Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irak

Među zemljama koje ISIL opskrbljuju oružjem i Hrvatska?

ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
18.08.2014.
u 12:30

Diplomatski izvori tvrde da se ISIL koristi oružjem zaplijenjenim od američkih vojnika u Iraku, ali da im je većina oružja stigla iz zemalja bivšeg istočnog bloka te da je to oružje naručeno prije više od godinu dana

Dio oružja kojim se koristi Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) nabavljen je iz istočnoeuropskih zemalja – Bugarske, Rumunjske, Ukrajine, ali i Hrvatske, otkrio je za bugarsku agenciju World Tribune diplomatski izvor.

Diplomatski izvori tvrde da se ISIL koristi oružjem zaplijenjenim od američkih vojnika u Iraku, ali da im je većina oružja stigla iz zemalja bivšeg istočnog bloka te da je to oružje naručeno prije više od godinu dana. Diplomatski izvor rekao je da je u dostavi oružja najviše pomagao NATO, odnosno Turska

Obavještajne službe NATO-a olakšavale su dostavu oružja i novčanih sredstava ISIL-u pod krinkom humanitarne pomoći Siriji. Ruskoj državnoj televiziji RIA-Novosti izvor je rekao da ih je Hrvatska opskrbljivala s oklopnim vozilima i raketnim bacačima. Rumunjska je slala tenkove, Ukrajina pješačka borbena vozila, a Rumunjska municiju.

Izvori navode da je ISIL regrutirao svoje vojnike u Bosni, Bugarskoj i Kosovu za rat u Iraku i Siriji. Početkom kolovoza na Kosovu je uhićeno 40 potencijalnih ISIL-ovih agenata. Vjeruje se da se najmanje 200 muslimana s Kosova pridružilo ISIL-u i Nusra Frontu za obranu Levanta.

>> Kurdske snage uz zračnu pomoć SAD-a zauzele najveću iračku branu

>> U vojsci ISIL-a nalazi se oko 300 državljana BiH

Komentara 11

IN
incogrito
14:19 18.08.2014.

Gadi mi se da zivim u drzavi koja na bilo koji nacin podupire OVO. A presutno i svojim dijelima podupiru i na najjace stoka.

BF
brkonja fra brkati
15:02 18.08.2014.

To je oružje RH dostavila preko CIA,koja je bila posrednik za financijera,a to je Saudijska Arabija.Sa tim su oružjem ubijani civili u Siriji,a sada i u Iraku.Ubojice iz ISILa- trenirali su američki vojni instruktori u bazama diljem Bliskog Istoka,od Jordanana pa do Turske,prvenstveno u prljavom planu rušenja Bashar Assada i postavljanja proameričke vlasti.

DU
Deleted user
15:48 18.08.2014.

Još jedan "uspjeh" hrvatske vanjske politike i ministarke Pusić....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije