Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika očekivanja

Međimurske općine čekaju početak vađenja zemnog plina

'16.10.2013., Selnica - Opcina Selnica broji tri prazne busotine za eksploataciju zemnog plina. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
18.10.2013.
u 13:04

- Naravno da se veselimo prihodima, no postojeća renta od pet posto je premala i treba je povećati! - kaže Ervin Vičević

Ina će uskoro raspisati natječaje za izvođenje radova na bušotinama plina u gornjem Međimurju, a radovi bi mogli početi već u ožujku iduće godine. Najavio je to međimurski župan Matija Posavec i tako izvukao na površinu temu koja već sedam godina golica maštu stanovnika općina koje očekuju izdašne prihode od rente.

Kad su se 2006. godine pojavile informacije o ogromnim količinama podzemnog plina, počele su i usporedbe s Molvama, podravskom općinom koja na renti zarađuje milijune kuna godišnje.

- Naravno da se veselimo prihodima, no postojeća renta od pet posto je premala i treba je povećati. Od tih pet posto, dva i pol posto ide nama, a ostalo županiji i državi - kaže Ervin Vičević, načelnik Selnice. Renta se računa prema pročišćenom plinu, a ne prema količinama koje se izvade na licu mjesta. Dosadašnja istraživanja plinskog polja pokazala su odlične rezultate. Prema nekim procjenama, tri polja u Međimurju - Zebanec, Vučkovec i Vukanovec, kriju oko tri milijarde kubnih metara plina.

Za mještane Selnice, općine s 3400 stanovnika, eksploatacija mineralnih sirovina nije ništa novo. Po eksploataciji nafte poznata je još od 18. stoljeća, kao jedno od prvih nalazištima u svijetu. Načelnik Vičević kaže da je nedavno održan sastanak s predstavnicima Ine.

- Ozračje je bilo pozitivno i očekujemo da će se plin početi vaditi 2015. godine - kaže Vičević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije