Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vijenci i svijeće

Medved: Ponosni smo na svoju povijest i nitko nam je ne treba tumačiti

Tomo Medved i Željko Reiner položili vijence na groblju Gaj urni - Krematorij
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/11
04.08.2019.
u 11:13

Medved se osvrnuo na komentare srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kazavši da Hrvatima ne treba nitko tumačiti povijest. Vučić je u subotu hrvatske dužnosnike upitao "gdje je nestalo 400 tisuća Srba i Jugoslavena iz Hrvatske.

Uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-policijske operacije 'Oluja', u nedjelju su izaslanstva hrvatske Vlade i Grada Zagreba na Gradskom groblju Mirogoj položili vijence i zapalili svijeće.

Vijenci su položeni kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

"Ako gledamo u povijest mnogi su velikani sanjali slobodnu i neovisnu Hrvatsku, no tek je generacija pod vodstvom predsjednika Franje Tuđmana to i ostvarila",  rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i zahvalio svima koji su se za to borili. Naglasio je kako je dan Oluje ostao urezan u pamćenje cijelog hrvatskog naroda. 

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved osvrnuo se na događaje iz Domovinskog rata kazavši da se hrvatski narod borio za svoju neovisnost te da je ponosan na svoju povijest.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

"Danas odajemo počast poginulima. Trenutak je ovo da se zastane, promisli te pronađe najbolji način kako da se oda poštovanje i zahvala obiteljima poginulih branitelja, preživjelim braniteljima i ratnim vojnim invalidima, a treba se i pronaći pravi pristup prema tom dijelu hrvatski povijesti", poručio je Medved.

Dodao je kako danas pravi dan za sve građane Hrvatske "da zastanu i poklone se junacima iz Domovinskog rata".

Medved: Ponosni smo na svoju povijest i nitko nam je ne treba tumačiti

Medved se osvrnuo na komentare srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kazavši da Hrvatima ne treba nitko tumačiti povijest. Vučić je u subotu hrvatske dužnosnike upitao "gdje je nestalo 400 tisuća Srba i Jugoslavena iz Hrvatske.

Tomo Medved i Željko Reiner položili vijence na groblju Gaj urni - Krematorij
1/11

"Već smo se navikli da u određene dane prije obljetnice 'Oluje' pojavljuju određene izjave. Reći ću samo da smo mi stvarali noviju hrvatsku povijest i da smo svjedoci toga vremena te nam nitko ne treba tumačiti našu povijest. Ponosni smo na svaki detalj i svaku minutu naše povijesti", naglasio je.

Ustvrdio je da je Hrvatska bila napadnuta te se branila u izrazito teškim uvjetima. "Hrvatska je obranila i oslobodila svoj teritorij i u konačnici mirnom reintegracijom vratila ustavnopravni poredak i Hrvatsko podunavlje. Ponosni smo na sve što smo činili", istaknuo je.

Savjetnik predsjednice za analitiku i unutarnju politiku Vladimir Lončarević poručio je kako je dan Oluje osobit jer je u njemu sabrana sva stoljetna borba za neovisnost.

"Međutim, sjećajući se ovoga dana moramo se okrenuti k budućnosti da bismo svojom zemljom bili još ponosniji nego smo bili u danima Domovinskog rata", rekao je. 

Zahvalivši se braniteljima, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić naglasila je da se na obljetnicu Oluje hrvatski narod osobito prisjeća nestalih u ratu.

Komentara 5

Avatar anti_komunist
anti_komunist
12:50 04.08.2019.

na zalost vec smo si dozvolili da nam je pisu razni puhovski, jakovine, zakoseki, klasici te ostala jugokomunisticka nelustrirana "elita" ....

KL
klamerko
14:03 04.08.2019.

Tumačiti ne, ali krivotvorili već jesu... Mladi danas više ni ne znaju što je točno bilo devedesetih u Bosni, čak se neki ravnaju po haaškim presudama BiH Hrvatima, a sada probaj ti takvima krenuti tumačiti drugi svjetski rat i prije toga (prva Jugoslavija)... pogotovo ako se su već zauzeli za ''ljudska pra''... za ''ljudska kriva'', (spomeni im primjerice samo pljačku zvanu 4 krune za jedan dinar iz prve Jugoslavije, o kojoj nijedan hrvatski novinar u zadnja tri desetljeća ni slova nije napisao) to je de facto već većina izmanipulirana mladež s ispranim mozgom, a u tijeku je finalni napad na njihovu svijest o domovinskom ratu u Hrvatskoj (a rodili su se poslije 95'), zato je u centru pozornosti i napad na Vukovar ovih dana. To je zadnja instanca gdje im mozak namjerava isprati šestojanuarska politika, uz pomoć pera Ante Tomića.

DU
Deleted user
17:26 04.08.2019.

Ono što Vučić mora shvatiti je da su oni u Srbiji i Beogradu prvi i najveći krivci za stradanja Hrvata, pa i Hrvatskih Srba. Kvaziinelektualni krugovi velikosrpskih hegemonista upregli su takve kao Vučić u svoje kolo. U želji da spriječe osamostaljenje RH gurnuli su , Srbe Prečane u pobunu i rat, poslali specijalce R SUP Srbije i JNA u Borovo, Pakrac, zaleđe Zadra da plaše Prečane sa "Ustašama". Uspjeli su prevariti dio Jugosa u JNA i drugim republikama da se bore za Jugoslaviju, a borili su se za veliku Srbiju, a svi su iz nje htjeli izaći osim Beograda, zašto. Ukinuli su autonomiju Kosovu, Vojvodini. SKJ, pokret za Jugoslaviju, vodila je slobina žena Mira. Pogledajte na yubito kako Šešelj pobunjenicima govori za koga se bori JNA . Kada Vučić posluša još jednom svoj govor u Glini na yubito, bit će mu potpuno jasno tko je glavni krivac za tragediju Hrvatskih Srba.Iskreno se nadam se da će i oni treći puta prevareni od velikosrpskih hegemonista, shvatiti tko je glavni krivac. Mi smo pobijedili i Franjo je sve abolirao,mirovine dali, kuće obnovili, a oni su u Srebrenici pobijedili i pobili 8800 Bošnjaka, Vučiću razmisli što je bila "Oluja" i budi pošten.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije