Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u Sredozemlju

Migrante spasio brod, pa ga oteli

migranti oteli brod
Foto: REUTERS
1/7
29.03.2019.
u 10:13

Slučaj koji će neke uvjeriti da migracije vode kriminalci

Riješen je slučaj turskog broda “El Hiblu 1” koji su oteli migranti, i to nakon što su bili spašeni u libijskoj pomorskoj zoni, a posada broda ih je htjela odvesti u Tripoli. Migranti su oteli brod i usmjerili ga prema Malti. Malteški specijalci su upali na brod, preuzeli komandu i dovezli ga jučer ujutro u luku Boiler Wharf na Malti.

Specijalci su zapovjedništvo nad brodom predali njegovu kapetanu, a u 9.30 su se s plovila počeli iskrcavati migranti. Prvi izbjeglica koji je izišao s broda bilo je dijete od nekoliko mjeseci koje je nosila jedna žena, vjerojatno njegova majka, a neke su iznosile i policajke. Među 108 migranata koliko ih je plovilom stiglo na Maltu ima 19 žena i 12 djece.

Javio se Salvini

– Malteška vojna intervencija dobro je izvedena. Slučaj pokazuje da migracijama upravljaju kriminalci i treba ih zaustaviti svim sredstvima – izjavio je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji je zabranio svim plovilima s migrantima ulazak u talijanske luke.

Petorica muškaraca prepoznati su kao otmičari broda “El Hiblu 1” iz kojeg su izišli vezanih ruku te su u kombiju malteške policije odvedeni u pritvor. Većina migranata je slobodno izišla iz broda, te su u malim autobusima malteških snaga sigurnosti odvedeni u prihvatne centre gdje mogu zatražiti azil, što će vjerojatno i učiniti.

U Sredozemnom moru više ne djeluju brodovi operacije Sophia koji su kontrolirali sigurnost i spašavali ljude iz mora. Nije se moglo predvidjeti ishod s turskim brodom “El Hiblu 1” nakon što je spasio migrante, među kojima su bili i oni koji su ga oteli i usmjerili prema Malti. Dosad nije bilo slučajeva otmice broda. Malteški vojni brodovi postavili su se u obranu teritorijalnih voda. Kada je turski brod ušao u malteške vode, malteške vojne snage uspjele su uspostaviti kontakt s turskim zapovjednikom koji im je potvrdio da je pod prijetnjom manje skupine migranata. Malteški vojni brodovi pod nadzorom helikoptera približili su se turskom teretnom brodu. Migranti nisu pružili otpor malteškim vojnim snagama. Njihov je cilj bio dolazak na Maltu, odnosno nisu se željeli vratiti u Libiju.

Povukla se i Sophia

U Sredozemlju se, čini se, nalazi još samo jedan brod nevladine organizacije. Ostali su se povukli, kao i plovila koja su sudjelovala u europskoj operaciji Sophia. Moglo bi se reći da je stanje u Sredozemlju izvan kontrole i da krijumčari ljudima iskorištavaju situaciju i migrante šalju gumenim čamcima prema Europi.

Libijski patrolni brod vratio je 120 migranata u Libiju. Humanitarno plovilo “Alan Kurdi” njemačke nevladine organizacije Sea Eye izvješćuje da su libijski patrolni brodovi zaustavili četiri gumena čamca. Navodno postoji i peti gumeni čamac u moru.

– Nećemo zanemariti naše odgovornosti bez obzira na naš mali teritorij. Slijedimo međunarodna pravila – izjavio je u La Valletti malteški premijer Joseph Musquat. Glasnogovornica Sea Watch, Giorgia Linardi, izjavila je da bi nepružanje pomoći ljudima u moru značilo “da smo obilježeni mrljama užasnih zločina koji podsjećaju na holokaust”.

VIDEO Stranke o useljavanju migranata u Hrvatsku zbog nedostatka radne snage

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar VinkoL
VinkoL
16:12 29.03.2019.

Svijet je zabrinut zbog globalnog zatopljenja. A nitko ne vodi brigu da spriječi daleko veću i ciljanu katastrofu u provedbenoj fazi: nestanak LJUDI sa svih kontinenata i o(p)stanak jedino muslimanskih terorista.

Avatar Matteo1200
Matteo1200
20:38 29.03.2019.

Hahaha, ˝Slučaj koji će neke uvjeriti da migracije vode kriminalci˝; neke ili bolje rečeno 99% normalnih ljudi, sve osim gada soroša i njegovih plačenika koji drže sve medije pod kontrolom...

KO
komar64
12:26 30.03.2019.

Pa kada su to bili spremni uraditi netkom tko ih spasio...šta od njih očekivati ovdje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije