Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Krstičević

Mesić ga bio umirovio, a Kosor izabrala za savjetnika za obranu

Kosor
Boris Sčitar/PIXSELL
26.01.2011.
u 14:45

Kosor je rekla da će se nastojati sastati s vukovarskim zapovjednicima koji su tražili razgovor

Vijest da ima novog savjetnika za vojna pitanja premijerka Jadranka Kosor potvrdila je novinarima u Saboru nakon aktualnog sata.

Podsjetimo, riječ je o Damiru Krstičeviću, legendarnom zapovjedniku 4. gardijske brigade, diplomantu US Army War Collegea, najprestižnije vojne škole u Sjedinjenim Američkim Državama, kojeg je s nepune 33 godine kao i ostale potpisnike "pisma dvanaestorice" tadašnji predsjednik Republike Stjepan Mesić brzopotezno umirovio jer su kritizirali tadašnju vlast i političare te odnos prema Domovinskom ratu, odnosno "njegovu kriminalizaciju".

U izjavi za Večernjak Krstičević, koji danas radi u jednoj informatičkoj tvrtki, potvrdio je da će biti savjetnik, ali da se mora naći na još jednom razgovoru s premijerkom. Uvjeren je da će imati što dati na savjetničkom mjestu i da je to izazov za njega kao školovanog časnika koji je zapovijedao mnogim važnim operacijama u Domovinskom ratu.

– Doživljavam to kao potvrdu svojih i profesionalnih i osobnih vrijednosti, ali ujedno i kao veliku odgovornost u razvoju obrambenog sustava Republike Hrvatske. Poznato vam je da sam se, kao i veliki broj građana Hrvatske, odazvao pozivu za obranu domovine 1991., jer sam osjećao da je to moja moralna obveza i dužnost. Danas osjećam isto, osjećam moralnu obvezu odazvati se pozivu predsjednice Vlade i pomoći u stvaranju zrelijeg i boljeg društva u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da znam, a nadam se da ću imati prilike dokazati da to i mogu – kaže Krstičević koji će dužnost obavljati volonterski.

Premijerkin potez da u svoj savjetnički tim stavi školovanog generala koji je zapovijedao i u Oluji nije politički bez rezona jer to čini u vrlo osjetljivu trenutku.

Naime, u zadnje vrijeme jača nezadovoljstvo braniteljskih udruga Vladom i premijerkom što je kulminiralo nakon uhićenja Tihomira Purde. Branitelji sve češće izlaze na ulice od Zagreba i Vukovara do Dubrovnika pa je očito da im se premijerka nastoji približiti i na ovakav način. No prema nekim špekulacijama odgovor je to i na stranačku uznemirenost što MORH vodi Davor Božinović, nestranački čovjek koji je na čelo svog ureda doveo Višnju Tafru s Pantovčaka, blisku SDP-u i predsjedniku Ivi Josipoviću.

Prije vas je deset godina tadašnji predsjednik RH umirovio zajedno s još šestoricom aktivnih generala OS RH zato što ste potpisali pismo. Biste li sada potpisali to pismo?
U sve proteklo vrijeme više puta sam izrazio svoje mišljenje da to pismo nije predstavljalo uplitanje u politiku, a ponajmanje rušenje legitimno izabrane vlasti. To je po mom mišljenju bio naš apel za zaštitu digniteta Domovinskog rata i svih branitelja koji su časno branili i obranili hrvatsku državu No, niti sam tada niti ću danas ulaziti u rasprave o opravdanosti toga pisma i načinu iskazivanja našeg stava. Predsjednik RH tada je prosudio da smo neprimjereno istupili u javnost i mi smo za to platili svoju cijenu – rekao je za Večernji list Damir Krstičević.

Što vas je navelo da prihvatite ovu ulogu sada, pri kraju mandata ove Vlade? Ostalo je nekih deset mjeseci do izbora, mislite li da u tom vremenu možete nešto napraviti?
Vjerujem da je sazrelo vrijeme u kojem pitanja od nacionalnih interesa ne poznaju stranačku ili bilo kakvu vrstu pripadnosti nekoj skupini. Pitanja obrane i nacionalne sigurnosti pitanja su nadstranačkog karaktera i neizostavno je usuglašavanje stavova, ne samo za ta pitanja relevantnih institucija, već šire društvene zajednice. Jer u konačnici, bez obzira na mišljenja i stavove pojedinaca ili interesnih skupina, važan je isključivo interes Republike Hrvatske. A taj interes, po mojem mišljenju, ne poznaje stranačke boje.

Smatrate li da je ova uloga nespojiva s vašom pozicijom člana Nadzornog odbora M SAN Grupe? Vidite li vi tu sukob interesa?
Čvrsto sam uvjeren da u ovom slučaju ne postoji nikakav sukob interesa. Dapače, uloga savjetnika za obrambena pitanja apsolutno je nepoveziva s poslovima M SAN Grupe, odnosno ne vidim način na koji bi moj privatni interes utjecao ili mogao utjecati na moju nepristranost u obavljanju uloge savjetnika predsjednice Vlade RH. M SAN Grupa regionalni je distributer IT-opreme i potrošačke elektronike koja svojim poslovnim modelom uopće ne realizira komercijalne ugovore s krajnjim korisnicima što podrazumijeva i tijela javne vlasti i trgovačka društva u vlasništvu države. Poznato vam je da je M SAN Grupa dioničko društvo s legitimnom upravom koja ima izvršne ovlasti, a moja je uloga nadziranje i savjetovanje uprave.

Komentara 98

OB
-obrisani-
20:03 26.01.2011.

E Ramo Dok ti mesić i josifović uzimaju za savjetnike Hedla, Vrabec Mojzeš, Perkoviće i starijeg pa mlađeg, pa onog Jovića, starog udbaša Lončar i sl. žgadiju nisi glasa pustio. Umirovit generale koji su dobili rat je mogao samo veleizdajnikk koji se bojao za vlastito dupe i guzice kolega udbaša koji ovu državu ne mogu smislit ni dan danas. A josifović ima , koliko ono, savjetnika? Sada već tridesetak. Nema ih ni Putin toliko.

MO
mozel
22:29 26.01.2011.

Trebalo bi Mesica iseliti tamo gdje mu pripada po njegovoj politickoj postupnoj provedbi tamo u Sibir jer je za njega tamo zivjeti PONOS.

OB
-obrisani-
16:50 26.01.2011.

Ma uzela bi ona za savjetnika i crnog vraga samo da joj je glasova ...ali gotovo je...... još 10 mjeseci....i .......ADZ-a nema ni u tragovima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije