Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na Macronovu Europu

Merkel žrtvuje prvog ministra zbog 'Jamajke'

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.09.2017.
u 11:34

Šef financija Schäuble prepušta funkciju lideru liberala Lindneru

Angela Merkel upisala je prvi poraz u pokušaju stvaranja vladajuće koalicije s liberalima i zelenima. Naime, morala je žrtvovati svojeg omiljenog ministra, šefa saveznih financija Wolfganga Schäublea koji je najzaslužniji što je njemačka državna blagajna punija nego ikada dosad, da bi na njegovo mjesto zasjeo čelnik liberalne stranke FDP (Slobodna demokratska stranka) bez koje Merkel neće moći dobiti svoj četvrti kancelarski mandat.

Lider FDP-a Christian Lindner rekao je da njegovoj stranci nije prioritet biti u vladi, već provesti ideje zbog kojih su dobili gotovo 11 posto glasova te da će kao preduvjete za Jamajka-koaliciju s demokršćanskim CDU/CSU-om i strankom Zeleni inzistirati na tome da se ne odstupa od njihova programa, koji je gotovo cijeli vezan za ekonomiju. Stoga je Lindner uvjeren da bi on bio najbolji ministar financija. Očito je u to već uvjerio i Merkel.

Nebranjeno krilo za AfD

Mnoge su posljedice micanja Schäublea i postavljanja Lindnera (koji bi u crno-žuto-zelenoj koaliciji vjerojatno bio i vicekancelar), a dvije su najkrupnije moguće daljnje osipanje glasača CDU-a i njihov prelazak u radikalni AfD te propast ideje o novoj Europi koju je u utorak prezentirao francuski predsjednik Macron. Naime, Schäuble je poznat kao kancelarkin glavni igrač koji je držao desno krilo demokršćana, a njegovim odlaskom ono bi ostalo otvoreno za novi upad AfD-a. Odlaskom s mjesta šefa financija Schäuble bi, kao najstariji zastupnik (ima 75 godina), postao predsjednik Bundestaga, što je funkcija koja energičnog financijaša previše ne zanima.

Na prvom mjestu Njemačka

Mlađahni ministar financija Christian Lindner (38) bio bi i veliki udarac za Macronovu novu Europu. Naime, Lindner kaže da FDP ni pod kojim uvjetima neće pristati da eurozona dobije zajedničkog ministra financija i gospodarstva, a kategorički odbacuje i zajedničke euroobveznice kojima bi Grčka i Njemačka udružile svoje dugove. Teški su dani pred Njemačkom i Europom.

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
13:29 29.09.2017.

teški su dani samo za ekipu koja misli drmati europom bez mandata i demokratskog legitimiteta. za sve ostale, nije se ništa lošeg dogodilo, život ide dalje. zašto nas mučite sa mlaćenjem prazne slabe, pumpanje uvjerenja da je 'liberalna' europa ono dobro i jedino što vrijedi? radi se o stavovima, uvjerenjima, i ono što je tebi dobro, meni ne treba biti, jer imam i ja svoj stav, svoja uvjerenja i želje, poglede na svijet. i moji su isto tako legitimni kao i tvoji. to što ti plačeš na porazima zadnjih par godina, da se stara europa raspada, da prijeti opasnost raspada eu-a, je meni smiješno, pa tko si ti i tvoje želje i uvjerenja, da bi svi njih trebali slijediti?! merkelica mora odraditi što mora, ona se želi održati na vlasti po bilo koju cijenu. i za to će 'žrtvovati' sve što bude morala, nema tu neke velike filozofije, to su pravila struke političara. njemačka bajka će uskoro završiti, jer socijalnu kasu se više neće moći trošiti na silne izbjeglice, prvo radi koalic. partnera, a drugo, nema novca, ne treba se zavaravati nekim velikim plusevima u blagajnama. to je mali novac kojeg se brzo potroši kad ga dijeliš svima oko sebe. zanimljivo da će merkelica, od tvrdog zagovornika čvrste unije uskoro biti zagovornica nekih novih ideja, vjetrova.

Avatar titanov sin 2
titanov sin 2
18:10 29.09.2017.

Liberalna Europa? Mislim da se prije radi o boljševizmu, nametnula je njemačkom narodu teret kojeg neće moći nositi, ono najgore da neće stati dok ne uništi cijelu Europu. Njemačka je ostala bez demokratskih vrijednosti, sloboda govora dozvoljena samo u skladu mainstream medija i politički podobnih komentara. Obični ljudi kojima je dosta neobolševističkog terorizma, koji protestiraju protiv dekadentne politike zovu fašistima. Liberalizam znači sloboda govora, sloboda ostvarenja osobnih ciljeva, da li Merkelica provodi Liberalnu i Boljševističku politiku nije teško pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije