Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komentirao optužbe

Medved: Nemamo razloga povlačiti se pred Milanovićem, njegove su izjave potpuno neprimjerene

Tomo Medved
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/3
11.06.2021.
u 20:36

Milanovićeve teze su, procijenio je, možda iz mandata kad je on bio predsjednik Vlade

Potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u petak u Sisku kako su izjave predsjednika Milanovićeve potpuno neprimjerene komunikaciji u javnosti, naglasivši da je Milanović usredotočen na predsjednika Vlade iz samo njemu poznatih razloga.

Ministar Medved je, zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom Davorom Božinovićem sudjelovao u Sisku na svečanosti obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije. 

Na upit novinara potpredsjednik Vlade Medved komentirao je Milanovićevu izjavi da bi 'HDZ više volio da je na čelu pravosuđa Hitler nego Zlata Đurđević'. Naglasio je kako je to još jedan pokazatelj potpuno neprimjerene komunikacije predsjednika Zorana Milanovića u javnosti, i njegovoj fokusiranost prema predsjedniku Vlade iz samo njemu poznatih razloga.

"Bitna je neovisnost pravosuđa, a ne potpuno izokrenute teze i pokušaj iskrivljavanja stvarnoga stanja", rekao je ministar Medved.

Medved: Milanovićeve teze su možda iz mandata kada je on bio predsjednik Vlade

"Pravosuđe u Hrvatskoj je neovisno, poglavito je neovisno u mandatu naše Vlade, kako one protekle tako i sada,", naglasio je  potpredsjednik Vlade ministar Medved. Dodao je kako su tomu dokaz i postupanje prema sucima, o čemu smo svjedočili proteklih dana u Osijeku.

Milanovićeve teze su, procijenio je, možda iz mandata kad je on bio predsjednik Vlade.

Naglasio je i kako u Hrvatskoj imamo stanje koje jamči jasnu podjelu nadležnosti, jasno pozicioniranje pravosuđa u demokratskom društvu, potpunu neovisnost pravosuđa te aktivnosti Vlade glede osnaživanja pravosuđa kroz materijalne i personalne okvire te u segmentu gdje je nužno provesti određene zakonodavne promjene, kako bi pravosuđe bilo snažno i učinkovito.

Na novinarski upit ministar hrvatskih branitelja Medved je komentirao i Milanovićevu optužbu da je premijer riječ laž uveo u politički vokabular.

"Premijer Plenković je jučer na sjednici Vlade po tko zna koji put, ponovio da je pravosuđe neovisno", rekao je Medved, dodavši kako ni na koji način ne može prihvatiti tezu da je to laž. 

Parlamentarni i lokalni izbori pokazali da je HDZ najsnažnija politička stranka

Vezano na napade na HDZ, Medved je naglasio kako je HDZ najsnažnija politička stranka u Hrvatskoj, što su pokazali parlamentarni i lokalni izbori.

HDZ je politička opcija koja je u konačnici na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, predvodila hrvatski narod u osamostaljenju Hrvatske u Domovinskom ratu, pa ga predvodi i danas u teškim okolnostima pandemije Covida 19, te svih ovih potresa i nevolja, dodao je.

Upitan zašto premijer ne daje danas izjave nego, kako su naveli novinari, 'gura suradnike i ministre' te je li to promjena u taktici prema predsjedniku Milanoviću, potpredsjednik Vlade Medved je odgovorio kako je premijer Plenković i u prošlom i u ovom mandatu uvijek dostupan medijima, gotovo svakodnevno i u svim prigodama.

No, istaknuo je, uz premijera postoje i drugi dužnosnici u Vladi i stranci pa je i njihova obveza prezentirati aktivnosti, politiku i u konačnici se osvrtati na aktualne pitanja.

Medved: Niti imamo razloga povlačiti se pred Milanovićem, niti smo osobe koje smo se ikada povlačile

Na novinarsku opasku znači li to da se premijer 'povlači pred predsjednikom' ministar Medved je naglasio kako se oni ne povlače, a poglavito predsjednik Vlade.

"Niti se imamo razloga povlačiti, niti smo osobe koje smo se ikada povlačile", poručio je Medved i dodao kako su prihvaćali sve izazove. "Ponašamo se ozbiljno, odgovorno i civilizirano, no nažalost suočeni smo s nasrtajima, neprimjerenom retorikom, kojoj možemo pronaći teško sličan primjer", naglasio je Medved.

Podsjetio je i kako pozivaju sve da kod komunikacije u javnom prostoru primjereno komuniciraju zbog odgovornost prema narodu.

"Dobili smo mandate i odgovornost rješavati probleme i donositi odluke, ali nismo dobili odgovornost za korištenje izraza i retorike koji su neprimjereni, a poglavito onih koji bilo koga vrijeđaju", rekao je. 

Na upit o tome da je na 'stanje suda u Osijeku ukazao kriminalac, a ne državni mehanizam', ministar hrvatskih branitelja Medved je rekao kako bi bilo neodgovorno ulaziti u meritum na način da navodi detalje koji mu nisu poznati.

"Postupci se provode na osnovi postupanja Uskoka i Državnoga odvjetništva pa ne povezujem ulazne parametre i informacije  uslijed koji su mjerodavna tijela, Državno odvjetništvo i Uskok, pokrenuli određene radnje", istaknuo je.

Dodao je da kao legalist, poštuje što provode gonidbena tijela kao i to da poštuje pravosuđe i pravosudna tijela.

Vjerujem, naglasio je ministar Medved, da je većina sudaca u Hrvatskoj i hrvatsko pravosuđe, ispravnih, časnih i poštenih ljudi, ljudi koji donose presude i sude na temelju zakona. Ukoliko budu točno ono za što ih se tereti, očekuje se njihova presuda, zaključio je.

VIDEO U Osijeku su uhićena tri suca i poduzetnik: Sumnjiče se za primanje mita.

Komentara 7

RI
rimac444
23:11 11.06.2021.

Maknite to smeće i slučajno zlo, koje je ugroza države, ako treba pokrenite referendum. Najgori premijer i najgori predsjednik na svijetu. Hvala ti skoro !

IK
ikbmibm
15:15 12.06.2021.

Bravo ministre Medved,. Napadi na Plenkovića traju od kada je postao premijer. Milanović je patološki opsjednut premijerom. To vide svi građani Hrvatske.Elementarna nepogoda s Pantovčaka, ide na sammit Nato-a. Kolinda vrati se !

Avatar anlaser
anlaser
12:47 13.06.2021.

Još jedna Plenkijeva lutka na koncu je prozborila . Nemaš li Medvjede svoje ministarstvo , svoje i braniteljske probleme ?Od kada je ministar obrane glasnogovornik vlade ?Nije li ministar graditeljstva trebao raditi na obnovi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije