Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPODIJELIT ĆE IH

Migranti s Gregorettija iskrcat će se u Italiji, ali onda idu dalje

Foto: Antonio Parrinello/REUTERS/PIXSELL
31.07.2019.
u 20:38

Njemačka, Portugal, Francuska, Luksemburg, Irska i Katolička crkva u Italiji dogovorili su da će preuzeti brigu za njih, objavili su Salvini i glasnogovornik Europske komisije.

Desetci migranata koji već tjedan dana čekaju na brodu Gregoretti talijanske obalne straže, moći će se u srijedu iskrcati zahvaljujući dogovoru o njihovoj raspodjeli koji su postigli pet europskih zemalja i Katolička crkva u Italiji, priopćili su Rim i Bruxelles.

"Dat ću odobrenje za iskrcavanje u narednim satima", objavio je na Facebooku Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova i predsjednik Lige (krajnja desnica).

Sto četrdeset migranata koji su početkom prošlog tjedna pošli iz Libije na dvama čamcima uočili su ribari a u pomoć im je pritekla talijanska obalna straža i na svojim brodovima prevezla ih na Gregoretti 25. srpnja kada je više od 110 drugih migranata nestalo u brodolomu blizu Libije.

Obalna straža je objavila da je akcija izvedena u dogovoru s ministarstvom unutarnjih poslova, ali je Salvini tada rekao da neće dopustiti iskrcavanje migranata ako se ne donese plan njihove raspodjele po zemljama EU-a.

Kao i kod ranijih sukoba u vezi sa sudbinom migranata zapelih u moru, dopuštenja za migrante na Gregorettiju davala su se na kapaljku: 25. srpnja iskrcano je šest migranata zbog medicinskih razloga, 27. srpnja trudnica s obitelji, u ponedjeljak 15 malodobnika, a u srijedu jedan bolesnik.

Preostaje još 116 ljudi na Gregorettiju koji je od nedjelje rano ujutro u vojnoj luci Augusti na Siciliji.

Njemačka, Portugal, Francuska, Luksemburg, Irska i Katolička crkva u Italiji dogovorili su da će preuzeti brigu za njih, objavili su Salvini i glasnogovornik Europske komisije.

Nema pojedinosti o tome kako će biti raspoređeni, ali po informacijama koje je objavio Bruxelles, skrb za više od polovice migranata trebala bi preuzeti Katolička crkva u Italiji.

No dok se čini da se kriza počela rješavati, izbila je nova kada je njemačka nevladina organizacija Sea-Eye objavila da je njezin brod Alan Kurdi spasio u srijedu 40 migranata u moru blizu Libije. Salvini im je na temelju nedavno donesenog zakona formalno zabranio ulazak u talijanske vode.

Po podatcima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova kojemu je Salvini na čelu, više od 3.700 migranata iskrcalo se ove godine na talijansku obalu, među kojima 950 u srpnju.

Ključne riječi

Komentara 1

ZI
zimerman
06:02 01.08.2019.

Sve više će ih dolaziti ako im Europa bude omogućavala dobre uvijete. Kad ih bude previše onda će biti kasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije