Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAČANJE SURADNJE

Merkel Bidenu obećala pojačani međunarodni angažman Njemačke

Biden meets Merkel
Foto: Maurizio Gambarini/DPA/PIXSELL
1/3
09.11.2020.
u 14:15

"Amerika jest i ostaje naš najvažniji saveznik koji od nas, i to s pravom, očekuje pojačani angažman na polju sigurnosti i zastupanja vlastitih uvjerenja u svijetu", rekla je Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponudila je u ponedjeljak novoizabranom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu pojačani angažman Njemačke na međunarodnom planu te istaknula da postoje brojna područja na kojima dvije zemlje moraju ojačati suradnju.

"Mi Nijemci i Europejci svjesni smo toga da u transatlantskoj suradnji moramo preuzeti više odgovornosti. U to spadaju i pojačani napori da vlastita uvjerenja bolje predočimo svijetu", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) u svom prvom direktnom obraćanju nakon što je Joe Biden proglašen izabranim predsjednikom SAD-a.

Merkel, koja je u subotu već pismeno čestitala Bidenu, istaknula je važnost odnosa Berlina i Washingtona.

"Amerika jest i ostaje naš najvažniji saveznik koji od nas, i to s pravom, očekuje pojačani angažman na polju sigurnosti i zastupanja vlastitih uvjerenja u svijetu", rekla je Merkel.

Washington godinama od Njemačke traži povećanje doprinosa za NATO, ali je taj pritisak za vrijeme vladavine Donalda Trumpa bio osobito pojačan. Merkel je naglasila kako postoje mnoga područja na kojima SAD i Njemačka, kao dio Europske unije moraju intenzivirati suradnju.

"Tu je borba protiv pandemije koronavirusa, protiv klimatskih promjena kao i terorizma", rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka također je istaknula kako se SAD i EU moraju boriti i za "otvoreno svjetsko gospodarstvo" kao temelj blagostanja s obje strane Atlantika.

Merkel je rekla kako se "rado prisjeća" kvalitetnih razgovora s Bidenom koje je ranije vodila te se, kako je naglasila, "veseli što će upoznati" i novoizabranu potpredsjednicu Kamalu Harris.

"Kao prva žena na ovoj poziciji i dijete dvoje useljenika Harris je za mnoge ljude inspiracija i primjer za šanse koje otvara Amerika", zaključila je Merkel.

 

>> VIDEO Joe Biden svoju je suprugu Jill pet puta prosio, dok nije rekla - da!

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Pleše.S.Vukovima
Pleše.S.Vukovima
14:21 09.11.2020.

Ključno je da Bundeswehr poveća kapacitete i da oružane snage Njemačke budu kadre intervenirati u prostoru izvan EU zemalja..

ST
stanoe
07:56 11.11.2020.

Globalisticli sluga <erkelica zivnula jer njezini globalisti kojima je sluzila i za njih unistavala EU i Njemacku sada ponovo dolaze na vlast, pa makar da je mumija kao ovaj stari Bajden, koji je sposoban da upravlja koliko je i Breznjev bio sposoban u SSSR ili Tito kod nas zadnjih godina njegovog zivota.

ZA
Zapadnjak
16:59 09.11.2020.

Njemacki međunarodni "angazman" su prazne rijeci iza kojih ne stoji apsolutno nista, Trumpov "izolacionizam" je svejedno bio znacajno angaziraniji od njemackog "angazmana" - kakvu ce politiku voditi biden ostaje za vidjeti, ali ako bude htio postici bilo sto konkretno i opipljivo malo je vjerojatno da ce mu EU biti od koristi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije