Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KBC ZAGREB

Veliki uspjeh liječnika, porodili trudnicu na respiratoru, beba i majka su dobro

Zgrada Kliničkog bolničkog centra Zagreb  - Rebro
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
07.05.2021.
u 21:46

Trudnica je imala obostranu upalu pluća s izrazito niskom razinom kisika, zbog čega je odmah pri dolasku na intenzivnu stavljena na respirator

Medicinski tim KBC-a Zagreb izveo je carski rez nad trudnicom zaraženom COVID-om 19 koja je bila na respiratoru i tako uspio spasiti dva života. Žena je primljena u 32. tjednu trudnoće s teškom upalom pluća, a zbog složenosti situacije, liječnici su odlučili prijevremeno poroditi trudnicu. 

- Srećom dijete je rođeno zdravo, jako lijepo se oporavilo i napredovalo zahvaljujući našim neonatolozima i već je otpušteno kući na njegu. Majka se također potpuno oporavila i očekujemo da će idući tjedan ići kući, objasnila je voditeljica COVID odjela KBC Zagreb dr. Gordana Pavliša za HRT

Naime, trudnica je imala obostranu upalu pluća s izrazito niskom razinom kisika, zbog čega je odmah pri dolasku na intenzivnu stavljena na respirator. Kako je to bilo po život opasno za ženu i bebu, liječnici su se odlučili na zahvat. 

- Pribjegli smo metodi koja nije još uvijek konvencionalno prihvaćena u zbrinjavanju covid bolesnika, ali je odobrena od Američke agencije za hranu i lijekove, govori. 

-  U prvih 5 do 7 dana covid bolesti prevladava negativni utjecaj samog virusa na tkivo, osobito pluća. Nakon toga razvija se neprimjerena, agresivna reakcija našeg imunološkog sustava koja dovodi do samooštećenja ciljanih organa štićenih našim imunološkim sustavom, pojašnjava Pavliša te se zahvalila timu, ali i izuzetno hrabroj majci. 

 

Zagreb: Na Velesajmu započelo cijepljenje turističkih djelatnika protiv koronavirusa

Komentara 2

BR
Breoxs
22:44 07.05.2021.

Bravo za KBC Zagreb! Ne kužim zašto ne maknu dr. Zadravec? Ne znam koja se tu igra igra i što je u pozadini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije