Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Claas Relotius

Medijski skandal: Kad novinar zlorabi svoj talent

Claas Relotius
Foto: YouTube/Screenshot/InnerTruth5
22.12.2018.
u 00:30

Najnagrađivaniji njemački reporter Claas Relotius kaže da je izmišljao priče jer je bio pod velikim pritiskom

Možda je najobjektivniji sud o Claasu Relotiusu (33), novinaru Spiegela koji je falsificirao svoje članke, tvitao Welt: "Zlorabio je svoj talent". Priče su bile previše dobre da bi bile istinite. To se tek sada shvaća kada je na vidjelo izašlo da je najmanje 14 od 55 objavljenih članaka bilo lažno. To je udarac u srce tjedniku smatranom najobjektivnijim, jer na analizi članaka radi i 60 stručnjaka iz raznih oblasti. 

Otkrio ga kolega

Claas Relotius je kao ekskluzivne napisao reportaže koje su prenijeli i mnogi svjetski mediji. Napisao je kako je jedan državljanin Jemena neopravdano zatvoren 14 godina u Guantanamu, prenio je svjedočenje s izvršenja smrtnih kazni u SAD-u, priču 13-godišnjeg dječaka iz sirijeskog mjesta Dara'a koji je pišući po zidovima zgrada protiv Assada "izazvao pobune Sirijaca"...

Priča o američkim čuvarima na američko-meksičkoj granici ga je razotkrila. Iz SAD-a su počela dolaziti elektronska pisma u redakciju Spiegela kako s vigilantesima nije razgovarao njemački novinar Spiegela. Otkrilo se da su citati izmišljeni, a slike preuzete s interneta, pa čak i sa stranice New York Timesa. To je prvo potvrdio novinar koji je zajedno s Relotiusom radio na reportaži. Relotius nije nikada razgovarao s američkim nadzornicima granice, a u reportaži je napisao kako je bio s njima. Relotiusov kolega, Juan Moreno, otkrio je kako je "intervjuirani" vigilantes u objavljenoj reportaži bio osoba iz NYT-a s kojom je taj list objavio razgovor 2016. Relotius je pisao i za ostale listove (Süddeutsche Zeitung, Die Welt, Die Zeit, Frankfurter Allegemeine Zeitung, Financial Times, Time...) Američka televizija CNN ga je 2014., kada još nije imao ni 30 godina, nagradila kao novinara godine

Lovac na nagrade

Relotius je, primjerice, kazao da je priču sa sirijskim dječakom napisao nakon što je s njime kontaktirao preko whatsappa. Naime, priča da je Mouawiya Syasneh, tako se zove sada već 20-godišnji dječak iz sirijskog mjesta Dara'a koji smatra da je inicijator pobuna iz 2011. kružila je internetom. Relotius ju je iskoristio. No, redakcijski provjeritelji činjenica su ga trebali razotkriti. Spiegelov tim stručnjaka provjerava citirana imena ljudi, mjesta, dokumente... pa su trebali vidjeti i priču Sirijca. 

Relotius je, mora mu se priznati, majstorski sklapao priče. Kaže da je bio pod pritiskom da piše još bolje i da dobije još više nagrada, pa je pisao iz mašte.

>> Pogledajte video o uvozu radnika u Hrvatsku

Komentara 9

I1
ing-12345
07:32 22.12.2018.

Claasu Relotiusu nije izmišljao priče jer je bio pod velikim pritiskom već jer je on pripadnik liberalno fašističke ideologije kao i novine za koje je pisao. A ta liberalno fašistička ideologija laže u svezi invazije imigranata na EU pa jee ovaj bijedni lik kao i svaki sluga pisao laži koje bi poduprle propagandu liberalnih fašista. Nije on nažalost jedini. U Njemačkoj je velika većina medija šutjela o napadima na žene na dočeku nove godine 2016 u Koelnu. A u Hrvatskoj kao jedan od primjera imamo Maju Sever i njenoj laži o sirijskom ekonomskom imigrantu i njegovoj nepostojećoj kćeri. A zadni primjer je njemački ADF sa pričom kako hrvatska policija "ilegalno" protjeruje ilegane imigrante iz Hrvatske.

MX
Mister X
01:07 22.12.2018.

Sad će ispasti da je jedini novinar koji prodaje maglu čitocima . Ovpga su uhvatili jer je sigurno 80% lagao a 15 % je pisao poluistinu .. Dok mdrug i lažu pola manje pa je to sve podblagosovom izdavača . . Eto moraš ostariti sa lažima da te neki uhvate i eto sad če postti pisac fntasticnih romana još bolje za njega a reklamu če mu oni sami dati još ...

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
02:19 22.12.2018.

Fake news bagra...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije