Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEIZVJESNOST U BIH

Mektić: Lasića treba uhititi! Vlada HNŽ-a: Tko je uputio migrante k nama?

Ilustracija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
Autori: Hina, Vecernji list
18.05.2018.
u 16:48

Oko 250 migranata, među kojima su i djeca, krenulo je jutros za Salakovac, a Mektić kaže da je tu kolonu jutros nenajavljeno zaustavio veći broj policajaca MUP-a HNŽ-a, s dugim oružjem i nekoliko službenih automobila.

Migranti, koji su više sati čekali na granici između Sarajevske i Hercergovačko-neretvanske županije (HNŽ), stigli su u petak u izbjeglički kamp kod Mostara, nakon žestokog prepucavanja političara s državne i lokalne razine oko toga tko je odobrio njihovo premještanje iz šatorskog naselja u Sarajevu.

Pet autobusa u pratnji policije HNŽ-a došlo je je iza 15 sati u kamp Salakovac koji je postao privremeni azilantski centar u koji se sada smještaju migranti koji ulaze u BiH i masovno traže azil.

Migrantska kriza koja je zahvatila Bosnu i Hercegovinu u petak je prerasla u politički problem s nesagledivim posljedicama jer se različite razine vlasti sukobljavaju u tome kako odgovoriti na pojačani priljev izbjeglica i tko se o njima treba skrbiti.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da policijskog komesara Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Iliju Lasića “treba privesti i odrediti mu pritvor, jer je samovoljno zaustavio konvoj s migrantima, čime je počinio teško kazneno djelo”. Tvrdi da se tužitelj izjasnio da u ovom slučaju postoje elementi teškog kaznenog djela.

– Policijski komesar morat će biti priveden kako bi se izjasnio o okolnostima sprečavanja ovlaštenih službenih osoba u provođenju odluke Vijeća ministara BiH o transportu migranata u Selakovac, između Jablanice i Mostara, i za to će morati snositi odgovornost – naveo je ministar sigurnosti, prenosi Vecernji.ba.

Nema pregovora ili pogađanja, kaže, s ljudima koji ne poštuju Ustav i zakon i stoga nije ni pokušao razgovarati s policijskim komesarom MUP-a HNŽ-a.

– Oko poštovanja Ustava u ovoj zemlji nema pregovora jer bi to vodilo u anarhiju i bezakonje te raspad zajednice u BiH – dodao je.

Potvrdio je da nema dokaza da iza Lasića stoji određena politika, već ga samo zanima poštovanje ustavne nadležnosti.

– I od toga nema odstupanja – ustvrdio je Mektić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Oko 250 migranata, među kojima su i djeca, krenulo je jutros za Salakovac, a Mektić kaže da je tu kolonu jutros nenajavljeno zaustavio veći broj policajaca MUP-a HNŽ-a, s dugim oružjem i nekoliko službenih automobila. Uz prijetnju upotrebe sile “na brutalan su način” zaustavili i zaprijetili da se moraju vratiti.

– Migranti se ne mogu vratiti i mora se izvršiti zakonska obaveza Ministarstva sigurnosti BiH. Međutim, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija – dodao je Mektić ističući da je pitanje hoće li se poštovati Ustav i zakon ili neće.

– Ako neće, onda je to raspad sustava – rekao je on.

Naveo je i da pojedini političari ovu migrantsku krizu žele staviti u kontekst političke kampanje. Tvrdi da se pojedinci iživljavaju nad ovim ljudima, među kojima ima i ranjivih kategorija, koji, iako su ilegalni migranti, zaslužuju korektan način postupanja, u skladu sa svim međunarodnim konvencijama.

Ove godine u BiH je ušlo, kaže Mektić, oko 4000 migranata, od kojih većina nema adekvatne osobne dokumente.

– Držimo stvari pod kontrolom i poduzeli smo niz konkretnih poteza da se zaustave nezakonite migracije preko BiH, iako to neki ne žele. Povučen je niz poteza, među ostalog i zaštite granice na kojoj se jutros pojavilo samo pet migranata, a dan prije 20. Prema onima koji su već ušli u BiH imamo obavezu da se ponašamo humano, u smislu smještaja, prehrane, higijene, zdravstvene zaštite – rekao je ministar sigurnosti BiH.

Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Nevenka Hercega, oglasio se priopćenjem za javnost u kojemu se ne precizira tko je točno zabranio dolazak migranata u izbjeglički kamp u Salakovcu pokraj Mostara.

"Vlada Hercegovačko-neretvanske županije ni Grad Mostar nisu uopće kontaktirane niti konzultirane o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu. Stoga se postavlja pitanje tko je i na koji način donio odluku o njihovu upućivanju u Hercegovačko-neretvansku županiju", navodi se u priopćenju.

Iz Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a navode kako je donošenje takve odluke "eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabiliziranja HNŽ-a" te da takvo što neće dopustiti.

"U tom kontekstu, županijska tijela sigurnosti, izvršavajući povjerene zadaće, dužna su jamčiti sigurnost svih građana Županije i poštivanje javnog reda i mira", navodi se dalje u priopćenju.

Iz Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a poručili su kako su svjesni teške situacije u kojoj se nalazi većina osoba koja se iz različnih razloga našla na području BiH te su pozivali odgovorna državna tijela da "pitanja njihova boravka rješavaju na ustavan i zakonit način".

"Suosjećajući s teškom sudbinom ljudi koji su morali napustiti svoje domove, izražavamo spremnost da, poštujući ustavnu strukturu BiH, sustavno i na najprihvatljiviji način rješavamo njihov status", stoji na kraju priopćenja.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Ilustracija
1/12
Ključne riječi

Komentara 169

HE
hr.eu
12:14 18.05.2018.

Dalke kreće planirana islamizacija Mostara i Hercegovine od strane Izetbegovića i SDA. Masovnim naseljavanjem ("privremeno" će reći) muslimanskih migranata koji dalje ne mogu jer u Hrvatsku i EU ne mogu, brzo će i jednostavno promijeniti nacionalnu strukturu u krajevima naseljenima Hrvatima u korist muslimana. A onda, na što neće dugo trebati čekati, kreće prodor na Jadran i slom Republike Hrvatske koja, ako je država, a izgleda da s ovom vlasti nije, mora prepoznati Izetbegovićeve namjere i smjesta reagirati na najvišoj EU razini izaustaviti plansku muslimansku invaziju na Hercegovinu jer padne li Hercegovina pada i Dalmacija, a padne li Dalamcija pada i Hrvatska. Srbe čeka isto ali oni imaju srećom snažnog političara Dodika, koji kakav god da jest, neće dopustiti da mu Izetbegović podlo naseli stotine tisuća ovih agresivnih islamskih vojno sposobnih muškaraca na srpsku teritoriju.

DU
Deleted user
12:21 18.05.2018.

Nevjerovatno što izetbegović planira? Nije uspio ratom osvojit Hercegovinu pa bi ovako. I to malo Hrvata porobiti. Hrvatska treba poslati dolje vojsku da zaštiti svoj narod.

Avatar tituš
tituš
12:52 18.05.2018.

zašto ih Mektić nije vozio u Zvornik, Banja Lulu, Prijedor, Srebrenicu, Foču, Pale, šalje ih u Mostar ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije