Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'IZVANREDNO OTKRIĆE'

Među papirima liječnika iz Francuske pronađen je crtež Leonarda da Vincija vrijedan 15 milijuna eura

Da Vincijev autoportret
Youtube
14.12.2016.
u 11:20

Carmen C. Bambach vjeruje da je pronađeni crtež nastao u istom razdoblju kao i onaj hamburški, između 1478. i 1483. godine.

Izgubljeni crtež renesansnog majstora Leonarda da Vincija otkriven je među 'papirima' jednog liječnika iz francuske provincije, objavila je pariška aukcijska kuća Tajan.

Ta zamućena, senzualna skica svetog Sebastijana "izvanredno je otkriće" i vrijedi oko 15 milijuna eura, priopćio je Tajan.

Autentičnost su potvrdili francuski stručnjak Patrick de Bayser i kustosica renesansnog odjela njujorškog Metropolitana Carmen C. Bambach, specijalizirana za Da Vincijeva djela.

Vjeruje se da je Leonardo skicu svetog Sebastijana nacrtao u svojim kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama.

Otkriće je iznimno rijetko. Posljednji Da Vincijev crtež koji je došao na tržište, skica jahača i konja, prodan je za 10 milijuna dolara prije 15 godina. Tada je bilo rečeno da se radi o najznačajnijem Leonardovom djelu koje se pojavilo na dražbi unazad 70 godina.

De Bayser je rekao da je nabasao na crtež, narisan perom, tijekom rutinskog pregledavanja materijala koji je aukcijskoj kući poslan na procjenu vrijednosti. Isprva je mislio da je autor neki firentinski umjetnik iz 15. stoljeća. A zatim je na poleđini primijetio tekst napisan tako da se jedino može pročitati u ogledalu, što je bila tehnika kojom se Leonardo redovito koristio.

Zatim je opazio da je sveti Sebastijan osjenčan s desna na lijevo. "To znači da ga je crtao netko ljevoruk", poput Da Vincija.

Da Vinci je nacrtao osam skica svetog Sebastijana, a još su dvije sačuvane do danas. Jedna se čuva u muzeju u francuskom gradu Bayonneu, a druga u Kunsthalli u Hamburgu.

Carmen C. Bambach vjeruje da je pronađeni crtež nastao u istom razdoblju kao i onaj hamburški, između 1478. i 1483. godine.

Vlasnik crteža dimenzija 19 x 13 cm želi ostati anoniman.

>> Djelo Leonarda da Vincija skriveno ispod vapnenih naslaga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije