Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznova korigirala incidenciju

Merkel, stjerana u kut, morala prihvatiti djelomično otvaranje

German Chancellor Angela Merkel holds a news conference in Berlin
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
04.03.2021.
u 19:10

Merkel je odustala od samo 35 zaraženih na 100.000 stanovnika, na čemu je inzistirala

Iako je sve više Nijemaca nezadovoljno strogim epidemiološkim mjerama, vlada kancelarke Angele Merkel nakon još jednog sastanka s čelnicima saveznih pokrajina dogovorila je njihovo produljenje do 28. ožujka, ali je i usuglasila plan u pet koraka za postupno i oprezno ponovno otvaranje zemlje.

Njemačka vlada pod snažnim je pritiskom javnosti i opozicije, ali i pojedinaca koji pripadaju vladajućoj koaliciji, da se Njemačka što prije vrati u “normalnost”. Nezadovoljni su i ekonomisti koji upozoravaju da vlada nema pripremljen plan otvaranja gospodarstva.

Nada su “samotestovi”

Iako su Nijemci na početku pandemije prije godinu dana snažno podržavali epidemiološke mjere i zatvaranje, sada samo manjina Nijemaca podržava aktualnu politiku kancelarke i zatvaranje, protiveći se bilo kakvom uvođenju novih mjera iako je sedmodnevna incidencija, odnosno broj novih slučajeva na 100 tisuća stanovnika u posljednjih sedam dana u Njemačkoj još uvijek iznad razine od 35 koju je postavila kancelarka, a od nje je u novom planu, pod pritiskom premijera saveznih pokrajina, morala odustati i vratiti se incidenciji 50.

Merkel izlaz iz pandemije vidi u brzim “samotestovima” za cijelu populaciju i masovnom cijepljenju, to predstavlja ključ njemačke strategije protiv širenja koronavirusa. Svaki Nijemac dobivat će svakog tjedna po jedan besplatni test, a najavljuje se i ubrzavanje procesa cijepljenja.

Mjere u Njemačkoj ostaju na snazi do kraja mjeseca, a popuštanje će ovisiti isključivo o incidenciji, što znači da i dalje ostaju zatvoreni restorani, kulturne i sportske ustanove i sve trgovine osim prehrambenih i nužnih usluga. Njemačka će mjere popuštati oprezno, korak po korak. Od ponedjeljka stupaju na snagu prva postupna ublažavanja mjera u ograničavanju pojedinačnih kontakata, nakon čega će u regijama u kojima je sedmodnevna incidencija ispod 50 biti dopušteno druženje dvaju domaćinstava s po najviše pet članova, dok je dosad bio dopušten susret samo s jednom osobom iz drugog domaćinstva.

Kada je riječ o trgovinama, one će moći otvoriti svoja vrata kupcima tek kada incidencija padne ispod 50, a kada bude viša od toga trgovine će moći poslovati samo putem interneta. U slučaju da stupanj širenja zaraze nastavi padati, mjere će se dodatno popuštati, pa se tako diljem Njemačke 8. ožujka otvaraju i cvjećarnice, knjižnice i vrtni centri. Dopušten je jedan kupac na 10, odnosno 20 kvadratnih metara, ovisno o veličini prostora. Istog će se dana dopustiti rad i uslužnim djelatnostima s bliskim kontaktom: pedikerima, vozačkim školama i školama letenja, ali uz obavezan negativni test.

Terase restorana i kafića otvaraju se u 4. koraku popuštanja mjera, i to tek u slučaju incidencije ispod 50 u trajanju od 14 dana. O incidenciji će ovisiti i otvaranje kina i kazališta, kao i individualni sportovi u zatvorenom i sportske aktivnosti na otvorenom, koje će moći provoditi najviše pet osoba iz dva kućanstva ili najviše 20 djece. Isto vrijedi i za zoološke i botaničke vrtove, muzeje, galerije i spomen-područja, uz dogovoreni termin.

Popuštanje će ovisiti o sedmodnevnoj incidenciji, i to samo u regijama u kojima stupanj incidencije ne prelazi 100 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. U slučaju da vrijednost incidencije prijeđe 100, mjere se ponovno vraćaju na staro. Za cijelu Njemačku vrijedi pravilo o radu od kuće kad god je to moguće sve do konca travnja.

U 5. koraku otvaranja, koji nastupa 5. travnja bude li incidencija ispod 50, dopuštaju se događaji na otvorenom s najviše 50 osoba i sportske aktivnosti u dvorani.

Novi koraci od 22. ožujka

Daljnji koraci, o kojima će se na sastanku predstavnika savezne i pokrajinskih vlada ponovno raspravljati 22. ožujka, ovisit će o testiranjima, cijepljenju, mutacijama virusa i drugim faktorima. Kad se oni razmotre, odlučivat će se i o daljnjim otvaranjima u sektorima ugostiteljstva, kulture, priredbi, putovanja i hotelskom sektoru.

Jedan od razloga zbog kojeg vladajuća koalicija ustrajava na strogim mjerama unatoč poboljšanju epidemiološke situacije vjerojatno se krije u činjenici da njemačko gospodarstvo, unatoč zatvaranju i prošlogodišnjem padu, ponovno postiže izvrsne rezultate, osobito u sektoru autoindustrije, što svjedoči o njegovoj nevjerojatnoj snazi i vitalnosti.

Komentara 13

LO
LoveCroatia
19:26 04.03.2021.

Ova zena je politicko i moralno dno.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
19:55 04.03.2021.

Bit ce Merkelica jos i meksa... Umirem od zelje da vidim najavljene optuznice protiv placenih kvazi-znanstvenika i njihovih sefova koji su nam navukli ovu "ludjacku kosulju", a koje priprema upravo Merkelicin sunarodnjak dr. Reiner Fuellmich i njegov tim vrhunskih odvjetnika i strucnjaka iz raznih sfera znanosti...

NE
neboiznadzagreba2
20:02 04.03.2021.

Merkel je najgore što je njemačka politika ikada dala, ugnjetavačica stasala u DDR-u, no zanimljiviji su mi Nijemci - do kada će zbog grijeha otaca šutjeti!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije