Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠA KANCELARKA

Merkel priznala što je željela s Ukrajinom i Rusijom: 'Nisam više imala autoriteta'

FILE PHOTO: Normandy Summit Format on Ukraine in Paris
Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS
1/2
25.11.2022.
u 00:30

Otkako je napustila dužnost kritičari spočitavaju bivšoj kancelarki da je Njemačku učinila previše ovisnom o ruskim energentima, posebno o plinu.

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je željela uspostaviti europski format za razgovore koji bi uključili i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi se postiglo rješenje o o napetosti uz ukrajinsku granicu prije nego se povukla s dužnosti. 

U razgovoru za časopis Der Spiegel Merkel je rekla da je pokušavala ustanoviti format ljeti 2021. godine.

"No nisam više imala autoritet da to poguram, jer u konačnici svi su znali: ona ujesen odlazi s dužnosti".

Merkel je svoj odlazak s dužnosti najavila mjesecima prije parlamentarnih izbora u rujnu u Njemačkoj. Sastavljanje koalicije potrajalo je i konačna primopredaja vlasti dogodila se u prosincu.

Rusija je invaziju na Ukrajinu počela 24. veljače, nešto više od dva mjeseca poslije. 

Photo: Annegret Hilse/REUTERS
Foto: Annegret Hilse/REUTERS, ilustracija

U kolovozu 2021. Merkel je putovala u Moskvu što je bio njezin posljednji službeni posjet ruskoj prijestolnici, a za Der Spiegel otkrila je kako se tada osjećala.

 "Taj osjećaj je bio potpuno  jasan. Što se političke moći tiče vi ste gotovi. A Putinu je samo moć važna", rekla je.

Merkel je bila pokretač Normandijskog formata, okvira dogovorenog sredinom 2014. koji je obuhvatio Njemačku, Francusku, Rusiju i Ukrajinu nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima u veljači te godine. Format je iznjedrio Sporazume iz Minska krajem 2014. te početkom 2015. koji nikada nisu bili potpuno primijenjeni. 

Otkako je napustila dužnost kritičari spočitavaju bivšoj kancelarki da je Njemačku učinila previše ovisnom o ruskim energentima, posebno o plinu. 

Prije odlaska s kancelarske dužnosti Merkelina vlada bila je pod snažnim pritiskom saveznika, ponajprije Sjedinjenih Država koje su tražile da prekine proces izdavanja dozvola za rad plinovoda ispod Baltičkog mora. Taj projekt je napušten otkako je počela ruska invazija.

VIDEO: Pogledajte kako je nestanak struje u Ukrajini izgledao iz svemira

Komentara 20

ST
Stipan
06:22 25.11.2022.

Nikad u Njemačkoj narod nije bolje živio nego u vrijeme vladanja Angele Merkel . Tko misli drugačije taj Njemačku nikad nije niti vidio ,osim na karti.

NA
Nancy1978
06:13 25.11.2022.

"Willkommen Migranten" - pa, sada Europo imaš to što imaš, nažalost.

ST
stefj
01:12 25.11.2022.

Njemačka je nakon okupacije Krima udvostručila ovisnost o Ruskom plinu i nafti, a još je i drastično povećala uvoz hrane iz Rusije (i nešto iz Ukrajine). Političari su navijali za Rusiju, a zeleni su čak plin proglasili zelenim energentom do 2050... To ne može biti slučajno, ne bez žestokog "lobiranja" iz Rusije, naročito što se zelenih tiče... Ponašanje Njemačke i nakon napada Rusije na Ukrajnu dugo je bilo suzdržano, a zeleni su otvoreno i glasali protiv slanja pomoći Ukrajini. Tako da to ukazuje na puno toga lošeg što se odlučivalo u Njemačkoj i krivog puta kojeg je Njemačka odabrala još prije okupacije Krima... Posljedice za Njemačku su i prije zadnjih događaja bile nimalo zelene - porastao je CO2 po čovjeku, porasla je CO2 emisija po proizvedenom kWh struje, narastao je broj prerano umrlih od respiratornih bolesti, no to se sve skrivalo i guralo pod tepih, to se radi i dan danas... Putin se dugo spremao za ovo, a EU, naročito Njemačka je upala u njegovu zamku. Pa i dan danas je EU najveći financijer Putina, a unutar EU-a Njemačka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije