Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GARI CAPPELLI

Mi se na Kvarneru ne dijelimo na crvene i crne

gari cappelli
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/2
08.10.2016.
u 06:30

Svaki put kad HDZ pobijedi počne priča da ću ja biti ministar turizma, vjerojatno zato što sam predsjednik saborskog Odbora za turizam

Imenjak slavnog Garyja Coopera po kojem je i dobio ime, gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli, nema samo netipično ime. Veteran je HDZ-a, a s crvenog Kvarnera. Obiteljska hrvatsko-talijanska kombinacija, s korijenjem koje seže do Padove, uključuje i jednu baku Austrijanku. U politici na državnom nivou nije eksponiran, a mogao bi se naći u timu koji će voditi državu.

Kuloari kažu da ste ili novi ministar turizma ili šef Hrvatske turističke zajednice, je li to točno?

– Ta priča krene svaki put kad HDZ pobijedi na izborima. U njoj ima nekog smisla, u najmanju ruku zbog toga što sam predsjednik saborskog Odbora za turizam. U turizmu sam, inače, zamalo 40 godina, no fotelje za mene nisu cilj same po sebi, već ono što bi se eventualno s tog mjesta dalo napraviti da turizam uistinu do 2020. dosegne strateški cilj od 15 milijardi eura prihoda. No, pregovori tek završavaju i prerano je o tome tko će biti novi ministar turizma.

Dalmatinci prigovaraju što od vremena Nike Bulića i Pave Župan Rusković nitko iz njihove regije nije vodio Ministarstvo turizma, je li bitno odakle je ministar?

– Nebitna je regionalna pripadnost bilo kojeg, pa i ministra turizma. Važno je da zastupa ravnomjeran razvoj turizma u cijeloj zemlji, s naglaskom na kontinent koji je zanemaren, a ima velike potencijale. U gastroponudi čak možda i veće od obale. Dalmacija je pak uvijek dobro zastupljena u Vladi, pa čak je i kampanja HDZ-a krenula otamo, s Hvara, kako bi se naglasila važnost razvoja i bolje povezanosti hrvatskih otoka. Uvjeren sam da će i u najvišim turističkim tijelima biti predstavnika te regije.

Vas regionalna pripadnost nije odredila, kako je biti HDZ-ovac na SDP-ovu terenu?

– Vrlo dobro za ponosnog HDZ-ovca kakav sam ja. Sa SDP-ovcima odlično lokalno surađujem, a slično je i kad su u pitanju Županija i župan Komadina. Nema kod nas crveno-crnih ili, bolje rečeno, crveno-plavih podjela.

Kažu da ste europskija verzija HDZ-ovca, znači li to da pripadate Plenkovićevu krilu?

– Bio sam u diplomaciji neko vrijeme i sviđa mi se štih i europski način razmišljanja koji u politiku unosi Andrej Plenković. Ali, ne pripadam nijednom stranačkom krilu, nego jednostavno HDZ-u.

Ovo vam je treći mandat gradonačelnika Malog Lošinja, a, čini se, znate i s investitorima. Preuzimanje lošinjske hotelske kuće Jadranka od ruskih investitora prošlo je glatko, a spremni su ulagati i u zračnu luku, graditi marinu... U kojoj je to fazi?

– Dobroj, spremni su uložiti 30 milijuna eura u aerodrom, koji će primati i velike avione, sa 180 putnika. Radovi počinju dogodine, a prvi bi gosti trebali sletjeti u sezoni 2018. Zainteresirani su i za projekt ekološke marine s 220 vezova za megajahte, ali to je priča koja će postati atraktivnija kad proradi aerodrom.

Mali Lošinj ima neke od najskupljih hotelskih soba na Jadranu, a istodobno je šesti izbor po broju domaćih gostiju, kako ste pomirili de luxe i “obični” turizam?

– U 2016. dosad smo ugostili više od 270 tisuća stranih i 33.000 domaćih turista. Najbrojniji su slovenski i njemački gosti, a domaći su treći. Očito smo dobro pogodili što traže i što mogu platiti i gosti dubljeg džepa i oni koji imaju ograničen budžet za odmor. Lošinj ima skupe hotele, ali i jeftiniji smještaj u privatnim apartmanima ili hotelima s tri zvjezdice. S tim da treba reći da i među domaćim gostima ima onih koji su ljetos dolazili hidroavionima s odmora u Dalmaciji na još nekoliko noći u ponajbolje lošinjske hotele.

Mali Lošinj dobitnik je brojnih svjetskih nagrada, posljednjim priznanjem uvršten je među sto svjetskih destinacija održivog turizma, kakva je budućnost vašeg “malog mista”?

– Davne 1913. Lošinj je od kraja listopada do svibnja ostvarivao 260.000 noćenja. To je cilj, ljeto je riješeno, želimo sezonu od osam-devet mjeseci. Vjerujemo da ćemo to doseći 2020., kada ćemo osim aerodroma i marine imati i golf-igralište. Već sada, recimo, pripremamo vikend-ture, vezano uz Apoksiomena, za zimu 2018. Orijentacija, kako smo je i zacrtali prije desetak godina, ostaje destinacija ekologije, zdravlja, vitalnosti.

Oponenti kažu da zbog ubrzanog razvoja turizma nestaju prirodne vizure Malog Lošinja...

– Svi su planirani projekti brownfield, nema novih zadiranja u prostor. I za nas u gradskoj vlasti i u turističkoj zajednici plan je isti; zadovoljni i gosti i domaći ljudi. Razvoj turizma nema svrhe s namrgođenim domaćinima.     

>> Kliman: Projekt Zračne luke Mali Lošinj doveden 'praktički do kraja'

>> Mali Lošinj: Nije slučajno Apoksiomen tu 'skliznuo' s broda

Komentara 15

DU
Deleted user
09:32 08.10.2016.

Dok se spomene pomirba, netalasanje, sve znamo! Ne dirati u antifašističke svetce, utemeljitelje hrama bleiburškog!

Avatar Idler 3
Idler 3
09:46 08.10.2016.

Ne dijelite se jer su vam interesi isti....naime mi Hrvati spadamo u plave >;-))

OB
obivankenobi
09:27 08.10.2016.

Naravno da se ne dijelite, svi ste crveni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije