Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žarko Ivković

Mesić krivotvori povijest: Tus nije podnio ostavku uoči pada Vukovara

Zagreb: Posljednji ispraæaj Josipa Kregara
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
17.11.2020.
u 23:04

Bivši predsjednik Mesić ima potpuno pravo na svoje mišljenje, pa i na stav da se Vukovar mogao obraniti, no pritom ne bi smio krivotvoriti povijesne činjenice

Stjepan Mesić, drugi predsjednik Republike Hrvatske, gostovao je danas na televiziji N1 te se prisjetio nekih događaja uoči pada Vukovara. Posebno je zanimljiva njegova teza da se Vukovar mogao i obraniti.

„Moglo je biti i drukčije“, rekao je Mesić i objasnio: „Došao mi je general Tus, šef našeg Glavnog stožera. Pitao sam ga možemo li obraniti Vukovar ili ne, a on je rekao samo u jednom slučaju – da preko sela Marinci uđemo u Vukovar, a prije toga treba uništiti četiri tenka... Ako to ne napravimo u dva dana, doći će 40 tenkova. Zato ih treba uništiti, s vojskom ući u Vukovar, izvući civile, ranjene i druge, i da se onda Vukovar brani kao vojna utvrda, a ne kao grad... Tus mi je to ponovio pred Franjom Tuđmanom, kako možemo ući s novom vojskom, novim oružjem u Vukovar. Tuđman nije gledao mene, nego Tusa i pitao ga: 'Generale, tko zapovijeda u ovom ratu?' Tus mu je rekao: 'Vi, predsjedniče.' Tuđman je rekao: 'Rekao sam ni milimetra naprijed. Imate samo provoditi ono što sam zapovjedio.' Mi smo otišli i Tus je podnio ostavku na mjesto načelnika Glavnog stožera.“

Obrazlažući motive Franje Tuđmana da odbije taj plan, Mesić je rekao kako je Tuđman „dogovorio da se ne ide dalje s vojnim aktivnostima“.

Bivši predsjednik Mesić ima potpuno pravo na svoje mišljenje, pa i na stav da se Vukovar mogao obraniti, no pritom ne bi smio krivotvoriti povijesne činjenice. To se u prvom redu odnosi na njegov „podatak“ da je general Tus nakon spomenutoga razgovora s predsjednikom Tuđmanom podnio ostavku na mjesto načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, što je notorna neistina.

General Tus ne samo da tada nije podnio ostavku nego je na mjestu načelnika Glavnog stožera ostao još godinu dana, sve do potkraj studenoga 1992. kad ga je Tuđman smijenio i na njegovo mjesto postavio generala Janka Bobetka. Nakon smjene general Tus bio je još godinama glavni savjetnik predsjednika Republike za obranu. 

Je li bivši predsjednik Mesić svjesno tendenciozan ili je nesvjesno pobrkao slijed povijesnih događaja, procijenite sami.

Komentara 74

CG
crna.guja10
23:21 17.11.2020.

Mesić?!! Ista bagra ko i Manolić!! Nikada nisu željeli Republiku Hrvatsku

DU
Deleted user
23:47 17.11.2020.

Veljko Kadijević: "A to što su bile ambicije Mesića.. on je u mojem kabinetu vodio razgovore.. i nikada nije obišao temu kako je on liberal, a Tuđman despot apsolutista itd." Aleksandar Vasiljković: "U jednom našem razgovoru Mesić je rekao kako bi tolerisao hapšenja svih funkcionara MUP-a i odbrane iz Hrvatske osim Špegelja i Boljkovca. Inzistirao je na njihovoj zaštiti. Složili smo se oko toga. Razmena informacija i podataka sa Mesićem ipak nam je bila mnogo važnija i nismo hteli da ugrozimo te kanale." Slobodno potražite ove video zapise i izjave. Sad kad vidite s kakvim ljudima je Tuđman stvarao ovu državu. Sve izdajnik do izdajnika. Oni bi pustili koridor. Evo, recimo da smo to napravili, pitanje koliko bi taj koridor uspjeli držati i koja bi bila njegova cijena? Koliko mrtvih dok nam gori cijela država, a oružja i ljudstva nemamo. A ovaj vic od vic mahera da bi se Vukovar branio kao utvrda... Ups, nisam ni spomenuo "međunarodnu zajednicu" uz zeleno svjetlo što su dali Miloševiću da sve riješi.

AR
Arrows
23:23 17.11.2020.

Da li je itko ikad od njega čuo istinu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije