Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA NAKON IZBORA

Merkel na mukama, a AfD pred raskolom

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
26.09.2017.
u 22:51

Za AfD iz protesta glasali i komunisti i nacisti pa šefica F. Petry napušta takav klub

Pobjeda kancelarke Angele Merkel i njezinih demokršćana iz CDU/CSU na nedjeljnim izborima u Njemačkoj ipak je jučer, jutro poslije, imala gorko-sladak okus: sladak jer Merkel ide u formiranje vladajuće koalicije za četvrti mandat, ali gorak zbog velikog uspjeha ekstremno desne stranke AfD, koja je ponajviše uzela CDU-ove birače, i to zbog neslaganja s migrantskom politikom kancelarke Merkel.

CDU i CSU su, prema posljednjem prebrojavanju, osvojili 32,9 posto, 8,5 posto manje nego prije četiri godine. Socijaldemokrati iz SPD-a osvojili su 20,5 posto, što je najgori rezultat u povijesti te stranke, koja je odlučila ići u oporbu umjesto, kao dosad, u veliku koaliciju s CDU-om. Njemački Hrvat Josip Juratović ponovo je, u četvrtom mandatu, jedan od SPD-ovih zastupnika u Bundestagu. Alternativa za Njemačku (AfD) je na 12,6 posto i treća je politička snaga u zemlji (demokršćanima su preoteli 1,1 milijun glasača, socijaldemokratima 500.000, prokomunističkoj Ljevici 400.000) , a njezini lideri poručili su, u slavlju izborne noći, da će “progoniti” Angelu Merkel pokretanjem parlamentarnih i pravnih istraga o njezinoj odluci iz 2015. da otvori njemačke granice za izbjeglice i migrante.

Zaustavili ga lijevi studenti

– Mi ćemo zemlju napokon vratiti narodu – poručio je Alexander Gauland, jedan od dvoje glavnih kandidata AfD-a. Druga je Alice Weidel, deklarirana lezbijka u životnom partnerstvu sa ženom iz Šri Lanke, koja je u izbornoj noći također potvrdila da je plan AfD-a tražiti odgovornost Angele Merkel za puštanje milijun migranata u zemlju. No, ni u AfD-u ne cvatu baš ruže jutro poslije pobjede: predsjednica stranke Frauke Petry, jučer se digla sa stranačke press konferencije i objavila da neće sjediti u AfD-ovu klubu zastupnika u Bundestagu jer se protivi tvrdoj nacionalističkoj struji koja dominira strankom. Analitičari kažu da je to početak raskola u stranci za koju su iz protesta glasali od neonacista do komunista.

Angela Merkel
1/5

Jedan od AfD-ovih kandidata, u gradu Tübingenu je Nijemac rođen u Sarajevu u miješanom hrvatsko-srpskom braku, Dubravko Mandić. Osvojio je osam posto glasova i nije ušao u Bundestag (više su dobili i kandidati CDU-a i SPD-a). – Dobro sam prošao u okolici Tübingena, u selima i manjim gradovima, tamo imam oko 20 posto, a u samom gradu Tübingenu samo pet posto. Jer, to je studentski grad, tu su svi lijevi, a ovi na selu, radnici i seljaci, oni su više bili za mene – kaže Mandić, inače odvjetnik po zanimanju, koji kaže da je u AfD-u “zbog ideala”.

O Mandiću su lani pisali njemački mediji kad je policija pokrenula istragu zbog fotomontaže koju je objavio na Facebooku, gdje je na fotografiji optuženih nacista sa suđenja u Nürnbergu nalijepio glave Merkel i svih drugih vodećih njemačkih političara današnjice. Upitan jučer što misli o najavi vrha AfD-a da će u Bundestagu “progoniti” Angelu Merkel, AfD-ov kandidat kaže:– Od toga nema ništa. Kad drugi to neće podržati. Ali, mi moramo biti uporni i stalno po medijima o tome pričati. Iako, bit će teško jer su mediji u rukama Merkelove. No, ulaskom AfD-a u Bundestag promijenit će se politika. To je već počelo. CDU već preuzima dosta naših ideja i ciljeva. Da bi nas uništili, oni se približavaju našem stavu. Neće više politika puštati toliko stranaca, ovih izbjeglica – uvjeren je Dubravko Mandić.

Pokriti desno krilo

Jedan od vodećih zastupnika CDU-a Klaus-Peter Wilsch, izjavio je kako uspjeh AfD-a mora natjerati CDU da se odmakne od kancelarkine liberalne politike i vrati konzervativne birače.

– Moramo pokriti desno krilo – rekao je Wilsch. U Njemačkoj je sve isto, jer je Merkel nakon tri osvojila i četvrti mandat. Ali ništa više isto nije, jer su esktremni njemački nacionalisti ušli u Bundestag kao treća politička snaga, na način koji u ovoj zemlji nije viđen još od Hitlerovog doba.

Komentara 8

KA
KaraMarko
01:44 27.09.2017.

Bolje napisite cijela europa je pred raspadom jer Francuz nece nista uspiti promeniti u EU a ova baba je svakako uspila dokrajciti europu svojim glupostima sto je i rezultat izbora u Njemackoj...Jamajka koalicija

DU
Deleted user
02:45 27.09.2017.

Niti da Merkel osude na dozivotnu tesku robiju ne mogu popraviti stetu koju je nanjela cijeloj Evropi politikom otvorenih vratiju. Ovu situaciju moze u buducnosti rijesiti samo Evropski gradanski rat ,na sta su masoni vjerovatno vec unaprijed racunali.

DU
Deleted user
11:14 27.09.2017.

Dajte ne kakite: AfD nije pred raspadom.... To je propaganda njemačkih medija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije