Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPAKA ZARAZA Smrtnost od meningokokne bolesti u FBiH u prvih 10 mjeseci veća od 20 posto

Meningitis i sepsa ubijaju djecu, a cjepiva nema

23.11.2008.
u 23:01

Iako su opaki meningokokni meningitis i meningokokna sepsa u prvih deset mjeseci odnijeli u Federaciji Bosne i Hercegovine četiri života, a smrtnost je, od ukupno 18 oboljelih u tom razdoblju, veća od 20 posto, djeca u BiH, koja su i najčešće žrtve tih smrtonosnih bakterijskih bolesti, još neće biti cijepljenja protiv njih.

Naime, prema provedenome istraživanju, BiH hara meningokok tip B, protiv kojega, nažalost, u svijetu još nema cjepiva, što nam je potvrdio i ravnatelj federalnoga Zavoda za javno zdravstvo dr. Zlatko Vučina. Crnoj statistici treba pridodati još dvoje nedavno preminule djece u BiH od meningokoka.

Neuspješna zaštita
Svi dosadašnji pokušaji stručnjaka, kako doznajemo od domaćih epidemiologa, nisu uspijevali postići zaštitu veću od 20 posto cijepljenih.

Slično je i u regiji, gdje se ni Hrvatska, ni Slovenija još nisu odlučile na obvezno cijepljenje protiv meningokoka, jer i kod njih se najčešće pojavljuje tip B.

- Meningokokna bolest predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, jer broj oboljelih u Europi raste, što je i razlog uvođenja obveznoga cijepljenja djece u nekim zemljama. No, cjepivo protiv tipova A i C postoji, kaže doc. dr. Sead Ahmetagić, voditelj Klinike za infektivne bolesti UKC-a u Tuzli, dodajući kako su prije nešto više od godinu dana počeli raditi serotipizaciju meningokoka.

Nažalost, za oboljele u BiH uvođenjem postojećega cjepiva ne bi bilo spasa, a za skupo bi cjepivo trebalo dosta novca. - Proveli smo istraživanje u 10-godišnjem razdoblju od 1995. do 2004.godine, gdje smo imali 87 slučajeva meningokokne bolesti, a smrtnost kod naših pacijenata bila je 9,1 posto. Europski prosjek smrtnosti je 10 do 15 posto. Ipak, u zadnjih četiri-pet godina nismo imali smrtnih slučajeva, što možemo zahvaliti educiranju liječnika koji na vrijeme prepoznaju simptome bolesti - dodaje dr. Ahmetagić.

Po narudžbi
Cjepivo bi bilo spas i bez stopostotne zaštite, jer bi i oboljela djeca imala blažu kliničku sliku, a komplikacije bi bile rjeđe, smatra voditelj Odjela za infektivne bolesti RMC-a Dr. Safeta Mujića iz Mostara dr. Nazif Derviškadić.

- Primjerice, antipneumokokno cjepivo protiv opasne bakterije pneumokoka koja izaziva gnojni meningitis, postoji, može se kupiti i u ljekarnama i mi ga savjetujemo u određenim slučajevima - kaže dr. Derviškadić.

HIB cjepivo u obveznom je Kalendaru cijepljenja djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, protiv bakterije Haemophilus influenzae tip B, inače najčešćeg uzročnika gnojnoga meningitisa, a cijepe se već novorođenčad. 
U mostarskoj Gradskoj ljekarni doznajemo kako ovakvih specifičnih cjepiva nema u redovitoj isporuci, no može se poručiti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije