Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon zauzimanja oporbeng lista

Merkel i Hollande zabrinuti za medijske slobode u Turskoj

Merkel i Hollande
Reuters/PIXSELL
07.03.2016.
u 15:42

Po dolasku na izvanredni sastanak EU s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom o migracijskoj krizi Hollande je rekao da "suradnja s Turskom ne znači da ne moramo biti krajnje budni glede pitanja medijskih sloboda. A ja to jesam", rekao je.

Europska unija mora surađivati s Turskom u zaustavljanju migrantskog vala, ali i nadzirati medijske slobode, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande, zabrinut za to pitanje kao i njemačka kancelarka Angela Merkel nakon što su turske vlasti preuzele oporbeni dnevni list. 

Po dolasku na izvanredni sastanak EU s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom o migracijskoj krizi Hollande je rekao da "suradnja s Turskom ne znači da ne moramo biti krajnje budni glede pitanja medijskih sloboda. A ja to jesam", rekao je.

Odgovarao je na pitanje o preuzimanju najvećeg turskog oporbenog dnevnog lista Zaman, oštrog protivnika islamsko-konzervativnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

EU s Turskom treba imati "izravne, iskrene i efikasne odnose", ali "moramo biti krajnje oprezni prema mjerama koje su poduzete. Mediji moraju biti slobodni svuda pa i u Turskoj", rekao je Hollande.

Njemačka kancelarka Angela Merkel s Davutogluom je o medijskim slobodama razgovarala u nedjelju u sklopu priprema za današnji sastanak EU-Turska.

"Možete pretpostavljati da je to pitanje bilo na dnevnom redu", rekla je glasnogovornica vlade Christiane Wirtz na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

"Njemačka vlada pridaje veliku važnost medijskim slobodama", dodala je. 

Turska policija tijekom vikenda je suzavcem i gumenim mecima reagirala na prosvjede protiv preuzimanja dnevnika Zaman, koji se smatra bliskim imamu Fethullahu Guelenu. Imam je postao Erdoganov najljući neprijatelj nakon korupcijske afere koja je krajem 2013. privukla veliku pozornost javnosti i kompromitirala državni vrh. 

>> Policija suzavcem i vodenim topovima zauzela dnevni list nesklon Erdoganu 

>> 'EU ne treba dati Turskoj 3 milijarde eura, to je bačen novac'

Komentara 3

Avatar superhik74
superhik74
18:24 07.03.2016.

Nisam cuo da se oglasio veliki pobornik "otvorenog drustva" George Soros, s obzirom da znamo (hi, hi, hi...) koliko je njemu stalo do medijskih sloboda, pogotovo u NATO clanici kao sto je Turska. Cudi me (hi, hi, hi...) da nemaa nikakvih reakcija od tog filantropa i velikog borca za "slobodu izrazavanja".

OO
oooooooooo
18:00 07.03.2016.

I ja sam zabrinut za njih dvoje jer kad dodje sloboda media u eu nece ni njima biti lako

GU
gustirna
16:25 07.03.2016.

a bratija nije bila i nije sada zabrinuta za medijske slobode u hrvatskoj....gdje je 95 posto modija pod cizmom ili u ruklama jugofasista....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije