Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAŽENKA DIVJAK

'Mi potičemo mobilnost mozgova, koja nije samo odlazna, nego i dolazna'

Blaženka Divjak
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
08.11.2019.
u 15:57

Ono što posebno veseli jest da su svi istaknuli da se na ulaganja u obrazovanje mora isključivo gledati kao na investicije, a ne kao na trošak - kazala je

 Zemlje članice EU-a prepoznaju da na ulaganja u obrazovanje ne treba gledati kao na trošak nego isključivo kao investicije i one zemlje koje su u vrijeme krize ulagale u obrazovanje, u plaće u obrazovanju, najbrže su izlazile iz krize, izjavila je u petak hrvatska ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak.

Ministrica Divjak sudjeluje u Bruxellesu na Vijeću za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, na kojem predstavlja prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u području koje pokriva njezin resor. Ministri obrazovanja također su imali zajednički sastanak s ministrima financija zemalja članica na kojem se govorilo o važnosti kvalitete obrazovanja i osposobljavanja za gospodarstvo.

"Sa zajedničkog sastanka upućene su važne poruke koje ćemo mi uklopiti kada budemo predsjedali Vijećem EU-a u naše programe i to u podizanje ulaganja u obrazovanje čiju važnost prepoznaju sve države. Prepoznato je također da su one države koje su u vrijeme krize ulagale u obrazovanje, u plaće u obrazovanju ujedno i one zemlje koje su najviše od toga imale koristi, koje su brže izlazile iz krize i koje imaju najviše šansi u modernom društvu vezano uz ekonomiju koja se temelji na 4. industrijskoj revoluciji", rekla je Divjak.

"Ono što posebno veseli jest da su svi istaknuli da se na ulaganja u obrazovanje mora isključivo gledati kao na investicije, a ne kao na trošak i da je to prioritet ne samo zato što to podiže zapošljivost nego i odgovara na brojne društvene izazove poput borbe protiv različitih populizama kao i na razvoj demokracije", dodala je ministrica.

Budući da je ovo zadnji sastanak Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport za vrijeme finskog predsjedništva, buduće, hrvatsko predsjedništvo, ima prigodu predstaviti svoje prioritete.

"Danas prvi put predstavljamo prioritete hrvatskog predsjedništva na nekom od ministarskih vijeća ovdje u Bruxellesu. Naši prioriteti govore o tome da se Europa mora razvijati jednoliko, tako da se nikoga ne zapostavlja, kao Europa koja povezuje, Europa koja je sigurna za sve svoje građane i Europa koja je svjetski lider. Mi u svojim sektorskim prioritetima fokus stavljamo na učitelje, oni su ti koji moraju biti osposobljeni za nove škole, za škole budućnosti koje onda stvaraju i temelje za poslove budućnosti", kaže Divjak.

Ministrica dodaje da su prioriteti hrvatskog predsjedanja u njezinu području također vezani i uz kretanje visokoobrazovnih ljudi i stručnjaka unutar Europe.

"Mi potičemo mobilnost mozgova, koja nije samo odlazna, nego i dolazna mobilnost", rekla je ministrica.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
16:31 08.11.2019.

racun obrazovne reforme je kao racun bez krcmara...mobilnost mozgova..koji izraz za ministricu obrazovanja..jos losiji od parole...skola za zivot...tko ce znati sto se valja iza tzv.reforme obrazovanja...svasta...

VL
vlatx
17:07 08.11.2019.

Na žalost, do sada se pokazalo da je trenutna politika mobilonosti mozgova dobra samo u odlasku mozgova. E sad jedno pitanje, što se dogodilo sa STEAM inicijativom? Taj projekt koji je obećavao malo je zamro ili moje dijete ima samo takvu "sreću" da se taj projekt ne radi samo u njegovoj školi?

DU
Deleted user
16:23 08.11.2019.

Obrazovna reforma je potpuna katastrofa, bolje bi bilo da dotična nije ništa niti radila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije