Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALOLJETNICI Mnogo romske djece u Međimurju prekida školovanje nakon osnovne škole i zasniva obitelj

Međimurski Romi: U ozbiljne veze ulaze sa 14, a sa 16 godina djevojčice postaju majke

31.03.2009.
u 18:00

To da djevojka od 15 ili 16 godina rodi, nije romska tradicija! Na žalost, državne institucije misle da jest, pa ne poduzimaju potrebne mjere.

Odlučnije mjere
Uz njih, krivci su za tako velik broj maloljetničkih veza koje završavaju trudnoćom i roditelji jer djeci ne omogućuju srednjoškolsko obrazovanje - kaže Josip Balog (24) iz romskog naselja Lončareva, kod Podturna.

Kao predstavnik mladih pripadnika romske nacionalne manjine sudjeluje na seminarima i član je radnih skupina koje nastoje poboljšati uvjete života oko 5000 Roma u Međimurskoj županiji. Uz obrazovanje, nezaposlenost i ovisnost o socijalnoj pomoći, velik su problem i maloljetničke veze i brakovi, o kojima se manje govori.

Nakon priče o 13-godišnjakinji iz Zagreba koja je rodila blizance u vezi sa 16-godišnjakom, Ured dječje pravobraniteljice ocijenio je nedopustivim maloljetničke brakove opravdavati romskim običajima. Josip Balog, međutim, smatra da Ured treba poduzimati odlučnije mjere, s centrima za socijalnu skrb i ministarstvima.

- Svi smo mi građani Republike Hrvatske i svi trebamo biti jednaki pred zakonom. Kad dijete od 13 godina rodi dijete, ne može se to opravdati tradicijom, to je kazneno djelo. U naselju Lončarevu, u kojem živim, imamo žene od 20 godina koje imaju po troje djece.

Krivci su i roditelji
Roditelje koji djeci ne omogućuju da završe osnovnu školu i da se upišu u srednju, treba kazniti, a i one koji dopuštaju maloljetničke veze - smatra Balog. Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Željko Balog iz Pribislavca veli da mladi ulaze u ozbiljne veze u prosjeku sa 15 i 16 godina. On pak tvrdi da su takve veze uobičajene u Roma, no ne opravdava ih.

Pretpostavlja da mladi rano stupaju u brak kako bi se što prije odselili iz mnogočlanih obitelji i osamostalili se, ne razmišljajući od čega će živjeti.
- Natalitet je sve veći i veći, a mladi nemaju posla. Ovisni su o socijalnoj pomoći. Kako će onda uzdržavati obitelj s više djece? - pita Ž. Balog. Rješenje su, smatra, radionice za mlade.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije