Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka voljna surađivati

Merkel početkom svibnja putuje u Moskvu

merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
16.03.2017.
u 19:03

Nema naznaka da će se ukinuti sankcije zapadnih država protiv Moskve, uvedenih zbog situacije u Ukrajini, no posjet Angele Merkel šalje signal da je Njemačka, najveća sila u Europskoj uniji, voljna surađivati s Kremljem

Njemačka kancelarka Angela Merkel će 2. svibnja posjetiti Moskvu, objavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak, a to će predstavljati prvi bilateralni susret dvaju čelnika otkad je Rusija 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim. 

Nema naznaka da će se ukinuti sankcije zapadnih država protiv Moskve, uvedenih zbog situacije u Ukrajini, no posjet Angele Merkel šalje signal da je Njemačka, najveća sila u Europskoj uniji, voljna surađivati s Kremljem. 

Sadržaj posjeta Merkel tek će biti objavljen, no pretpostavlja se da će se razgovarati o krizi u Ukrajini, sankcijama EU-a, trgovinskim vezama i zabrinutosti Njemačke da bi se Rusija mogla uplitati u parlamentarne izbore koje održava u rujnu.

"Prenesite najljepše pozdrave kancelarki", rekao je Putin u četvrtak Horstu Seehoferu, bavarskom premijeru koji je bio u posjetu Moskvi. 

"Čekamo njezin posjet 2. svibnja", dodao je ruski predsjednik, a Seehofer je potvrdio da će kancelarka taj dan stići u Rusiju.

Putin i Merkel su se susreli više puta od izbijanja ukrajinske krize, čak i u svojim prijestolnicama, no svi ti susreti bili su na marginama multirateralnih događaja, dok bilateralni susreti po diplomatskom protokolu imaju veću važnost. 

Prema službenim stranicama Kremlja i Merkel, njihov posljednji bilateralni susret dogodio se u lipnju 2013., kad je njemačka čelnica na poziv Putina stigla u Sankt Petersburg. 

Dvoje čelnika je u početku imalo dobre odnose, no oni su se pogoršali nakon što je Merkel postala predvodnica europske osude ruskog djelovanja u Ukrajini

Njemačka kancelarka je istaknula da sankcije EU-a, uvedene zbog aneksije Krima i ruske podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine, moraju ostati na snazi dok Rusija ne promijeni svoje ponašanje.

No ona se nalazi pod velikim pritiskom moćnih njemačkih industrijskih lobija koji se žale da je njihovo poslovanje teško pogođeno tim sankcijama. 

>>Merkel pohvalila Srbiju zbog ispunjavanja europskih standarda i zalaganja za mir

>>Putin već obnavlja carevinu: Zapad ga vidi kao svog glavnog neprijatelja

Ključne riječi

Komentara 7

RA
ranko75
22:40 16.03.2017.

Ona sluzi globalistima a ne Njemackoj ili EU. Naucila je da izvrsava naredbe Obame, to jest presjednika SAD,koji je isto sluzio globalistima, samo je bio viseg cina od nje. Slikovito receno Obama je bio generalpukovnik, a Merkelica pukovnik. Kako vise nema ko da joj govori sto da radi, ona pokusava da pod kraj karijere nesto ispravi da koliko toliko ublazi otuznu sliku svoje vladavine.

DU
Deleted user
20:10 16.03.2017.

Milijoni Mercedesa,Audija,BMW,VW,cekaju svoje kupce a najveci kupcu na svjetu tih bjesni i skupi limuzina su kupovali Rusi,i na stotine tisuca Njemacki auto-mehanicara koji su se specijalizirali za radna mjesta u Rusiji,jer Njemacka je prodavala sve to Rusiji i odmah slala naknadno i mehanicare u Rusiju,i sve ostale djelove,znaci Njemacka gubi na stotine tisuca milijona eura zbog gluposti,sto su pristali na uvodjnje sankcija Rusima,a to je sve kriva truhla amerika,koja je htjela svoje sve utrpati Rusima,zato veicanstvena gospodja Merkel ide da pokusa spasiti sto se spasiti moze,i uspjece sigurno.

DU
Deleted user
23:47 16.03.2017.

I bolje joj je da ide malo na istocno trziste, jer nikad se ne zna sto ce biti na zapadnom...najnovije su vijesti da se njemacka proizvodnja smanjila za 7%, jer ostale drzave u EU manje kupuju njemacke proizvode...nije valjda da pocinje bojkot

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije