Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Telefonski razgovarali

Merkel i Trump zabrinuti zbog Sirije: 'Rusija je pozvana da spriječi eskalaciju'

Angela Merkel i Donald Trump
Foto: REINHARD KRAUSE/REUTERS/PIXSELL
28.08.2018.
u 08:16

Merkel je zabrinutost zbog situacije u sjevernoj sirijskoj pokrajini Idlib izrazila i tijekom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije nešto više od tjedan dana

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump izrazili su zabrinutost zbog razvoja događaja u Siriji, osobito humanitarne situacije u pokrajini Idlib, izjavili su u ponedjeljak njihovi uredi nakon što su dvoje čelnika telefonski razgovarali.

"Oba su čelnika pozvala na međunarodnu akciju kako bi spriječili humanitarnu krizu u pokrajini Idlib", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Angela Merkel i Donald Trump
1/4

"Rusija je pozvana da moderira kod sirijske vlade i spriječi daljnju eskalaciju", izjavila je glasnogovornica kancelarke Merkel, Steffen Seibert.

Seibert je, ne navodeći detalje, rekla da je dvoje čelnika također razgovaralo i o Ukrajini, zapadnom Balkanu i trgovini. Sanders je izjavila i da traže "obnovljene napore za rješavanje sukoba u istočnoj Ukrajini".

Merkel je zabrinutost zbog situacije u sjevernoj sirijskoj pokrajini Idlib izrazila i tijekom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije nešto više od tjedan dana.

Idlib je sklonište za civilno stanovništvo i pobunjenike iz drugih dijelova Sirije, kao i za snažne islamističke snage. Pokrajina je na stalnom udaru zračnih napada i topništva ovaj mjesec, što je možda uvod u veliki napad vladinih snaga.

Turska podupire neke pobunjeničke skupine u toj pokrajini i pokušava spriječiti mogući napad snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, kojega podupire Moskva.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak kako bi bilo pogubno tražiti vojno rješenje u regiji. 

Donald Trump i Angela Merkel također "snažno podupiru tekuće rasprave između Washingtona i Bruxellesa kako bi se uklonile zapreke dubljoj trgovinskoj vezi", objavila je Bijela kuća u priopćenju.

Komentara 4

ST
stomugromova
08:32 28.08.2018.

Oni jedino mogu biti zabnrinuti za sigurnost svojih terorista koje uzgajaju u Siriji,Iraku i cijelom svijetu .Popeli su se svima na glavu i uskoro će se cijeli svijet dignuti protiv IV Reicha.

LI
Liberdad
09:19 28.08.2018.

Koji licemjeri! Što bi oni radili da jednu njihovu pokrajinu okupiraju naoružani teroristi sa svih strana svijeta. U Idlibu ima čak i kineskih Ujgura. Te terorističke frakcije stalno se međusobno kolju i maltretiraju civilno stanovništvo. I po njima bi trebalo održati taj status quo zauvijek. U Idlibu je situacija nešto kao u Libijij. Sirijske vlasti moraju riješiti tu terorističku enklavu i tu nema nikavog izbora.

ZA
Zapadnjak
10:36 28.08.2018.

otkad je turska intervenirala u idlibu, svaki razuman otpor je tamo skrsen i ustupio mjesto nerazumnom dzihadu, drugim rijecima u idlibu se tuku turska i njihovi dzihadisti, uglavnom stovatelji dzihadisticke ideologije muslimanskog bratstva s jedne i assad, hezbollah, iran s druge, drugim rijecima jedni teroristi protiv drugih terorista, jedina zabrinutost merkel i trumpa koja ima smisla je ona za civile...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije