Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jaki udari vjetra

Meteorolozi izdali niz upozorenja, moguće jače nevrijeme: 'Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu'

Zagreb i okolicu pogodilo snažno nevrijeme
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.09.2022.
u 08:05

Obilnija oborina očekuje se na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, dok na istoku zemlje ponegdje može izostati. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 15 do 20, a na Jadranu od 21 do 24 °C.

Prema prognozi DHMZ-a danas će biti promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom, lokalno i jače izraženim. Obilnija oborina očekuje se na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, dok na istoku zemlje ponegdje može izostati. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 15 do 20, a na Jadranu od 21 do 24 °C.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su narančasto upozorenje na količinu kiše u gospićkoj regiji, a ponajprije u Gorskom kotaru te na jake udare vjetra za područje Kvarnera i Kvarnerića kao i sjeverne Dalmacije. 

U gospićkoj regiji mjestimice je moguća obilnija oborina, ponajprije u Gorskom kotaru. Moguće je da oborine bude više od 100 mm, kažu u DHMZ-u, a na svojoj internetskoj stranici prenosi Ravnateljstvo civilne zaštite RH.

"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", istaknuli su.

Na području Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne Dalmacije moguće je jako, mjestimice i vrlo jako jugo s najjačim udarima vjetra od 35 do 50 čvorova (65 do 95 km/h).

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu", poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite RH.

"Za one kojima nije odgovarala dosadašnja jutarnja svježina, stižu dobre vijesti - od nedjelje će jutarnja temperatura zraka biti osjetno viša nego proteklih dana. Međutim, kiša česta, osobito u prvoj polovini tjedna, i pritom mjestimice obilna, uz mogućnost grmljavinskih nevremena, ponajprije na Jadranu, te u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Lokalno može pasti više od 50 litara kiše po četvornom metru. Nadajmo se, bez posljedica. Bit će i razmjerno vjetrovito, osobito na Jadranu, gdje će prevladavati umjereno i jako jugo i jugozapadni vjetar.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

"I prvu polovinu sljedećeg tjedna u unutrašnjosti će biti promjenjivo vrijeme uz povremeno kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, koji osobito u unutrašnjosti Dalmacije mogu biti izraženiji. Jutarnja temperatura razmjerno visoka, a dnevna će postupno biti niža. I na Jadranu promjenjivo. U Dalmaciji valja računati na mjestimice obilnu kišu u ponedjeljak, pri čemu će u utorak biti i vjetrovito, uz jak jugozapadnjak. U srijedu će vjetar okrenuti na sjeverozapadnjak i oslabjeti.", prognozirala je za Dunja Plačko-Vršnak.

Video: 'Vodena bomba' poplavila dijelove Italije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije