Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za 25. obljetnicu ukazanja Amerikanci snimaju dokumentarac

Međugorje u američkom filmu

bih-medju-txt.jpg
import
23.06.2006.
u 19:00

"U Americi živi 65 milijuna katolika i volio bih kad bi svi mogli posjetiti Međugorje. Uvjeren sam da je molitva Gospi u Međugorju spasila BiH od nastavka ratnih strahota. Mir je došao u te krajeve, ali nije na Bliski istok i stoga pozivam sve ljude dobre volje i vjere u Boga da putuju u Međugorje i mole se za mir u svijetu." Tim je riječima Raymond Flynn, bivši američki veleposlanik u Vatikanu, dugogodišnji gradonačelnik grada Bostona i aktualni nacionalni predsjednik američke katoličke organizacije Catholic Citinzenship, komentirao razloge svoga ovotjednog putovanja u Međugorje gdje će u nedjelju sudjelovati u obilježavanju 25. godišnjice Gospina ukazanja.

Nova snaga
Flynn je doputovao u društvu prijatelja Stevena McDonalda i televizijskog novinara Terryja Lyncha te brojnih Amerikanaca.
 McDonald je 1986., kao dvadesetosmogodišnji policajac, jedva preživio pucnjavu u newyorškom Central parku kad je diler droge kojega je uhvatio u prekršaju sasuo u njega pet metaka. Ostao je doživotno paraliziran, ali kao praktični vjernik, Irac podrijetlom, oprostio je onome tko je u njega pucao i posjet Međugorju bit će nova snaga u duhovnom životu moga prijatelja Stevena  ispričao nam je Flynn. O posjetu Flynna i Stevena McDonalda Međugorju bit će objavljen i poseban dokumentarni film koji će poznati i nagrađivani novinar Lynch snimati dok svi borave u Međugorju.
 Amerikanci znaju za Gospina ukazanja, znaju gdje je Međugorje te će film o obilježavanju tako važne obljetnice biti gledan ne samo među katolicima u mojoj zemlji nego kao fenomen vjere i pozitivne energije i među svim drugim dobronamjernim ljudima  dodao je Lynch.
Flynn, koji je bio osobni prijatelj pape Ivana Pavla II., o kojem je napisao i dvije knjige, za naš se list podsjetio ratnih trenutaka u Bosni i Hercegovini tijekom sredine devedesetih godina.

Izetbegovićevo pismo
 Bio sam u Sarajevu 1994. godine kad mi je predsjednik Izetbegović dao pismo za američkog predsjednika Billa Clintona u kojem je molio da Bijela kuća ne zaboravi na Bosnu i Hercegovinu. O tom pismu savjetovao sam se i sa Svetim Ocem i dostavio ga Clintonu uz moje objašnjenje zbog čega mislim da hitno treba pomoći narodu u BiH. Odgovorno tvrdim da su se nakon toga aktivnije u rješavanje krize u BiH uključili Amerika, NATO i UN. U Međugorju sam prvi put bio 1996. godine i vjerujem da ovo nije moj zadnji posjet. Prijatelj sam od tih vremena s divnim čovjekom kardinalom Vinko Puljićem, s kojim sam na jedan Veliki petak u Sarajevu doživio granatiranje i radujem se što ću ga opet vidjeti.
Flynn je poznat kao demokrat, blizak Clintonu i njegovu političkom krugu te veliki zagovornik kršćanskih vrijednosti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije