Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ČELNIK CDU-A

Merz i Spahn favoriti jer bi CDU okrenuli udesno i ukrotili AfD

Potencijalni nasljednici Angele Merkel
Foto: REUTERS/Annegret Hilse//Charisius/dpa/DPA/PIXSELL
1/4
12.02.2020.
u 19:32

Tri muškarca žele naslijediti Merkel i postati kancelarom nakon što je od “prijestolja” odustala Kramp-Karrenbauer

Nesuđena nasljednica njemačke kancelarke Angele Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer ni na konferenciji za novinare na kojoj je izvijestila o svojoj odluci o povlačenju s čela Kršćansko-demokratske unije (CDU) nije otkrila puno novih detalja, pa tako nije jasno kad će točno odstupiti. Međutim, jasno je da CDU, najveća njemačka stranka, ne smije sebi dopustiti dugo razdoblje “bezvlašća” i lutanja sa stranačkim čelnicima, kao što se to posljednjih godina dogodilo njihovim koalicijskim partnerima socijaldemokratima (SPD), čiji je rejting i zbog toga dotaknuo povijesno dno. Izborni kongres CDU-a, na kojem bi stranka ponovno trebala birati nasljednika kancelarke Merkel, trebao bi se održati do kraja godine, a Kramp-Karrenbauer je najavila da namjerava pokrenuti postupak sazivanja stranačkog kongresa kad stranka dobije kancelarskog kandidata. 

Dvojac protiv Merkel

Istog trena kada je Kramp-Karrenbauer najavila povlačenje, počela su nagađanja o tome tko bi je mogao naslijediti. Sudeći prema aktualnim pretendentima, čini se da će CDU nakon dvije žene na čelu stranke ponovno dobiti muškarca. U ovom se trenutku čini da najviše izgleda ima 65-godišnji Friedrich Merz, političar, ekonomist i biznismen koji je još početkom stoljeća bio važna figura u CDU. Merz je prvi put pokušao doći na čelo stranke 2002., ali ga je Merkel tada pobijedila. Nakon razlaza s Merkel Merz se okreće poslovnoj karijeri, ali čim je Merkel potkraj 2018. najavila svoje povlačenje, Merz se vraća, objavljujući svoju kandidaturu za stranačkog čelnika. Međutim, na izbornom kongresu stranke u prosincu 2018. Merz tijesno gubi od Kramp-Karrenbauer, ali i nakon toga ostaje popularan u stranci, u kojoj okuplja stranačke nezadovoljnike i oponente aktualne predsjednice.

Merz želi postati njemački kancelar, a nedavno se povukao s unosne funkcije šefa nadzornog odbora moćne poslovne grupacije Blackrock Germany najavivši veći angažman u njemačkoj politici. Zahvaljujući svom ekonomskom znanju, što je u Njemačkoj uvijek na cijeni, Merz uživa znatnu popularnost u konzervativnom dijelu njemačke javnosti. U jednoj nedavnoj anketi čak 35 posto ispitanika izjasnilo se da bi on bio dobar šef njemačke vlade, dok je za Kramp-Karrenbauer to reklo samo osam posto ispitanika. U javnosti istupa kao oštar kritičar kancelarke Merkel i politike CDU-a. Njegova je teza da je skretanje stranke ulijevo pod vodstvom kancelarke Merkel, isto kao i u slučaju Plenkovićevog HDZ-a, odgovorno za rast Alternative za Njemačku (AfD), koja je ispunila politički prostor koji je CDU napustio. Njegova pobjeda na unutarstranačkim izborima značila bi jasno profiliranje CDU-a kao stranke desnog centra, bez povezivanja s lijevim strankama, suprotno od politike CDU-a u mandatu kancelarke Merkel i Annegret Kramp-Karrenbauer.

U igri i Brinkhaus i Söder

Drugi potencijalni kandidat, ujedno i najmlađi, 39-godišnji je ministar zdravstva u vladi kancelarke Merkel Jens Spahn. On je jedan od najagilnijih njemačkih ministara, ali i jedan od najustrajnijih kritičara kancelarke Merkel i osobito njezine migrantske politike. Spahn je kritizirao odluku o otvaranju njemačkih granica migrantima 2015., a protivio se i potpisivanju Marakeškog sporazuma. I on je, kao i Merz, blizak desnom stranačkom krilu, smatrajući kako “politika brisanja razlika” u političkom djelovanju stranaka, kako je opisao politiku kancelarke Merkel, škodi CDU-u.

Za razliku od prve dvojice, treći bi potencijalni kandidat osigurao kontinuitet dosadašnje politike. Premijer pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet, 58-godišnjak, ima veliko političko iskustvo i dobre odnose i s liberalnim i s konzervativnim krugovima, što bi stranci moglo pomoći u pregovorima o formiranju koalicija.

Mnogi smatraju i da bi Ralph Brinkhaus, 51-godišnji šef parlamentarnog kluba CDU/CSU, zahvaljujući svojim vezama u Bundestagu, bio odličan kancelarski kandidat. Među potencijalnim kandidatima za kancelara spominje se i ime Markusa Södera, koji je nedavno na čelu sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) zamijenio Horsta Seehofera, iako on nije pokazao osobito zanimanje za odlazak u Berlin. U slučaju da Söder postane zajednički kancelarski kandidat CDU-a i CSU-a, pitanje tko će biti na čelu CDU-a past će u drugi plan, iako je Kramp-Karrenbauer jasno poručila da ta dva položaja moraju biti u istim rukama. 

Komentara 4

Avatar El_Delinquente
El_Delinquente
08:00 13.02.2020.

Na slici gore je skroz desno Laschet, tip koji j pripada ljevome krilu CDUa i ima identicne stavove sa aktualnim ljevoliberalnim strankama. Ustvari sramota za krscansko konzervativnu stranku centra kao sto je CDU. U sredini je Merz, nekadasnji veliki konkurentt Merkelici koji se medjuvremeno ekstremno obogatrijo. Ima konzervativne stavove i nekoliko dobrih ideja ali ahiletova peta mu je da je jako jako antipaticna osoba. Skroz ljevo na slici je Spahn, klasicni konzervativac djeluje u diskusijama sposobno i strucno, ne taji da je homoseksualac, pokazao odlicne rezultate kao ministar zdravstva. Spahn bi po nekoj logici zdravoga razuma trebao biti nasljednik Merkelice koji bi na ljevo odlutalu CDU vratio na prirodnu poziciju centra. Covjek je uz to elokventan, dokazano sposoban i simpatican. Ali i u Njemackoj vazi da poziciju ne dobije uvjek najbolji neogo onaj koga medije podrzavaju. Znaci moze se dogoditi i neka ludost kao pri nedavnim predsjednickim izborima u nas.

VA
valerio
23:18 12.02.2020.

Valjda će Nijemci pametno odabrati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije