Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaobilaze Srbiju

Nova ruta preko BiH – Putovima droge i oružja sada idu i migranti

29.03.2018.
u 16:20

Bosna i Hercegovina nema dovoljno graničnih policajaca

Omogućavanje migrantima dolazak na područje Europske unije i dalje je unosan posao. Zapravo, unosniji je nego prije i ušao je u mainstream.

Onaj kriminalni dakako.

Zaobilaze Srbiju

France Presse, naime, piše kako se sada put migranata s Bliskog istoka poklapa s onim kojim do Europe stiže oružje i narkotici. A taj za migrante novi put ne ide više preko Srbije, već preko Bosne i Hercegovine, od Albanije preko Crne Gore. Jedan je od migranata u Sarajevu ispričao novinaru agencije koliko taj put stoji – 800 eura iz Turske u Grčku, tisuću eura iz Grčke u Albaniju. K tome, nije uvijek, odnosno u većini slučajeva, razlog migracije strah od rata, a “organizatori” putovanja u potencijalni bolji život čak im nude izbor u koju će zemlju. Nije im dovoljna Hrvatska ili neka zemlja na Bliskom istoku koja ih prihvati, nego to mora biti baš Europska unija. Očito je da to i mogu platiti. Razlog zašto sada ruta ne vodi više preko hrvatsko-srbijanske granice u istočnoj Slavoniji prozaičan je – tamo je žica postavljena nakon migrantske krize 2015. godine. Policija BiH ima tek dvije tisuće ljudi za osiguravanje cijele granice s Hrvatskom, koja je dugačka oko tisuću kilometara. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorava da zatopljenje donosi i novi migrantski val – njih od 45 do 50 tisuća sada je u prostoru između Grčke i Bosne i Hercegovine. U Liječnicima bez granica ne vjeruju da će se kriza 2015. ponoviti u BiH, no susjedna država ipak nema kapaciteta za smještaj migranata, tek njih 154 može prihvatiti centar za tražitelje azila kod Sarajeva. Procjenjuje se kako u ovom trenutku u BiH ima dvostruko više migranata, no to je ništa ako do BiH doista dođe val koji je sada, prema Mektićevim riječima, “na prostoru čiji je logični završetak upravo nama susjedna zemlja”.

Mađarski “bedem”

Neki pak na tome grade i izbornu strategiju, poput mađarskog premijera Viktora Orbana, čiji Fidesz čekaju izbori 8. travnja. Prema njegovu mišljenju, Europa je sada metom invazije u kojoj je točka preokreta upravo Mađarska, koja je bedem protiv vala 
migranata.

Komentara 5

IV
IvanKapapulco
18:50 29.03.2018.

Evo dolaze nam novi turisti umjesto Rusa koji ce vjerovatno mnogi otkazati zbog incidenta sa poslanikom. Pripremite apartmane bitce love do krova!

TH
than
17:11 29.03.2018.

Nije im dovoljna Hrvatska vec to bas mora biti Europska unija (bar tako pise u tekstu) ? Eto, a ja cijelo vrijeme zivim u zabludi da smo u Europskoj uniji. Sada je sve jasnije...

Avatar narozi
narozi
18:18 29.03.2018.

a odkudaa im te tolike pare i svaki ima mobilni telefon, ko to placa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije