Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novinari \"popili\"

Mediji objavljivali lažne vijesti koje je plasirao talijanski odvjetnik

'novine_pht_ziv_241011'
''
17.03.2012.
u 12:22

Odvjetnik Giacinto Canzona je kazao kako su neke priče imale podlogu u stvarnosti

RIM – Časna sestra jurila 180 km na sat. Mačak naslijedio milijune eura. Svećeniku oduzeta vozačka dozvola nakon što je popio „Isusovu krv“ tijekom mise. Žena pobacila tijekom brodoloma Concordije. Sve su to lažne vijesti koje su novinari "popili" i objavili, u listovima kao što je Corriere della Sera, ali ih je objavila i novinska agencija Ansa, pa i državna televizija RAI u svojim popodnevnim programima „La vita in diretta“ (Život uživo) prema kojem je načinjena i emisija HTV-a „Hrvatska uživo“.

Te informacije je lansirao odvjetnik Giacinto Canzona, koji je i pozivan onda u tv-emisije da ih komentira. Tv-emisija, “Striscia la notizia”, satiričko-novinska televizijske postaje Canale 5, u nekoliko je nastavaka razotkrila sve laži odvjetnika Giacinta Canzone. A, njegove su izmišljene vijesti kružile agencijama, listovima i na webu. Canzona je novinaru satiričke emisije kazao kako su neke imale podlogu u stvarnosti, ali ih je onda malo napuhao kako bi prošle u novine.

Najdrastičnija, a o kojoj se raspravljalo kao strašnom događaju, u tv-emisijama, je ona o pobačaju na brodu Concordiji. Navodno je jedna žena pobacila od posljedica brodoloma Concordije, koji je udario u podmorski greben 13. siječnja ove godine pokraj otoka Giglija u Tirenskom moru. Odvjetnik Canzona je pronašao i ženu koja je navodno pobacila. Možda joj je obećao posebno obeštećenje od brodara Costa Crociere.

Laž je i da je jednom svećeniku policija oduzela vozačku dozvolu nakon što je održao četiri mise, pa prema tome četiri puta gucnuo vino. Vijest su “popili” novinari bez da su je išli provjeravati, a i bez provjeravanja su se mogli samo zapitati je li moguće da isti svećenik u kratko vrijeme, jedno jutro, održi četiri mise za redom na kojima bi toliko popio da je imao više od 0,5 promila alkohola u krvi?

Časne sestre su sa svojim automobilom jurile 180 km na sat po autocesti jer su žurile na susret s Papom. Policija ih je zaustavila i kaznila. Vijest bi bila i zanimljiva kada bi bila istinita. Možda se i može zamisliti tako što, ali bi se, barem prema novinarskim načelima, trebala provjeriti, nazvati policiju.

Jedna predebela žena je morala kupiti dvije avionske karte za ulazak u zrakoplov jedne low cost kompanije. Zanimljivo, ali neistinito. Što je još gore vijest je bila objavljena bez imena žene bez imena kompanije i bez naznake leta.

Novine i internetske stranice su objavile ime mačka Tommasina, rođenoga u kanti za smeće, koji je naslijedio milijune eura. Ali tu ni ime nije bilo dovoljno da bi vijest bila istinita.

Satirička emisija “Striscia la notizia” uručuje kipiće Zlatnih tapira onima koje razotkrije u greškama. Sada je Zlatni tapir uručen talijanskom novinarskom udruženju, glavnom uredniku agencije Ansa, Luigiju Contuu i glavnom uredniku lista Corriere della Sera, Ferrucciu de Bortoliju.

Postoji i talijanska dosjetka: Nije bitno je li istinito, ali je dobro smišljeno. No, to ne bi smijelo biti pravilo u novinarstvu.

Komentara 4

ST
stefj
12:54 17.03.2012.

He, he, ma ti Talijani su amateri prema hrvatskom novinarstvu...

AB
al bundy
13:00 17.03.2012.

ja mislim da je ova vijest izmisljena.

KU
kukuriku
13:22 17.03.2012.

..tribaju Taljani viditi kako se pisé po Hr.-judbamedijima, a o crikvi tribaju docí na kurs-pisanja kod Pavicícá \"sa kaptola\"!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije