Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Profit u svinjogojstvu

Merkur godišnje na EU tržište pošalje 130 tisuća tovljenika

Đuro Vučetić,svinjogojstvo,Merkur
Foto: Vedran Balen
1/2
20.10.2014.
u 11:02

Slavonskobrodski uzgajivač 90 posto prihoda ostvaruje izvan hrvatskih granica

Dok domaće farme propadaju, Hrvatska i dalje u velikoj mjeri uvozi svinjsko meso. Međutim, postoje i primjeri koji govore suprotno. Jedan od takvih je tvrtka “Merkur” iz Slavonskog Broda, poslije Agrokora i osječkog Žita treći najveći proizvođač svinja u Hrvatskoj. Međutim, dok je spomenutim velikim koncernima svinjogojstvo tek jedna od djelatnosti, vlasniku brodske tvrtke Đuri Vučetiću to je jedini izvor prihoda.

Sustav kooperacije

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Merkur je dobio i iskoristio priliku za izvoz svinjskog mesa u Austriju, Mađarsku, Italiju, Rumunjsku te BiH i Albaniju. Na 90 farmi širom Slavonije, ova tvrtka sustavom kooperacije godišnje proizvede 140 tisuća tovljenika. Iako ima samo 38 zaposlenih, Merkur je po prihodima četvrta tvrtka u Brodsko-posavskoj županiji.

Foto: Vedran Balen

- Mi u Mađarskoj prodajemo svinje po cijeni po kojoj ih tamošnje klaonice otkupljuju i od domaćih uzgajivača. Ne može se više govoriti o jeftinom uvozu koji uništava domaću proizvodnju, jer mi smo sada u EU. Stoga nemamo drugog izbora nego prilagoditi se uvjetima koji vladaju na europskom tržištu – kaže Vučetić, koji plasman svinja u Mađarsku ili Austriju ne smatra izvozom, nego prekograničnom prodajom. On pojašnjava kako je Europska unija ruskim embargom na uvoz živih svinja izgubila tržište na koje je plasirala od sedam do devet posto svoje proizvodnje.

Hiperprodukcija u Europi

Alternativno tržište u Aziji nije pronađeno, nego je višak ostavljen u Europi. Tako je došlo do hiperprodukcije koju sada pokušavaju riješiti prodajom mesa ispod cijene. Ta povećana proizvodnja odražava se i kod nas dolaskom jeftinijeg mesa na police trgovina. - Snažniji proizvođači, koji mogu izdržati taj damping i snižene cijene, opstat će na tržištu, a oni slabiji će pokleknuti – nastavlja brodski uzgajivač te dodaje kako jeftinija roba ne znači automatski i slabiju kvalitetu. U okruženju jedino Srbija ima privilegiranu situaciju, jer ona vlastitu proizvodnju može izvoziti u Rusiju.

U Merkuru, koji 90 posto svojih prihoda ostvaruje izvan hrvatskih granica, drže kako je riječ o spletu okolnosti te kako se u nikoga ne može uprti prstom i optužiti ga da je kriv za takvo stanje.

>>CroPig krenuo u brendiranje kvalitetnog mesa s podrijetlom

>>Klonirano najmanje 500 životinja: Stiže svinjetina 'izvorno kloniranog porijekla'

Komentara 1

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:02 20.10.2014.

oni ne izvoze meso nego zive svinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije