Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJEPLJNJE U NJEMAČKOJ

Merkel: Svima će biti ponuđeno cjepivo do kraja ljeta

German Chancellor Merkel holds a news conference in Berlin
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
02.02.2021.
u 22:52

To će se ostvariti čak i ako se osiguraju doze samo od dosad odobrenih cjepiva BioNTecha/Pfizera, Moderne i AstraZenece i do tada ne odobri nijedno drugo cjepivo

Unatoč mnoštvu kritika na spori početak kampanje cijepljenja u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel uvjerena je u prognozu da će se svima ponuditi cjepivo do kraja ljeta, javlja agencija dpa. 

Obzirom na trenutačne obveze proizvođača to je moguće ispoštovati, rekla je Merkel u ponedjeljak u Berlinu nakon samita o cijepljenju. Na kraju trećeg kvartala krajem ljeta osigurat će se zalihe cjepiva. To će se ostvariti čak i ako se osiguraju doze samo od dosad odobrenih cjepiva BioNTecha/Pfizera, Moderne i AstraZenece i do tada ne odobri nijedno drugo cjepivo.

Čak i u tom slučaju ponudit će se cijepljenje za 73 milijuna odraslih u ovoj zemlji. Cjepiva nisu namijenjena za djecu. BioNTech planira proizvesti dvije milijarde doza cjepiva u 2021. godini umjesto prvotno očekivane proizvodnje 1,3 milijardi doza.

Odluku o traženju redovitog, a ne hitnog odobrenja za cjepiva opravdala je izgradnjom povjerenja javnosti a odluku o pridržavanju propisanog intervala između davanja cjepiva navela je kao razloge sporijeg tempa, prenosi Reuters.

"Tempo je u nekim trenucima bio sporiji, ali mislim da su za to postojali dobri razlozi", rekla je Merkel novinarima nakon sastanka s državnim čelnicima i predstavnicima farmaceutskih tvrtki i Europske komisije.

 

>> VIDEO Prva dama Sanja Musić Milanović sudjelovala u cijepljenju građana

Komentara 4

AA
aabbcc
11:48 03.02.2021.

Mnogo baba nafatali a niko nikako da uhvati ovu babu i cijepi.

DU
Deleted user
09:20 03.02.2021.

Testovi+brnjice+"vakcina"=stotine i stotine milijardi eura... Business da gripom ide dalje!

ST
Stipan
23:05 02.02.2021.

Svi se možemo zahvaliti kancelarki Merkel što ne razmišlja nacionalno već europski jer u suprotnom bi Njemačka već imala cjepivo za 80 milijuna žitelja. Možemo joj samo zahvaliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije