Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele potaknuti druge

McDonald's smanjuje upotrebu antibiotika u govedini koju koriste

mc donald's frankfurt
12.12.2018.
u 16:53

Tvrtka ne očekuje povećanje cijena hamburgera, premda franšize same odlučuju o njima, rekla je glasnogovornica Lauren Altmin, dodavši da franšize čine oko 90 posto McDonald'sovih restorana u svijetu

Tvrtka McDonald's Corp u utorak je izvijestila da na globalnoj razini planira smanjiti upotrebu antibiotika kod goveda kojima se snabdijeva, u nakani da na taj način potakne i ostale restorane na isti potez. 

Ovakva odluka najvećega svjetskog lanca brze hrane apostrofira činjenicu po kojoj prekomjerna upotreba antibiotika na životinjskim farmama, lijekova vitalnih u liječenju infekcija kod ljudi, može smanjiti njihovu učinkovitost kod ljudi.  

Kao najveći kupac govedine u svijetu, McDonald's vodi računa o rješavanju ovakvih problema. Pritom postavlja nove standarde za uzgajivače stoke te ugrožava prodaju lijekova velikim farmaceutskim tvrtkama poput Mercka & Co i Elanco Animal Health.

Galerija - Deset zdravih alternativa vašoj omiljenoj brzoj hrani

mc donald's frankfurt
1/11

"McDonald'sova popularnost i činjenica da je najveći globalni kupac govedine čitavu stvar čine nevjerojatno važnom", smatra David Wallinga, viši zdravstveni savjetnik u ekološkoj grupi koja djeluje pod nazivom Natural Resources Defense Council. 

Tvrtka je najavila praćenje i mjerenje upotrebe antibiotika na deset svojih najvećih tržišta, uključujući i Sjedinjene Države. Svrha takvog praćenja je smanjenje njihove upotrebe u industriji uzgoja goveda do kraja 2020. godine. McDonald'sova tržišta pokrivaju 85 posto globalnog opskrbnog lanca govedinom

U skladu s politikom tvrtke, medicinski antibiotici ne smiju se koristiti pri rutinskom sprečavanju bolesti ili u procesu ubrzavanja rasta životinja.

Tvrtka ne očekuje povećanje cijena hamburgera, premda franšize same odlučuju o njima, rekla je glasnogovornica Lauren Altmin, dodavši da franšize čine oko 90 posto McDonald'sovih restorana u svijetu. 

McDonald's ima golem utjecaj na farme širom svijeta. O tomu svjedoči i činjenica da je ranije tvrtka uspjela potaknuti i suparničke tvrtke da izbace antibiotike iz upotrebe kod pilića kojima se opskrbljuju.

>> Pogledajte kako je ovaj štakor završio u automatu za hranu

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
07:36 13.12.2018.

to je američko tržište. drugdje nema tolko antibiotika u prehrani stoke. u zapadnoj europi ima dosta, al kod nas vrlo malo. uostalom, pa tko jede svaki dan hamburegere, pije tri litre cole dnevno..?! ajd probajte svaki dan pojesti dvije kile salate...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije