Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahtjev vargi

Medicinske sestre: Priznajte nam dio staža kao obrazovanje

20.09.2013., Sibenik - Akcijom Pet do Dvanaest ljecnici, medicinske sestre i medicinsko osoblje u Sibeniku obiljezili treci dan strajka. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
11.04.2015.
u 19:00

Tražimo da nam se prizna pripravnički staž kao vrijeme trajanja obrazovanja, čime bi se naše školovanje izjednačilo s trajanjem obrazovanja kolega koji su završili petogodišnje medicinske škole. Tada bismo i mi s četverogodišnjim medicinskim školama, ali i godinu dana staža, skupili 4600 sati medicinskog obrazovanja, koliko imaju i oni – kazala nam je Gordana Miškulin iz "Inicijative medicinskih sestara – medicinskih tehničara temeljnog obrazovanja".

Taj svoj zahtjev, ali i niz drugih uputili su ministru zdravlja Siniši Vargi od kojeg zahtijevaju i suspenziju svih javnih ovlasti Hrvatske komore medicinskih sestara i prestanak plaćanja obavezne članarine Komori.

Prema riječima Gordane Miškulin, na mogućnost da se hrvatskim sestrama s četverogodišnjom srednjom školom staž prizna kao dio obrazovanja pristale su sestrinske komore drugih zemalja EU.

– Hrvatska komora to nije željela i poslala je dopis da mi sa srednjom školom nismo sposobne samostalno provoditi zdravstvenu njegu. To je netočno – kaže Miškulin.

Inicijativa traži otvaranje javne rasprave o potrebi postojanja Komore, a procijeni li se da je potrebna, onda očekuju njezinu punu demokratizaciju. Od ministra traže da svim medicinskim sestrama i tehničarima mlađima od 40 godina omogući da besplatno završe studij sestrinstva kako bi postigli razinu stručnog prvostupnika sestrinstva. Očekuju da njihove zahtjeve ispuni žurno, a ako to ne učini, spremni su na pravnu bitku, ali i provođenje niza drugih mjera, sve do neposluha i bijelog štrajka

>>Varga: Do jeseni ćemo legalizirati indijsku konoplju u medicinske svrhe

Komentara 3

NV
novo vriijeme
19:28 11.04.2015.

Medicinske sestre si izgubile kompas kada su potpisale umjesto liječnika štetni kolektivni ugovor za lijelčnika, a i za sebe sa Rajko Ostojićem (koji je isto izgubio komaps) i još ga izgleda nisu našle .

CV
CENZURIRANO_VL
00:43 13.04.2015.

Ta komora je kao i mnogi drugi paraziti samo dadatan nametnik na plaće. A ugovor sa osojićem je potpisala ona spomenka šta se stalno ulizivala i očito je ona odlučila u ime cijele jedne profesije

II
iifever2
19:08 11.04.2015.

samo naprijed sestre. ovo je uzas da se zene sa 30 do 40 godina staza degradiraju na razinu ispod klinki sto su imale srece odrasti za vrijeme promjena u obrazovnom sustavu. svatko zna kako nema toga skolovanja do radnoga iskustva osim nasih idiota iz ministarstva ocito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije