temelju ugovora koji su se sklapali, obično na dvije godine, između direktora Pješčare i susjeda. Tako su oni bliži dobivali mjesečno po 2600, a daljnji susjedi po 1500 kuna. Damir Komes pokazuje zapisnik iz 2006. godine, sastavljen kod Općinskog suda u Ivancu, u kojem stoji kako je postignuta vanparnična sudska nagodba između Dubravke Pavlović, pravnice iz Pješčare, s njegovom obitelji o mjesečnoj \"naknadi za poboljšanje životne okoline\" u iznosu od 1500 kuna. Danijel Stančić pak ima sporazum koji je bivši direktor Jadranko Mijalić potpisao s njegovim ocem još 1999. godine. Bilo je dogovoreno da se u tri rate Stančićima isplati iznos od 3420 maraka. Stančić se prisjeća da se s bivšim direktorima moglo dogovoriti, a Renz je čak školi nabavio i računala. Međutim, za Mihalića kaže da je bahat čovjek s kojim nema dogovora. Na telefon mu je rekao da on nema vremena za takve razgovore.

Prašina i buka...

Prvi susjed Vusić koji nije primao rentu jer je 40 godina radio u Njemačkoj, potražio je novog vlasnika jer je u mirovini i smetaju mu, kao srčanom bolesniku, prašina i buka. U Krapini je razgovarao dva puta o prodaji svoje kuće od 200 kvadrata s okućnicom od 6700 kvadrata i pomoćnim objektima za 100 tisuća eura. Mihalić nije prihvatio ponudu, već je predložio sagraditi kuću od 150 kvadrata na gradilištu koje nađe Vusić. Kada je Vusić našao gradilište u Ivancu i htio sastaviti ugovor, Mihalić, koji ne odgovara ni na naše upite, prekida sve veze.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije