Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica početka rata

Medved: Obveza nam je i dalje biti potpora svim hrvatskim braniteljima

U Pakracu obilježena 29. godišnjica početka Domovinskog rata
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/47
02.03.2020.
u 16:57

Upaljeno je 29 baklji pobjede koje simboliziraju 29 godina od početka sukoba

Brojni uzvanici i posjetitelji, među kojima i izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika RH general Marijan Mareković, general Mladen Markač i drugi sudjelovali su u današnjem "Mimohodu pobjednika", koji je u povodu obilježavanja 29. obljetnice početka Domovinskog rata prošao ulicama Pakraca.

Sjećanje je to na dan kada se dogodio prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga s pobunjenim Srbima, koji su razoružali i zarobili 16 policajaca hrvatske nacionalnosti te s policijske zgrade i zgrade Općine Pakrac skinuli hrvatska i postavili srpska obilježja. Već sutradan oslobodili su ih specijalci MUP-a. Na pakračkom bojištu poginulo je više od 300 hrvatskih branitelja.

- Dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske branili su svoj Pakrac i on nikada nije pao. Na tim temeljima i danas gradimo sve svoje planove, aktivnosti i projekte. Obveza nam je i dalje biti potpora svim hrvatskim braniteljima, a naročito obiteljima naših poginulih, nestalih i umrlih prijatelja. Moramo znati prepoznati one najugroženije među nama - istaknuo je ministar Medved.

VIDEO U Pakracu obilježena 29. godišnjica početka Domovinskog rata

On je naglasio potrebu prenošenja istine i vrijednosti Domovinskog rata mladim generacijama te posebno istaknuo posjete učenika osmih razreda osnovnih škola Pakracu.

Kolona hrvatskih branitelja, državni vrh te građani u Mimohjodu pobjednika išli su od crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije do spomen-obilježja hrvatskim braniteljima na Rimokatoličkom groblju gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijence su položili predstavnici Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i udruga sudionika događanja 1./2. ožujka 1991. godine, državni vrh, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te hrvatski branitelji.

U sklopu obilježavanja, ispred župne crlve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu upaljeno je 29 baklji pobjede koje simboliziraju 29 godina od početka sukoba.

U Pakracu obilježena 29. godišnjica početka Domovinskog rata
1/46

- Tu je prvi put došlo do sukoba između JNA i hrvatske policije, ali sve je bilo ipak uspješno unatoč bolje naoužanom neprijatelju, jačem po broju i svemu ali hrvatski policajci su pokazali svoje srce i svoju snagu - naglasio je tom prilikom predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika Miroslav Ivančić.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Dipsy
Dipsy
17:26 02.03.2020.

Da nije bilo hrvatskih branitelja nebi bilo ni naše predivne države, puno njih to zaboravlja, ali baš zato treba podsjećati na žrtvu koju su dali svi oni kojih više nema među nama

BO
bolonjez
17:30 02.03.2020.

Ne mogu vjerovati da je već 29 godina prošlo, novije generacije treba educirati o Domovinskom ratu , ovako nešto se više nikad ne smije dogoditi

ŽO
žoržet
19:04 02.03.2020.

možda podjednaku potporu treba davati svim 'običnim' hrvatskim umirovljenicima, odnosno onima koji su mirovinu stekli 'samo' svojim zaslugama - radom i nemalim novčanim izdvajanjima iz plaća? ili bi neki i nakon stvarnih potrebe i dužnosti za obranu domovine trebali biti 'istaknutija' društvena činjenica, odnosno prema nečijim kriterijima povlašteniji od drugih, pa makar i 25 godina kasnije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije