Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad Juarez na granici sa SAD-om središte obračuna trgovaca drogom

Meksiko traži od UN-a da spriječi rat narkokartela

Meksiko
REUTERS
13.11.2009.
u 20:20

Grad Juarez nalazi se na granici s Teksasom, na rijeci Rio Grande. Grad je sjedište meksičkih narokokartela.

Grupa vodećih meksičkih biznismena zatražila je od Ujedinjenih naroda da na meksičkom teritoriju, neposredno uz granicu sa Sjedinjenim Državama, rasporedi mirovne snage UN-a. Njihov glavni zadatak, traže ti poslovni ljudi, morao bi biti smanjivanje žestokog nasilja u tom dijelu zemlje koje uzrokuju pripadnici moćnih narkokartela.

Zahtjev su uputili iz pograničnog mjesta Juareza koje je osobito ugroženo tom vrstom nasilja. Oni su također naveli da 8500 meksičkih vojnika koje je vlada još prije ljeta rasporedila u ugroženim pokrajinama, nisu uspjeli krvoproliće staviti pod kontrolu.

Ove godine 2000 ubijenih

Grad Juarez nalazi se na granici s Teksasom, na rijeci Rio Grande, a od američkoga grada El Pasa dijeli ga samo most preko te rijeke. Grad je sjedište meksičkih narokokartela, što ga čini poprištem krvavih obračuna u kojima stradavaju i nevini civili.

O tome koliko je situacija katastrofalna govori i podatak da je Juarez na samom vrhu svjetskog popisa mjesta s najvišom stopom ubojstava. No grad je zbog blizine SAD-a i veliko industrijsko središte, prvenstveno zbog izobilja jeftine rane snage.

Pripadnici meksičkih posebnih postrojbi, koji su u to područje zemlje raspoređeni krajem veljače, tek djelomično i na kratki rok uspijevaju zaustaviti nasilje. Iako obučavaju i lokalnu policiju, većih pomaka nije bilo. Od početka godine samo u Juarezu, u kojem živi 1,5 milijun stanovnika, ubijeno je više od 2000 osoba.

Nema više vremena
Iznakažena tijela žrtava njihovi egzekutori često izbacuju na ulice kako bi ih svi mogli vidjeti. Česte su iznude, otmice i prijetnje lokalnim biznismenima.

U posljednjih godinu dana u gradu je zbog straha od nasilja narkobosova zatvoreno čak 6000 poduzeća i trgovina. Lokalna poslovna zajednica i građanske inicijative smatraju da je posljednji trenutak da se krvoproliće zaustavi.

Poziv Ujedinjenim narodima da pošalje mirovne snage, kažu oni, očajnički je potez. Dodaju kako vjeruju da “plave kacige” već imaju gotovu strategiju za borbu protiv ovakve vrste nasilja.

Ključne riječi

Komentara 4

ZL
zlatka
11:22 14.11.2009.

na pravu su se adresu obratili

KT
ključ tajni
02:01 14.11.2009.

Meksiko su potreba prije 10 godine vojska na granice na USA I MEXICO granice...i onda povukla su onda nastave ilegalna radnice u Amerike..i treba stavili plave kacige na granice.To znači zatvarati granica između Amerika i nje sprečavati ilegalne radnice i nakroboss.Možda Hrvatska Vlade će šalje 50 vojske u Meksiku!!?

SA
savcar
04:31 14.11.2009.

kljuc tajni, na kojim si ti drogama? podijeli malo pa da svi budemo on the same page

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije