Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12 IMENA

Ovo su sve kandidatkinje za titulu Zagrepčanka godine i tko ih je predložio

Foto: Pixsell
1/2
17.02.2021.
u 16:49

Pogledajte cijeli popis

Za nagradu "Zagrepčanka godine" u Gradsku skupštinu stiglo je ukupno 12 prijedloga, među kojima i onaj KBC-a Zagreb i Vijeća Mjesnog odbora Budenec, koji za tu nagradu predlažu Alemku Markotić, ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Nadležni skupštinski Odbor za javna priznanja od 12 kandidatkinja će Gradskoj skupštini predložiti jednu za koju smatra da bi trebala dobiti nagradu "Zagrepčanka godine", doznaje se u Odboru. Ravnateljstvo KBC-a Zagreb i ravnatelj Ante Ćorušić u svom prijedlogu ističu da je Alemka Markotić jedna od vodećih znanstvenica u Hrvatskoj iz područja biomedicinskih znanosti, koja je značajno doprinijela razvoju virusologije i otkrivanju novih znanstvenih spoznaja na području antropozoonoza i urogenitalnih infekcija.

Osim toga, tijekom pandemije covida-19 Markotić je dala nemjerljivi doprinos u razumijevanju te bolesti i kontroli njenog širenja te je prva upozorila da je u pandemiji pobol i smrtnost ženske populacije veća nego u muškoj populaciji. Uz to inicira istraživanje o utjecaju infekcije koronavrusom na reprodukcijsko zdravlje žena. Vijeće Mjesnog odbora Budenec navodi da je Markotić kroz svoj radni vijek ostvarila izuzetne rezultate, a poseban doprinos dala je zajedno sa Stožerom civilne zaštite RH u liječenju bolesnika i borbi protiv pandemije koronavirusa.

Članovima Odbora za javna priznanja stigle su i druge kandidature, među njima i gradske zastupnice Bandićeve stranke Natalije Price, koju za nagradu "Zagrepčanka godine" predlaže Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava. Kandidatkinje su i radijska novinarka Ivana Radaljac Krušlin, koju predlaže Edita Krušlin, te povjesničarka Andrea Feldman, koju predlaže zagrebački Učiteljski fakultet.

Foto: Pixsell/Instagram

ULUPUH predlaže grafičku dizajnericu, bibliotekarku i informatologinju Sanju Bachrach Krištofić, a njihov prijedlog podupiru i Kreativni studio Golden, Centar za ženske studije i platforma Rplus. Udruženje obrtnika grada Zagreba za "Zagrepčanku godine" predlaže Spomenku Krebsz, a Hrvatska glazbena unija pjevačicu Zdenku Kovačiček.

Izvanrednu profesoricu na Arhitektonskom fakultetu Zrinku Barišić Marenić za nagradu je predložio taj fakultet, a magistru politologije Vedranu Malec Vijeće gradske četvrti Podsljeme. Glumicu Branku Cvitković predložio je zagrebački Gradski ured za kulturu, a njezinu kolegicu Kseniju Pajić Gradsko dramsko kazalište "Gavella". Zagrebački Gradski ured za zdravstvo predložio je pak kliničku psihologinju i psihoterapeutkinju Gordanu Buljan Flander.

Komentara 4

AD
adminka
23:28 17.02.2021.

ma dajte molim vas,??? kolike žene i majke su svakodnevno požrtvovne za svoju obitelj, za društvo, pa su im ukinuli i dan žena i ostavili jbno Valentinovo koje slave tinejđeri?

VI
vidum
17:00 17.02.2021.

Imamo "Zaqrepčanku godine", imamo "Najuzorniju seosku ženu" i gomilu drugih titula namijenjenih isključivo ženama. Nema "Zagrepčanina godine" i nema "Najuzornijeg seoskog muškarca", jer oni koji o tome odlučuju ne dopuštaju mogućnost da i muškarac može biti pozitivan. Osim na covid 19.

LO
LoveCroatia
16:55 17.02.2021.

Nitko nije ravan andrei feldman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije