Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diljem Hrvatske

Međunarodni praznik rada bez sindikalnih prosvjeda

Međunarodni praznik rada proslavljen na lijevoj obali Drave uz tradicionalnu podjelu graha
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/7
01.05.2019.
u 07:26

Tri sindikalne središnjice - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) ove godine ne organiziraju prosvjedne povorke

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, obilježit će se u srijedu diljem Hrvatske, no ove će godine proteći bez prosvjeda sindikata, u znaku druženja građana uz tradicionalni grah, karanfile i prigodan kulturno-umjetnički program.     

Tri sindikalne središnjice - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) ove godine ne organiziraju prosvjedne povorke, već će na mjestima na kojima se tradicionalno obilježava Praznik rada prikupljati potpise radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu. 

Predsjednici SSSH, NHS-a i MHS-a Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić bit će u zagrebačkom Maksimiru, gdje će se u 12 sati s velike pozornice prigodnim riječima obratiti okupljenima.  

Zbog obveza oko referendumske inicijative "67 je previše" SSSH ove godine neće organizirati ni podjelu besplatnog fažola na splitskom Marjanu.

U zagrebačkom parku Maksimir, na tradicionalnoj proslavi 1. svibnja, Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić organiziraju bogat zabavni program i pripremaju 60.000 besplatnih porcija graha s kobasicom koji će se dijeliti na 30 štandova.

Osijek će također organizirati prigodno obilježavanje Međunarodnog praznika rada na lijevoj obali Drave, gdje će se tradicionalno dijeliti grah, koji za tu prigodu priprema Udruga majstora kotlića.

U drugim hrvatskim gradovima  proslave 1. svibnja proteći će različito, u organizaciji gradova, općina, udruga ili stranaka, a velik dio građana ovaj neradni dan provest će u vlastitom aranžmanu u prirodi, uz društvo i roštilj.  

Međunarodni praznik rada obilježava se diljem svijeta u znak radničke solidarnosti u borbi za bolja radna prava. Spomen je to i na krvlju ugušene prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886., kojima su se radnici bunili protiv izrabljivanja i tražili osmosatni radni dan  i veće plaće.

Komentara 14

Avatar links
links
08:07 01.05.2019.

sretan praznik rada!! požurite na besplatan grah, dijele ga oni koji su vam uzeli prava, dostojanstvo i život....navali narode

Avatar Pancevac
Pancevac
07:52 01.05.2019.

Naravno,svima je jako dobro pa nema demonstracija.....a mafijasi jedino rade danas!

KA
karlodrago
08:02 01.05.2019.

Većina ovih što dolaze na besplatni grah su muktaroši i ljenčine a Bandić se razbacuje tuđom lovom i skuplja bodove na njihov račun, umjeto da svaku porciju naplati pa bi vidio koliko bi ih došlo i slavilo prvi svibanj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije