Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV COVID-19

Međimurski liječnici izdali dramatično priopćenje: Padamo s nogu, hitno postrožite mjere

Liječnici iz Belgije bore se za život oboljelih
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
18.11.2020.
u 21:14

Osobito zabrinjava podatak da se svakim danom sve više bolesnika prima na bolničko liječenje, a da je broj otpuštenih iz bolnice puno manji, zbog čega se bolnički kapaciteti ubrzano popunjavaju, upozoravaju liječnici

Članovi podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske udruge bolničkih liječnika i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u Međimurskoj županiji poslali su apel građanima da se pridržavaju protuepidemijskih mjera. 

- Naša je profesionalna dužnost upozoriti na ozbiljnost situacije i potrebu striktnog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera i pravovremeno poduzimanje oštrijih epidemioloških mjera, kako bismo spriječili scenarij u kojem neće biti dovoljno kapaciteta za bolničko liječenje oboljelih od COVID-19 niti od drugih akutnih bolesti, ali i spriječiti situaciju velikog broja oboljelih zdravstvenih radnika u kojoj nas neće imati tko liječiti. Međimurska županija je u vrhu Hrvatske po broju provedenih testiranja na COVID-19. Udio pozitivnih na testiranju je s prosječno 24 posto u listopadu, porastao na 34 posto pozitivnih u prva dva tjedna mjeseca studenoga, što nam nužno nalaže povećani oprez u svakodnevnim kontaktima. Zadnja dva tjedna broj primljenih na bolničko liječenje zbog bolesti COVID-19 je porastao više od dva puta (43 bolesnika na dan 30. listopada 2020. i 90 na dan 17. studenog 2020.). Županijska bolnica ima osigurana 102 kreveta za liječenje oboljelih od bolesti COVID-19, a popunjenost je u ovom trenutku 88,2 posto. 

VIDEO: Markotić objasnila koje su moguće teške posljedice bolesti COVID-19

Osobito zabrinjava podatak da se svakim danom sve više bolesnika prima na bolničko liječenje, a da je broj otpuštenih iz bolnice puno manji, zbog čega se bolnički kapaciteti ubrzano popunjavaju. Pri tome je važno naglasiti da se prima sve više bolesnika mlađih dobnih skupina s težom kliničkom slikom, koja zahtijeva dugotrajno intenzivno liječenje i primjenu respiratora. Broj pacijenata na respiratoru se u zadnja dva tjedna udvostručio i na dan 17. studenog na respiratoru imamo 10 pacijenata. Rad u ŽB Čakovec je već sada značajno otežan zbog rastućeg broja oboljelih zdravstvenih radnika - navodi se u priopćenju.

Liječničke udruge su se 6. studenoga 2020. dopisom obratile Stožeru CZ-a Međimurske županije s prijedlogom primjene strožih mjera na području Međimurja, koje su djelomično prihvaćene, no smatraju da je potrebna stroža kontrola pridržavanja predloženih mjera, zauzimanje čvršćeg stava lokalnog prema nacionalnom stožeru i pravovremeno uvođenje dodatnih protuepidemijskih mjera na županijskoj razini.

- Nitko nema pravo tražiti od liječnika i ostalih zdravstvenih radnika preuzimanje odgovornosti za nastalo stanje i bitno povećanje radnih napora u trenucima kada dio naših sugrađana otvoreno odbija provoditi najosnovnije protuepidemijske mjere bez posljedica i planira svoje aktivnosti kao da se pandemija događa u nekom drugom dijelu svijeta. Zdravstveni radnici će i nadalje podnositi izvanredne napore da bismo liječili i pomogli stanovništvu u borbi protiv korona virusa, ali morate biti svjesni da pobjedu nad virusom ne možemo izboriti bez aktivnog učešća svakog od vas. Stoga vas pozivamo da nosite maske, perete ruke, držite socijalnu distancu, privatna druženja smanjite na maksimalno moguću mjeru i ne ljutite se kad vas u dućanima netko zamoli da se odmaknete na udaljenost od dva metra. Sve to moramo raditi svi zajedno, za dobro svih nas! - pozivaju. 

VIDEO: U Hrvatskoj najgori dan od početka epidemije: Imamo 3251 novozaraženih i 38 osoba je preminulo.

Komentara 29

MA
MareS11
22:22 18.11.2020.

sjasi! Kakve mjere zbog cega, praznih bolnica??? Da praznih ! Poliklinike pune, ljudi tamo cekaju u redu, jer ne mogu doci na red u bolnice, jer su Krizine npr pretvorene u Covid bolnicu, koja je prazna,, Firule prepune, i etoto zbog cega je guzva! Frend neki dan cekao dva sata na pregled privatno u poliklin gdje inace odmah dodjes nared! Nitko ti ne mjeri temperaturu na ulazu ko u bolnici, cekaona bila puna! A da ne kazem kako vrli doktori tamo tuku ekstra sate, iz okolnih bolnica, na crno! Ma mrs! Pisite malo o tome

LE
LeonardoGoldman
00:00 19.11.2020.

Evo gledah sada doktore iz Vukovarske bolnice. Po 80 osakaćenih u isti tren, operacije na živo, na hodnicima, na podovima, bez vode, bez higijene, pod bombama. To su bile stvarne strahote. Ne širite paniku i strah.

DU
Deleted user
00:03 19.11.2020.

Jedna bolnica u okruženju i ratu ljecila je tisuće najtežih ranjenika i održala ih je na zivotu a danas tridesetak godina kasnije cijeli hrvatski zdravstveni sustav nije sposoban brinuti se o pozitivnim i bolesnim od kovida.zanimljivo sto je blize navodnoo djelotvorna cjepiva to je veća histerija .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije