Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Merkel i Draghi najavili da će se cijepiti AstraZenecom

German Chancellor Merkel holds a news conference in Berlin
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
19.03.2021.
u 22:18

Po Draghiju, privremeni prekid usporio je kampanju imunizacije "ali to usporavanje nije bilo tragično" jer je djelomično zamijenjeno drugim cjepivima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i talijanski premijer Mario Draghi rekli su u petak da se namjeravaju cijepiti AstraZenecinim cjepivom, pošto je EMA za njega u četvrtak dala pozitivnu ocjenu, ustvrdivši da je "sigurno i djelotvorno".

Angela Merkel je rekla da je spremna primiti AstraZenecino cjepivo, premda je njegova primjena obustavljena na nekoliko dana zbog ozbiljnih poremećaja zgrušavanja krvi kod nekih cijepljenih osoba, za što nema dokaza da je uzrokovano cjepivom.

"Da, cijepit ću se AstraZenecinim cjepivom", rekla je njemačka kancelarka na tiskovnoj konferenciji. "Pričekat ću svoj red, ali ću to svakako učiniti", istaknula je.

Petnaestak zemalja je obustavilo primjenu tog cjepiva zbog popratnih pojava, ali ga je Europska agencija za lijekove (EMA) u četvrtak ocijenila "sigurnim i djelotvornim", u mišljenju koje se s nestrpljenjem iščekivalo, u prilikama nestašice cjepiva u Europi. Korist koja se povezuje s tim cjepivom veća je od rizika, istaknuo je WHO u petak.

"Moto je: cijepiti, cijepiti, cijepiti!", istaknula je nakon sastanka s čelnicima pokrajinskih vlada kancelarka koja je na meti kritike zbog sporosti kampanje cijepljenja u Njemačkoj.

Angela Merkel je usto rekla da je spremna naručiti rusko cjepivo Sputnjik V za potrebe svoje zemlje, ako dobije odobrenje EU-a.

"Mislim da se u EU-u treba koristiti svakim cjepivom koje odobri Europska agencija za lijekove", rekla je, dodajući da u tom slučaju očekuje zajedničku narudžbu EU-a za sve zemlje bloka.

Ali "ako se to ne dogodi (...), Njemačka treba sama djelovati i to ćemo učiniti", dodala je.

Njemačka je prijavila više od 17.000 službeno potvrđenih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata, što je oko 5000 više nego prije tjedan dana. Stopa pojavnosti bila je u petak 95,6 (90 u četvrtak), što nije daleko od 100, kada se uvode nove restrikcije.

Angela Merkel i čelnici 16 saveznih pokrajina sastat će se u ponedjeljak kako bi odlučili o možebitnom novom zatvaranju pošto je zemlja početkom ožujka donekle popustila mjere.

I talijanski premijer Mario Draghi rekao je u petak da će se cijepiti AstraZenecom.

"Još se nisam naručio, ali osobe moje dobi imaju pravo na cjepivo i da, primit ću AstraZenecu, moj sin ju je primio prekjučer u Engleskoj, dakle nemam baš nikakvih predrasuda ni sumnje", rekao je pred novinarima u Rimu.

Italija je, kao i Njemačka, Francuska i Španjolska, bila među zemljama koje su privremeno prekinule cijepljenje cijepivom AstraZenece.

Cijepljenje tim cjepivom ponovno je počelo u petak. 

Po Draghiju, privremeni prekid usporio je kampanju imunizacije "ali to usporavanje nije bilo tragično" jer je djelomično zamijenjeno drugim cjepivima.

U Italiji je stanovništvo od kraja prosinca cijepljeno sa 7,5 milijuna doza, a dvije doze primilo je 2,3 milijuna ljudi.

Vlada vjeruje da će cijepiti 80 posto od 60,3 milijuna Talijana do polovice rujna.

Komentara 5

Avatar BOSNAROSNA
BOSNAROSNA
22:33 19.03.2021.

Neznam sto je ovo vjest u opce , oce li iko objavit s kojom se vakcinom sada svaki covjek Vakcinise ili je nesto drugo u pitanju? Ma znam samo se salim, ono gle Mutti Merkel se cjepi sa ovom ASTRA Z pa sto nebi i vi kad moze ona... A dal ce ona dobit vitamisnku inekciju ili PLACEBO to mi necemo znati tako da PLEASE postedite nas propagande, i pustite da svi odluce bez ispiranja mozga dal se cjepi ili ne... ajmo na pivu sada... ja castim,

ZN
znam
08:35 20.03.2021.

Kupujem jaja sa obliznje farme. Kcer vlasnice radi u strackom domu u Njemackoj. Poslije cijepljenja svi su sticenici imali negativnu reakciju a neki su postali potpuno nekomunikativni. Izgleda da su danasnje vodje tzv. slobodnog svijeta obicne lutke kojima netko dirigira. Ovih dana japanski PM se "cjepio" vitaminskom injekcijom. Ima tu dosta propagande, na nekim fotkama neki se "cijepe" a zastitna kapica je na injekciji. Cilj pharma industrije je cijepljenje svih na svijetu i svake godine. Za nuspojave od 1986 godine ne odgovaraju.

Avatar Oneill
Oneill
08:21 20.03.2021.

Onisu 10 miliuna građana cijepili i a mi ? uvjek sam rekao sa zapadom trešnje jesti je loše ti dobivaš košpice oni ostalo tako bilo i ostace.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije