Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanje na granici

Migranti štrajkaju glađu, kriminal opasno raste. Peterostruki ubojica uhićen u Bihaću

Stanje na hrvatskoj granici
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
28.10.2018.
u 20:42

Prava slika stanja sigurnosti zamagljivana je u izvješćima u kojima se kriminal migranata vodio u rubrici “ostali događaji”

Granični prijelaz Maljevac – Velika Kladuša zbog prosvjeda dvjestotinjak migranata koji su sada započeli i štrajk glađu i s bosanske strane prijelaza ne žele otići – niti imaju kamo – za sav je promet zatvoren već sedmi dan. Protestiraju i poduzetnici iz Velike Kladuše, okupljeni u današnjoj prosvjednoj šetnji, jer su im “ugroženi i životi i privreda”.

Odsječena Cazinska krajina

Nezadovoljni su i oni koji na ovom području žele ući u Bosnu i Hercegovinu jer je cijela Cazinska krajina zbog migranata zapravo odsječena od Europe, ali i od ostatka Bosne i Hercegovine.

Među lokalnim stanovništvom s obje strane granice koje je već mjesecima u strahu panika se u subotu proširila još i više nakon što je načelnik policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić u Dnevniku tamošnje televizije kazao da su prije šesnaest dana u Bihaću uhitili migranta osumnjičenog da je u Makedoniji u međusobnom sukobu ubio petero migranata! Upozorio je tako načelnik na problematiku na koju službena politika ili žmiri ili je ne želi vidjeti, a to je da državom hodaju ljudi bez dokumenata i da nitko ne provjerava imaju li, i kakvu, kriminalnu prošlost.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ovome još valja dodati drastično povećanje kaznenih djela pokušaja ubojstava, silovanja, krađa... za koje se sumnjiče migranti, a koji su donedavna bili evidentirani kao “ostali događaji” pa se tako u javnosti pokušalo manipulirati stvarnim stanjem sigurnosti. Osumnjičeni za ubojstva u Makedoniji uhićen je nedaleko od derutnog đačkog doma u bihaćkom naselju Borići u kojem i oko kojeg se trenutačno nalazi više od tisuću migranata.

Lokacija je to od koje čim se smrači, pričaju Bišćani, krenu kolone koje zatim preko Plješevice ilegalno pokušavaju ući u Hrvatsku, što nekima i uspije. U petak je počeo premještaj dijela migranata koji su se nalazili u šatorima ispred doma u prihvatni centar na drugom kraju grada, u pogonu nekadašnje tvornice Bira. Oba ta prihvatna centra pod ingerencijom su Međunarodne organizacije IOM koja bh. vlastima pomaže oko migranata. Policija tu nema nikakve nadležnosti.

“Državni udar” iz Bihaća

“Uprava policije MUP USK ističe da od nadležnih institucija nije bila obaviještena niti konzultirana u vezi s određivanjem lokaliteta za smještaj migranata u Đačkim domu Borići, kao i na lokaciji firme Bira u Bihaću, kako bi izvršila prethodnu sigurnosnu procjenu, ali smo unatoč tome poduzeli sve mjere iz svoje nadležnosti u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na užem gradskom području”, izvijestila je kantonalna policija.

 

Zbog toga što radi svoj posao – Bišćani komentiraju iznimno dobro – načelnika Koričića pojedine strukture u Sarajevu optužuju za državni udar jer je protekli tjedan – otkako je na izvanrednoj sjednici kantonalne vlade imenovan na ovu funkciju – odlučio uvesti red u ovu županiju na granici s Hrvatskom smanjivanjem priljeva migranata.

Naime, iz Sarajeva su svakodnevno put Bihaća stizali autobusi i vlakovi puni izbjeglica, pod izlikom da u glavnom gradu BiH za njih više nema mjesta, a ne vodeći računa da ga nema niti ovdje. Stoga je Koričić postavio policijske patrole na granice županije, koje imaju zadatak sve autobuse i vlakove s migrantima vratiti natrag u Sarajevo.

Prouzročilo je to pak probleme vozačima jer su migranti u glavnome gradu dobili “od nekoga” valjane karte, ali samo za jedan smjer. S naše strane granice taj je načelnikov potez za svaku pohvalu jer je samo u proteklih nekoliko dana u Sarajevo vratio 700 migranata i time ih, barem na neko vrijeme, spriječili da pokušaju ilegalno ući u Hrvatsku.

Komentara 168

Avatar Toni Broo
Toni Broo
21:09 28.10.2018.

Kada je populacija islamskog stanovništva u nekoj državi na 1%, oni su miroljubiva manjina. Kada dođu na 5%, počinju iskorištavati svoja manjinska prava, pa tako traže npr.. zemljišta i lokacije od države ili gradova za džamije, inzistiraju na halal hrani u državnim institucijama, školama itd. Uglavnom, pripremaju na taj način teren za ubrzano razmnožavanje, a sve im to omogućavaju mediji, lijevo-liberalni političari i aktivisti tzv. nevladinih udruga. Kad dođu na 20%, a trenutno je takva situacija u većini zapadnih gradova EU, osjećaju se moćno, brojno i napast će bez problema svakoga tko uvrijedi njihovog alaha ili proroka, ne poštuju institucije države u kojoj su rođeni i nasilno traže da se zakoni na njih ne primjenjuju jer to nije u skladu s njihovom vjerom te traže islamske sharia sudove. U dijelovima gradova gdje čine 90% stanovništva, uspostavljaju svoju islamsku policiju i maštaju o skorašnjoj dominaciji zapadnom Europom i gaženju svih onih koji su im omogućili nesmetanu invaziju, a to su oni zatucani lijevo-liberali i tzv. aktivisti s početka priče kojima su puna usta ljudskih prava i koji ne vide dalje od svog nosa te ciljano unose razdore u nacionalne korpuse svojih država.

Avatar Engel
Engel
21:43 28.10.2018.

"federacija" je glavna islamska džihadističko mudžahedinska baza za islamizaciju europe.

DU
Deleted user
21:00 28.10.2018.

Drzava koja ne zna sto uciniti s 1000 osoba nije drzava. Tzv. vlade kradu od naroda milijune u ime vojske i policije a onda ne znaju sto bi s 1000 ljudi. Vrijeme je da se maknu, i u HR i u BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije