Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MORAMO BITI USKLAĐENI'

Merkel o iranskom nuklearnom sporazumu: 'To nije dovoljno'

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
27.04.2018.
u 23:45

Trump je žestoki protivnik sporazuma potpisanog u srpnju 2015. i on će 12. svibnja objaviti hoće li "poderati" taj sporazum.

Sadašnji sporazum o iranskom nuklearnom programu nije dovoljan za obuzdavanje ambicija Teherana, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom posjeta Washingtonu.

"Mislimo da je taj sporazum prva etapa koja je pridonijela usporenju njihovih aktivnosti, ali mi također mislimo, s njemačkog stajališta, da to nije dovoljno za da se obuzdaju i pod kontrolu stave iranske ambicije", izjavila je Merkel, navodi agencija France Presse.

Prema tom tekstu koji su dogovorili Iran i velike sile Kina, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka, Teheran je pristao zamrznuti svoj nuklearni program do 2025. 

"Europa i Sjedinjene Države moraju biti usklađeni po tom pitanju", dodala je kancelarka na konferenciji za novinare s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Angela Merkel
1/7

Trump je žestoki protivnik sporazuma potpisanog u srpnju 2015. i on će 12. svibnja objaviti hoće li "poderati" taj sporazum.

Američki predsjednik je u petak oštro kritizirao iranske vlasti i nazvao režim u Teheranu "smrtonosnim".

"Iranski režim potiče nasilje, krvoproliće i kaos na cijelom Bliskom Istoku. Moramo biti sigurni da se taj smrtonosni režim ne približava nuklearnom oružju i da Iran prekine svoju podršku terorizmu", izjavio je.

"Bez obzira gdje na Bliskom istoku, gdje postoji problem, tamo je Iran", zaključio je.

Trump je rekao kako Iran neće doći do nuklearnog oružja, ali je odbio odgovoriti da li bi uzeo u obzir i uporabu sile protiv toga, navodi agencija Reuters.

"Ne govorim o otme da li bih ili ne upotrijebio vojnu silu", rekao je Trump zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel. "Ali vam mogu reći ovo, neće proizvoditi nuklearno oružje. To vam mogu reći", rekao je Trump.   

U utorak u Washingtonu je francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio američkom kolegi  da ne odustane od početnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji  bi postao prvi od četiri stupova novog sporazuma.

Sadašnji sporazum može se smatrati jednim "potpornim stupom", a treba dodati još tri, rekao je Macron. 

Ostali bi pokrili iranske nuklearne ambicije izvan okvira sadašnjeg sporazuma, iranski program balističkih projektila i politička rješenja za suzbijanje aktivnosti Irana u Siriji, Libanonu i Jemenu.

Komentara 8

Avatar mali322
mali322
07:31 28.04.2018.

Koji lažnjaci!

PL
@ploto@
08:44 28.04.2018.

NIkako tu ne brkati obične američke građane sa svojim krvoločnim režimom jer narod tamo,kao i na Zapadu ne odlučuje o ničemu pa tako i o ratovima od kojih nemau korist,nego samo štetu.Zna se tko puni džepove u tim ratovima.Oni koji su bezgranično pohlepni i željni što veće moći.

PL
@ploto@
08:43 28.04.2018.

Izopaćena i izvrnuta stvarnost,najveći svjetski terorist,Sjedinjene Terorističke Države su jedini pravi i najveći izvor nestabilnosti na planeti.Istina je da mi se ne sviđa teokratski režim u Teheranu,ali i on je izravna posljedica američke agresije na Teheran i rušenja legalno izabranogg premijera Mosaddegha,1953g. u operaciji Gladio,kad su CIA i MI6 napravili puč i namjestili svoju marionetu šah Rezu Pahlavija na mjesto apsolutnog vladara.Šah Reza Pahlavi je bio puno gori diktator od Saddama Huseina.a njegova tajna policija Savak,koju mu je pomogla oformiti zloglasna CIA,tijekom par desetljeća,terorizirala i uništavala iranski narod i njegovu težnju za slobodom.Iranci nisu nikad bili vjerski fanatici,ali u očaju koji ih je okruživao,počeli su tražiti jedinstvo u vjerskim krugovima i imamu Homeiniju kao integrativnom faktoru pobune protiv terora i diktature.Naime demokratski izabran premijer Mosaddegh je nacionalizirao naftu ,koju su anglocionisti nesmiljeno crpili na štetu iranskog naroda.Uopće uspoređivati nasljednike velike perzijske civilizacija sa novovjekim divljacima i barbarima iz američkog korporativnog sektora,redom psihopatima,koji su spremni na najgore zločine, ne bi li povećali bogatstvo i moć je uvreda za zdravu pamet.Iran koji nije nikog napao zadnjih 300 godina nije nikakav problem,nego korporacija SAD koja samo 13 godina nije bila sa nekim u ratu .Krv,znoj,suze i kaos na planeti,to su današnje SAD.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije